Câți dintre români cred că alegerile din acest an vor fi organizate corect - Sondaj INSCOP

Câți dintre români cred că alegerile din acest an vor fi organizate corect - Sondaj INSCOP
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai mult de jumătate dintre români cred că alegerile din acest an – locale, europarlamentare, prezidenţiale, parlamentare – vor fi organizate corect.

Peste o treime consideră însă că alegerile vor fi organizate mai degrabă în mod incorect.

Cel mai mare procent de respondenţi care nu cred în corectitudinea scrutinului, 41%, se înregistrează în cazul alegerilor parlamentare, indică un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Alegerile europarlamentare şi locale

57.8% dintre români cred că alegerile europarlamentare şi locale de anul acesta vor fi organizate mai degrabă în mod corect, 38.2% că vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, iar 4% nu ştiu sau nu răspund.

ADVERTISING

Alegerile prezidenţiale

58.1% dintre respondenţi cred că alegerile prezidenţiale de anul acesta vor fi organizate mai degrabă în mod corect, 37.6% că vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, iar 4.3% nu ştiu sau nu răspund.

Alegerile parlamentare

Cât priveşte alegerile parlamentare de anul acesta, 54.5% dintre cei intervievaţi cred că acestea vor fi organizate mai degrabă în mod corect, 41% că vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, iar 4.5% nu ştiu sau nu răspund.

Cred că alegerile de anul acesta, indiferent de tipul lor - locale, europarlamentare, prezidenţiale, parlamentare - vor fi organizate în mod corect, mai ales votanţii PSD-PNL şi ai ADU, persoanele cu educaţie superioară, locuitorii din rural şi angajaţii la stat.

ADVERTISING

Sunt de părerea contrarie mai ales în proporţii mai mari decât media populaţiei în special votanţii AUR, tinerii sub 30 de ani, cei cu un venit mai redus şi locuitorii din Bucureşti.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

ADVERTISING

Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇