În localitatea Oncești din județul Maramureș candidează pentru un loc în Consiliul Local nouă persoane care poartă același nume, Ioan Godja, dar reprezintă partide diferite. Cazul nu este unic la nivel de țară, semnalează Septimius Pârvu, expert în procese electorale la Expert Forum (EFOR).
Într-o postare pe Facebook, acesta anunță că, după ce a sesizat situația de la Oncești, a cerut lămuriri biroului de circumscripție și așa i s-a confirmat oficial că e vorba despre candidați diferiți.
Mai mult, putem observa că pe lista PNL și pe cea a Partidului Ecologist Român figurează câte ... doi candidați cu numele de Ioan Godja, iar pe lista Alianței Electorale Coaliția pentru Maramures, sunt chiar trei, toți trei fiind propuși de PSD.
Celelalte două partide care au fiecare doar câte un candidat cu numele de Ioan Godja sunt ALDE și Pro România.
Deocamdată acești candidați nu se diferențiază prin nicio altă informație suplimentară, așa că va fi dificil pentru alegătorul care se prezintă la urne să îl identifice pe cel pe care vrea să pună ștampila de vot.
Mai mult, cazul Oncești nu este singular și nici cel mai suprinzător. Pe locul întâi în clasament, cu ... 11 candidați care poartă același nume – Vasile Mariș – figurează localitatea Bogdan Vodă, tot din Maramureș.
Lista localităților în care există candidați cu nume identice a fost publicată pe site-ul Votcorect.ro.
Lipsesc informații care ar putea scoate la iveală nereguli
Contactat vineri seara de Spotmedia.ro, Septimius Pârvu a semnalat și alte probleme generate în special de lipsa unor informații esențiale.
”E interesant faptul că majoritatea cazurilor în care apar nume care se repetă sunt în Maramureș. Ne-am uitat pe datele publicate de BEC și, din păcate, anul acesta ele nu mai conțin data nașterii candidatului, care era un indicator (cred că ar fi fost o coincidență mult prea mare să fie unii și născuți în aceeași zi).
Pot să înțeleg că, poate, în anumite localități unele nume sunt comune, dar totuși într-o altă localitate același nume se repetă de 11 ori. Le-am scris celor de la biroul electoral de acolo, nu am primit încă răspuns.
Noi nu prea avem niciun mijloc de verificare. O posibilitate ar fi să ne uităm pe site-urile birourilor de circumscripție, problema ar fi că ele sunt de obicei pe site-urile primăriilor și vă închipuiți cam ce înseamnă să cauți astfel de informații pe site-urile primăriilor de comune... Plus că nici acolo nu găsești data nașterii.
Unele birouri au trecut și detalii de genul acesta, dar foarte puține din ce am văzut eu. Și aici, la consilieri, sunt pe liste, o votezi oricum, dar sunt și situații când candidează la funcția de primar candidați cu același nume. Probabil că la nivel local oamenii se cunosc între ei, dar din perspectiva verificării externe a corectitudinii listelor, e un lucru imposibil”, a declarat Septimius Pârvu pentru Spotmedia.ro.
Pe de altă parte, BEC ar trebui să facă lumină în astfel de cazuri și să publice pe site toate datele de care dispune, ca să putem afla dacă există anumite nereguli.
”Toată chestiunea ține de centralizarea datelor. Eu cred că BEC are aceste date, mă îndoiesc că nu le are. Utilitatea lor e foarte mare. În 2016, de exemplu, așa am descoperit ca 477 de candidați nu aveau vârsta legală, de 23 de ani. Am putea vedea și acum unde sunt neregulile.
Mai este o chestiune. Listele actuale nu conțin nici sexul candidatului. Poate părea o informație care nu e utilă (îți dai seama singur cine e Maria și cine e Ion), dar legea spune că listele de candidați trebuie să aibă reprezentare de ambele sexe. În 2016 aveam astfel de informații, acum nu știm dacă listele respectă legea. Acesta chiar este un subiect de verificat”, a mai subliniat expertul EFOR.