Cât mai contează cine duce mesajele României în R. Moldova?

Cât mai contează cine duce mesajele României în R. Moldova?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noul președinte al Senatului României, Nicolae Ciucă, și noul premier român, Marcel Ciolacu, efectuează miercuri o vizită comună la Chișinău.

Marcel Ciolacu a elogiat actuala conducere pro-europeană a Republicii Moldova: „În calitate de președinte al celui mai mare partid din România, care susține necondiționat actuala conducere a președintei Maia Sandu, vă spun că sunteți singura garanție a continuării parcursului european al Republica Moldova. Nu există în acest moment o altă forță politică în Republica Moldova care să garanteze acest parcurs”, a spus Ciolacu la briefingul susținut împreună cu premierul moldovean Dorin Recean.

De mână cu rămășițele oligarhului Plahotniuc și cu oponentul de bază al PAS

În noiembrie 2022, Marcel Ciolacu elogia și dădea sfaturi, la congresul de rebranding al Partidului Democrat din Moldova, condus până în 2019 de oligarhul acum fugar Vladimir Plahotniuc, care a nenorocit prin corupție Republica Moldova în perioada 2014-2019.

În 2022, când primarul pro-rus de Chișinău, Ivan Ceban, a anunțat că-și creează partid pro-european, PSD i-a creat pârtie politică la București ca să-și spele imaginea de comunist pro-rus iar Marcel Ciolacu a pozat zâmbitor alături de Ceban – un produs comunisto-socialist propulsat politic de partidele lui Voronin și Dodon - care a blamat Acordul de Asociere a Moldovei la UE.

Pentru cei din Moldova care fac analiză politică, declarațiile onctuoase de miercuri ale lui Ciolacu la adresa conducerii pro-europene de la Chișinău au sunat dezgustător, pentru că atât PD-ul „reformat”, cât și Ivan Ceban, alături de care Ciolacu s-a afișat recent, sunt voci veninoase din corul potrivnicilor PAS-ului și ai Maiei Sandu.

Aceste nuanțe acum contează, pentru că la toamnă în Moldova vor avea loc alegeri locale generale iar marea bătălie a pro-europenilor se va da pentru extragerea capitalei Chișinău din mâinile produsului politic rusesc Ivan Ceban, ambalat deja în partidul pretins pro-european MAN. PAS îl va confrunta pe Ceban în aceste alegeri cu un candidat unionist – Lilian Carp. Până la victoria lui Ivan Ceban la alegerile locale din 2019, Chișinăul nu avusese niciodată un primar pro-rus.

Diplomația salvează relația

Oficialii moldoveni care s-au întâlnit miercuri cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au dat dovadă de diplomație și tact și au mulțumit României și românilor pentru susținerea totală oferită Moldovei în perioada iernii, dar și pentru promovarea demersului Chișinăului de integrare europeană.

„Sunt sigur că împreună vom realiza lucruri frumoase și o să vină foarte curând momentul când cele două state românești se vor regăsi în UE. Cred că acest lucru se va întâmpla, dacă ținem cont de dinamica lucrurilor în regiune. Peste două zile vom marca un an de la obținerea statutului de stat candidat la aderare. Acum doi ani mulți erau sceptici în această privință. Dar cu un efort comun, cu susținerea necondiționată a României, care e cel mai tare avocat al nostru, mergem spre negocieri și aderare”, a menționat președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, la întâlnirea cu Nicolae Ciucă.

„Construim infrastructura de conectare, drumuri, poduri, rețele energetice, construim un spațiu digital comun și aceasta va fi în beneficiul cetățenilor de pe malul stâng și de pe malul drept al Prutului. Vrem să asigurăm un mediu economic prietenos pentru agenții economici din România și îi încurajăm să facă investiții similare în Republica Moldova - asta ne va ajuta să consolidăm și mai mult relațiile economice și sociale”, a menționat premierul Dorin Recean la întrevederea cu Marcel Ciolacu.

La rândul său, noul premier al României a spus că provocările și crizele care s-au abătut asupra cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului după războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei trebuie abordate în comun iar un accent deosebit trebuie pus pe zona economică.

„Vă garantez că în viitoarea ședință de guvern se vor debloca banii pe proiectele vizând apa potabilă și canalizarea pentru sprijinirea satelor din Republica Moldova - să fie un sat european”, a menționat Ciolacu.

Despre războiul din Ucraina, Ciolacu a spus că acesta este „un război total incorect și nedrept, pornit de dictatorul Vladimir Putin împotriva unui stat suveran”, iar România și Republica Moldova trebuie să facă față împreună provocărilor generate de război, pentru ca cetățenii să nu resimtă consecințele lui asupra nivelului lor de trai.

Maia Sandu i-a oferit lui Aurescu distincția „Ordinul de Onoare”

În ajunul vizitei la Chișinău a celor doi oficiali români, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a oferit fostului ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu, distincția „Ordinul de Onoare” „în semn de înaltă apreciere a contribuției aduse la consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și România, la fortificarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state, precum și pentru susținerea parcursului european al Moldovei și promovarea intereselor comune în cadrul instituțiilor Uniunii Europene”. S-a întâmplat marți, 20 iunie, în ziua în care noua ministră de Externe a României, Luminița Odobescu, se afla în vizită la Chișinău.

Bogdan Aurescu a avut un rol enigmatic în evenimentele din iunie 2019 din Republica Moldova, soldate cu demolarea regimului Plahotniuc. Cu puțin timp înainte ca Plahotniuc să fugă din Moldova, Aurescu, pe atunci consilier prezidențial pentru politică externă, a vizitat Republica Moldova împreună cu secretarul de stat pentru relații cu vecinătatea estică din cadrul MAE român, Dan Neculăescu. Ulterior, în perioada cât a deținut funcția de ministru de Externe al României, el a fost cel mai activ promotor al agendei europene a Chișinăului în cadrul forurilor europene.

Foto: Vitalie Călugăreanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇