Ciucă și Ciolacu au vizitat zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și de Nord - Discuții despre investiții în energie (Galerie foto)

Ciucă și Ciolacu au vizitat zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și de Nord - Discuții despre investiții în energie (Galerie foto)

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu au vizitat zona demilitarizată dintre cele două state coreene.

”Astăzi am vizitat Zona Demilitarizată dintre cele două Corei”, a scris Ciucă pe Twitter.

De asemenea, a vizitat al treilea tunel de pătrundere în Zona Demilitarizată.

”România este alături de Coreea de Sud în sprijinirea perspectivei unei păci durabile”, a precizat şeful Executivului.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a aflat în această săptămână într-o vizită oficială în Republica Coreea, însoţit de vicepremierul şi ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educaţiei, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiţă, şi împreună cu o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

Zona Demilitarizată Coreeană este deseori descrisă ca fiind ultima graniță a Războiului Rece. Ea a fost creată după Războiul din Coreea (1950-1953) și este expresia fizică a armistițiului dintre cele două țări care se află încă, tehnic, în război. 

Totodată, Coreea de Nord a efectuat în acest an un număr fără precedent de teste cu rachete. Printre altele fost testată o rachetă balistică intercontinentală capabilă să atingă continentul american, în ciuda interdicțiilor și sancțiunilor internaționale.

DISCUȚII DESPRE INVESTIȚII ÎN ENERGIE

Ulterior, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat alături de premierul sud-coreean Han Duck- soo la o Masă rotundă de afaceri România-Republica Coreea.

ADVERTISING

Cu acest prilej, șeful Guvernului a exprimat interesul României pentru consolidarea relaţiilor tradiţional bune între cele două state şi revigorarea Parteneriatului Strategic de la lansarea căruia se vor împlini, anul viitor, 15 ani.

Ciucă a subliniat disponibilitatea autorităţilor române de a avea un dialog deschis cu companiile sud-coreene cu privire la identificarea unor oportunităţi noi de investiţii în România, precum şi la stimulentele şi condiţiile care ar face aceste investiţii atractive şi benefice ambelor părţi.

În cadrul întrevederii cu oamenii de afaceri, premierul a încurajat companiile sud-coreene interesate să investească în domeniile vizate de programele-cheie din Fondul pentru modernizare şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv în proiecte privind sursele regenerabile de energie. Prim-ministrul a mai subliniat şi interesul părţii române în ceea ce priveşte cooperarea cu Republica Coreea în domeniul gazelor naturale lichefiate. De asemenea, a evidenţiat deschiderea părţii române pentru  schimbul de bune practici şi know-how în domeniul energiei şi în alte domenii cu partea sud-coreeană.

ADVERTISING

Premierul a prezentat avantajele pe care le oferă investitorilor economia naţională. 

„România oferă oportunităţi diverse de investiţii, fiind una dintre cele mai dinamice şi mai competitive economii ale Uniunii Europene, şi dispune de o poziţie geografică strategică, ce poate fi utilizată ca punct de intrare pe piaţa unică europeană, spre Balcani sau spre Vecinătatea Estică.  În pofida consecinţelor pandemiei de COVID-19 şi ale războiului din apropierea graniţelor, rata de creştere a economiei româneşti, în 2022, rămâne una peste aşteptări, iar investiţiile străine directe vor depăşi nivelul record de 11 miliarde de euro în acest an, potrivit estimărilor BNR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇