Ce urmează pentru Ponta după decizia definitivă de plagiat

Ce urmează pentru Ponta după decizia definitivă de plagiat

Curtea Supremă a menținut, marți, decizia Ministerului Educației prin care lui Victor Ponta i s-a retras în 2016 titlul de doctor pentru că a plagiat, decizia fiind definitivă și având multiple consecințe.

Baroul București (BB) va lua din nou cazul Ponta în discuție în una din ședințele imediat următoare, a declarat decanul baroului, Ion Dragne, pentru SpotMedia.ro.

Baroul București a suspendat în 2016 procedura declanșată la cererea Monicăi Macovei de excludere a lui Victor Ponta din avocatură, în așteptarea unei soluții definitive a instanței la contestația depusă de fostul premier după pierderea titlului său de doctor în drept.

Au trecut 4 ani până la o soluție definitivă în instanță, dar acum Baroul București poate să reia analizarea cazului și să decidă în consecință.

Reamintim că Victor Ponta a intrat în avocatură în 2005 nu prin concurs, ci doar în baza titlului de doctor în drept, titlu ce fusese obținut în 2003 sub îndrumarea lui Adrian Năstase, pe atunci premier în funcție.  

ADVERTISING

”E o consecință juridică. De vreme ce am suspendat atunci procedura de revocare, cerută de doamna Macovei, până la soluționarea dosarului în mod irevocabil, acum repunem pe rol dosarul, întreaga procedură”, a explicat miercuri Ion Dragne, la solicitarea SpotMedia.ro.

Decizia se va lua prin vot

”Noi avem ședințe de Consiliu săptămânal în cursul lunii iulie, iar în august, când avem o mică vacanță judiciară, avem o singură ședință. Cu alte cuvinte, e posibil să reluăm procedura fie marți, 21 iulie, fie pe 28 iulie, iar dacă nu, în a treia zi de marți din august.

Avem deja o procedură destul de avansată, fiindcă acum 4 ani, când am discutat, deja desemnaserăm niște colegi să facă o cercetare a problemei de drept – dacă putem revoca un act emis atunci când a fost dl Ponta primit în profesie.

Am avut dezbateri, în vreo două ședințe, i-am audiat pe dl Ponta și pe dna Macovei, motiv pentru care acum, practic, am cam fi într-o stare avansată de dezbatere, aceea de a decide”, a adăugat acesta.

ADVERTISING

Întrebat dacă Victor Ponta va mai fi invitat să își spună punctul de vedere, decanul Baroului București a răspuns că ”Va aprecia Consiliul”.

Ponta nu poate fi exclus din avocatură

În ceea ce privește posibilele consecințe, cum ar fi excluderea din avocatură a lui Victor Ponta, avocatul Ion Dragne ne-a explicat că legea nu permite acest lucru și că o eventuală sancțiune s-ar putea decide prin vot, putând fi apoi contestată în justiție.

Decizia se va lua prin votul membrilor Consiliului. Suntem 15 membri, fiecare având un vot, motiv pentru care se va forma o majoritate, într-un sens sau în altul.

Excluderea nu poate fi dispusă, fiindcă la noi în lege excluderea este doar pentru anumite categorii de fapte (dacă persoana a fost condamnată la închisoare pentru infracțiune intenționată sau dacă s-a dispus de către o instanță de judecată ca interdicție, în rest nu sunt alte cazuri de excludere).

ADVERTISING

Dacă se va pune problema luării unei măsuri, ea ar trebui să fie de revocare a deciziei de numire în profesie, care are ca efect pierderea dreptului de a profesa, dar pentru viitor, pentru că actele administrative, ca orice fel de act, nu produc efecte pentru trecut.

Dacă prin vot nu se va decide așa, persoana care a semnat cererea de excludere a dl Ponta va putea să conteste în justiție”, a mai precizat decanul Baroului București.

Consiliul Baroului București este condus de Ion Dragne, prodecani fiind Flavia Teodosiu (cunoscută mai ales ca avocată a lui Liviu Dragnea) și Daniel Fenechiu, senator PNL.

Art. 14 al legii 51/1995 prevede, printre altele, că este ”nedemn de a fi avocat” și ”cel în sarcina căruia s-a reținut, în baza unei hotărâri judecătorești definitive sau prin acte ale organelor profesiei de avocat, fapta de a fi exercitat sau sprijinit, sub orice formă, exercitarea fără drept de către o persoană a profesiei de avocat.”

Ce mai riscă Victor Ponta?

Tot în baza titlului de doctor în Drept, Victor Ponta a predat la Universitatea Romano-Americană, de unde a câștigat diverse sume conform declarațiilor sale de avere, și, în plus, a primit drepturi de autor pentru lucrarea sa.

Pe de altă parte, tot în 2012, când a izbucnit scandalul legat de teza sa de doctorat, pe numele lui Victor Ponta a fost depusă și o plângere penală tot pentru plagiat, în legătură cu lucrarea "Răspunderea în dreptul internațional umanitar", publicată la Editura Universul Juridic în anul 2010.

Plagiatul este infracțiune, potrivit art. 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor, care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda (...) Adică poate să ducă la o condamnare in materie penala", declara atunci avocatul Florin Plopeanu, cel care se ocupase de respectiva sesizare penală și care lucrase anterior timp de 3 ani ca procuror la Serviciul de proprietate intelectuală de la Parchetul General, obținând, în premieră, o victorie, în dosarul George Stanca.

Contactat de SpotMedia.ro, avocatul Florin Plopeanu ne-a explicat că acea sesizare a fost clasată de procurori.

”Pentru continuarea procedurilor era necesară formularea unor plângeri din partea persoanelor din ale căror opere s-a plagiat. Or, acele persoane n-au dorit să formuleze plângeri și, pentru considerente de natură procedurală, acea cercetare s-a încheiat. Nu s-a făcut niciodată acolo o analiză pe fondul sesizării (care altminteri era evidentă și banală).

E un dosar închis de Parchetul General. S-a făcut apoi o plângere împotriva soluției la Înalta Curte, care a contestat că acea contestație putea fi formulată doar de cei din ale căror opere s-a plagiat”, ne-a explicat avocatul Florin Plopeanu.

Întrebat ce crede că ar putea urma după decizia de marți a ICCJ, Florin Plopeanu a subliniat importanța acestei hotărâri, susținând că ea va avea consecințe inclusiv în ceea ce privește rămânerea lui Victor Ponta în avocatură.

”Acum instanța a stabilit că, de fapt, dl Ponta a fost un farseur, care a deținut un act în baza unui plagiat.

Instanța a constatat că, de fapt, el nu era îndreptățit să dobândească titlul de doctor, prin urmare toate drepturile conferite prin deținerea titlului de doctor au fost dobândite ilegitim, astfel că părțile trebuie repuse în situația anterioară și toate beneficiile obținute pe baza titlului de doctor (cum ar fi accederea în Barou fără examen de admitere, în baza titlului de doctor) trebuie tratate în consecință.

Orice drepturi sau beneficii pe care dl Ponta le-a dobândit, le-a avut, în baza acestui titlu de doctor care marți a fost anulat definitiv sunt supuse restituirii, în măsura în care acest lucru este posibil”, a subliniat avocatul Florin Plopeanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇