Washingtonul se așteaptă ca europenii să-şi asigure în continuare securitatea în cadrul NATO şi să nu privească spre Statele Unite ca la ”jandarmul lumii”, însă discursul urmează să fie mai politicos cu Joe Biden la putere decât a fost al lui Donald Trump.
”Europenii trebuie să fie atenţi, inclusiv faţă de o administraţie Biden”, consideră Hall Gardner, un profesor de politică internaţională la American University of Paris, citat de Euronews.
Biden ”va continua să țină cont de interesele americane, nu la fel ca Trump, dar rămânând centrat asupra ţării. Aşadar, Europa trebuie să acţioneze pentru a-şi consolida apărarea. Ea trebuie să se unească în jurul nucleului franco-german, care trebuie să arate calea unei mai mari unităţi europene”, subliniază el.
Preşedintele republican în exerciţiu le cerea europenilor să cheltuiască mai mult cu securitatea lor şi să contribuie mai mult la finanţarea NATO.
Trump se pregătea să retragă o parte a trupelor americane din Germania.
Biden cere mai multă implicare
”Cred că primul lucru pe care europenii trebuie să-l facă în această perioadă de tranziţie, fără să aştepte 20 ianuarie şi depunerea jurământului, este să reflecteze la felul în care pot ajuta Statele Unite să rezolve problemele de securitate internaţională cele mai presante”, apreciază Jamie Shea, un fost purtător de cuvânt NATO.
”Pe de o parte este un lucru bun, Joe Biden se va implica total în NATO, dar pe de altă parte el se aşteaptă ca europenii să treacă la viteza superioară şi să facă mai mult”, consideră el.
Astfel, cuvântul de ordine rămâne autonomizarea, chiar dacă parteneriatul transatlantic urmează să-şi revină.
America lui Biden, la fel ca America lui Obama sau Trump ar urma să-şi continue dezangajarea militară din zonele cele mai sensibile, preum Irakul şi Afganistanul.
Citește și: