CNA și ANCOM, CNCD și Avocatul Poporului - comasări anunțate de Kelemen Hunor și efecte pentru USR

CNA și ANCOM, CNCD și Avocatul Poporului - comasări anunțate de Kelemen Hunor și efecte pentru USR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat intenția Guvernului de a comasa mai multe instituții publice, într-un demers de reducere a cheltuielilor bugetare.

Kelemen a explicat că vizează fuziuni între instituții cu atribuții similare, printre care Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), precum și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu Avocatul Poporului.

„Există state membre ale Uniunii Europene unde astfel de instituții funcționează într-o singură entitate juridică. România ar trebui să urmeze același model, pentru eficientizarea administrației publice”, a declarat liderul UDMR, la Erdely TV.

În prezent, CNA este condus de Monica Gubernat, iar ANCOM de Valeriu Zgonea. Cele două instituții au competențe care se intersectează în domenii precum reglementarea conținutului online și a rețelelor sociale.

În ceea ce privește CNCD și Avocatul Poporului, Kelemen a subliniat că aceste instituții au atribuții care se suprapun în sfera drepturilor și libertăților fundamentale. CNCD era condus de Csaba Asztalos, recent numit judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), iar Avocatul Poporului este condus de Renate Weber.

În contextul formării Guvernului Bolojan, instituțiile Avocatul Poporului și CNCD au revenit USR în cadrul negocierilor politice, fapt care adaugă o dimensiune politică sensibilă discuțiilor privind comasarea.

Potrivit președintelui UDMR, prin comasare ar putea fi eliminate zeci de posturi de conducere, precum și funcții din cabinetele demnitarilor și personal auxiliar, ceea ce ar aduce economii importante la bugetul de stat.

Nu e prima oară când se vorbeşte de astfel de comasări. Încă din ianuarie, în cadrul vechii coaliții de guvernare a fost constituit un grup de lucru care studia posibilitățile de reorganizare a instituțiilor din subordinea Parlamentului și a unor structuri cu rol executiv, precum ANRE, Consiliul Concurenței, Autoritatea de Audit sau CNA.

O decizie finală nu a fost luată încă, însă propunerea este așteptată să genereze dezbateri intense în Parlament și societatea civilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇