Primarii USR au reușit în 2024 să aibă bugete record de investiții și să atragă fonduri europene de zeci de ori mai multe decât predecesorii lor.
Aceste investiții s-au transformat în școli modernizate, blocuri anvelopate, străzi reabilitate și spații verzi amenajate.
Sectorul 2 al Capitalei, investiții record în dezvoltare
În Sectorul 2 al Bucureștiului, primăria condusă de Radu Mihaiu va avea un buget record de investiții în 2024, de aproape 1,3 miliarde de lei. Actualul primar a atras de 14 ori mai multe fonduri europene decât predecesorul său.
Primarul USR a tăiat fonduri de la bunuri și servicii și a virat banii către investiții. Dacă în mandatul fostului primar pentru investiții era alocată o sumă de aproximativ 200 de milioane de lei, în 2024 suma este de cinci ori mai mare, peste un miliard de lei, mai mult de 50% din bugetul sectorului.
Primarul Radu Mihaiu estimează că va atrage în acest an peste 340 de milioane de lei din fonduri europene.
Ce proiecte a pregătit primarul USR din Sectorul 2 pentru 2024:
- aproape 600 de milioane de lei vor fi investiți în modernizarea școlilor, construirea a 5 grădinițe noi și a unui nou corp de clădire la Școala „Maria Rosetti”, precum și în finalizarea creșei din Strada Ion Vlad, o creșă cu 110 locuri, realizată cu bani din PNRR;
- 150 de blocuri vor fi anvelopate, o investiție de peste 400 de milioane de lei de care vor beneficia 8.500 de familii;
- 80 de străzi vor fi modernizate, 7 dintre acestea în noul Centru Vechi. Va fi revitalizată de asemenea zona Obor și vor fi înființate noi piste de biciclete;
- investiții majore vor fi făcute și în modernizarea parcurilor Plumbuita și Național, dar și în recuperarea mai multor spații verzi, pentru înființarea de parcuri noi sau extinderea celor existente.
Radu Mihaiu continuă astfel trendul de dezvoltare a Sectorului 2, început încă de la preluarea mandatului.
În 2023, primarul USR a consolidat, reabilitat și modernizat 44 de clădiri ale unităților de învățământ din sector. 47 de clădiri sunt în lucru în prezent, 32 dintre acestea fiind într-o fază avansată. Modernizarea a 14 curți de școli va fi finalizată în acest an, ca și construirea a 4 grădinițe noi.
16 dintre cele 32 de parcuri din Sectorul 2 au fost modernizate în mandatul primarului USR, printre cele mai importante fiind parcurile Morarilor, Sticlăriei și Icoanei. Peste 40 de locuri de joacă au fost de asemenea modernizate, la cele mai înalte standarde.
Primarul Radu Mihaiu a recuperat recent 4 hectare din Parcul Plumbuita, care va fi reabilitat în acest an, și a scos peste 42.000 de tone de gunoaie din salba de lacuri din Sectorul 2, cea mai mare acțiune de ecologizare din România.
Buget record de investiții și la Timișoara, 1,28 miliarde de lei pentru dezvoltarea orașului
Primarul Dominic Fritz are în 2024 un buget de dezvoltare de 14 ori mai mare decât cel din 2020, ultimul an al administrației Robu (PNL), când suma alocată dezvoltării a fost de doar 92 de milioane de lei.
Cea mai mare creștere se înregistrează la investițiile în educație, care însumează aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orașului, peste 235 de milioane de lei, cea mai mare sumă alocată pentru educație până acum. Banii vor fi folosiți pentru construirea a 84 de clase noi, 6 săli de sport aferente școlilor și schimbarea mobilierului în toate clasele din Timișoara.
421 de milioane de lei s-au alocat pentru modernizarea transportului public și a liniilor de tramvai. Vor fi achiziționate mijloace de transport nepoluante - 17 tramvaie noi ajung în acest an la Timișoara, iar primarul Dominic Fritz are de asemenea fonduri europene asigurate pentru cumpărarea a 33 de troleibuze și 30 de autobuze electrice.
Zone-cheie ale orașului – piețele Traian, Mocioni și Victoriei – vor beneficia de proiecte majore de regenerare urbană.
Pe lista investițiilor se regăsesc și Arena „Eroii Timișoarei”, un nou spital municipal, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii, cinematografele Studio și Dacia etc.
Brașov - peste 1,1 miliarde de lei investiți în dezvoltare
Brașovul va avea în 2024 un buget record de 1,9 miliarde de lei, cu 25% mai mult decât în 2023.
Peste 277 de milioane de lei se vor investi în dezvoltarea orașului. Primarul USR Allen Coliban are de asemenea în derulare proiecte cu finanțare nerambursabilă în valoare de 900 de milioane de lei.
În 2024 vor fi finalizate mai multe proiecte începute de primarul USR în primii ani de mandat:
- parcul fotovoltaic care va asigura 90% din consumul public de energie;
- terminalul RATBV de la Gara Brașov;
- park&ride-ul din cartierul Bartolomeu;
- piste de biciclete care vor lega mai multe cartiere ale orașului;
- căminul pentru elevii din învățământul dual;
- nocturnă pe mai multe pârtii și sania de vară.
Vor fi continuate, de asemenea, proiectele pentru construirea a 6 grădinițe și 4 creșe noi, campusul pentru învățământ dual, Sala Polivalentă și skate park-ul de sub pasajul Fartec.
Peste 260 de milioane de lei s-au investit în dezvoltarea Brașovului și în 2023. De la preluarea mandatului, primarul Allen Coliban a atras fonduri europene în valoare de 1,6 miliarde de lei, iar numărul de proiecte cu finanțare nerambursabilă s-a triplat în comparație cu perioada 2014-2020.
132 de străzi au fost reasfaltate și modernizate și au fost instalate 40 de stații pentru încărcarea mașinilor electrice. O creșă, o grădiniță și un corp de școală au fost construite de la zero, toate școlile din oraș fiind dotate cu table moderne și echipamente sportive de top.
Au fost instalate 74 de ecoinsule digitalizate pentru colectare selectivă a deșeurilor și a fost obținută finanțare pentru alte 442. A fost construit de asemenea un cămin nou, cu 80 de locuri, pentru persoanele fără adăpost.
Investiții record și la Bacău
Și Bacăul se modernizează! Primarul Lucian Stanciu-Viziteu a investit în 2023 o sumă record în dezvoltarea orașului: 240 de milioane de lei. De peste 4 ori mai mult decât fostul primar.
Primarul USR a încasat efectiv, în primii trei ani de mandat, de aproape opt ori mai multe fonduri europene decât fostul primar în întreg mandatul, peste 88 de milioane de lei.
Printre principalele investiții se numără:
- renovarea completă a Spitalului de Pneumoftiziologie - investiție de 3,5 milioane de euro;
- reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic de Telecomunicaţii „N.V. Karpen” și a Colegiului Național „Grigore Antipa”;
- modernizarea și dotarea școlilor cu echipamente de ultimă generație - 31 de milioane de lei alocați în 2023, de trei ori mai mult decât în 2020.
În Bacău se implementează de asemenea un Sistem de Management al Traficului, se instalează 25 de stații de autobuz smart, se amenajează 27 de km de piste de biciclete și sunt reabilitate și modernizate străzile principale din oraș: Mioriței, Gării, Republicii, Calea Bârladului.
Bugete record de investiții și în comunele administrate de primarii USR
Peste 55 de milioane de lei au fost alocați pentru investiții în comuna Dumbrăvița din județul Timiș.
Primarul Horia Bugarin continuă asfaltarea a zeci de străzi din comună, precum și amenajarea de trotuare. Va continua, de asemenea, extinderea iluminatului public și va începe proiectul de amenajare a unor piste de biciclete, cu bani din PNRR.
Școala din Dumbrăvița va fi dotată cu echipamente IT și mobilier nou, va fi dat în folosință bazinul de înot și va fi amenajată și dotată biblioteca școlară. O grădiniță nouă va fi construită în zona Cora. Va fi amenajat de asemenea un nou parc și va fi creat un centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar.
Și la Sânpetru, în județul Brașov, primarul Marian Arhire are un buget record de investiții, de peste 40 de milioane de lei - cel mai mare buget din istoria comunei. Peste 18 milioane de lei provin din fonduri nerambursabile.
Străzile, educația și iluminatul stradal sunt cele mai importante obiective care vor fi finanțate. 24 de milioane de lei se vor investi în modernizarea mai multor străzi, amenajarea de trotuare și reabilitarea mai multor drumuri. De asemenea, va fi proiectat și construit un pod peste râul Durbav.
3 milioane de lei se vor investi în educație, în proiecte legate de școala gimnazială din comună, cumpărarea unui microbuz pentru transportul elevilor și în documentația necesară construirii unui Campus Educațional. Aproape 7 milioane de lei se vor investi în extinderea rețelei de iluminat stradal.