Scretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană şi primarul Clujului Emil Boc au peste 30% cotă de încredere în rândul românilor, fiind urmaţi de fostul premier Victor Ponta, de premierul Marcel Ciolacu și Gabriela Firea.
Preşedintele Klaus Iohannis conduce în topul notorietăţii, 98,9% dintre cei chestionaţi afirmând că au auzit de el, iar poziţia a doua revine Dianei Şoşoacă – 96,7%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.
Încredere personalităţi publice
Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 34% încredere multă şi foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat Emil Boc cu 32,4% încredere multă şi foarte multă, respectiv Victor Ponta cu 24,1%.
Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 20,5%, Gabriela Firea cu 19,5%, Cristian Diaconescu cu 19,1%, Diana Şoşoacă cu 18,6% şi George Simion cu 15,4%.
În Nicolae Ciucă au încredere multă şi foarte multă 12% dintre cei intervievaţi, iar în Cătălin Drulă 5,8%.
Notorietate personalităţi publice
Klaus Iohannis este personalitatea cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 98,9% dintre respondenţi declarând că au auzit de el. Şeful statului este urmat de: Diana Şoşoacă cu o notorietate de 96,7%, Victor Ponta cu 95,7%, Marcel Ciolacu cu 93,9%, Gabriela Firea cu 91,7% şi Emil Boc cu 90,7%.
89,6% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de Mircea Geoană, 84,4% că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă şi 82,3% de liderul AUR George Simion. Cristian Diaconescu beneficiază de o notorietate de 68,2%, liderul USR Cătălin Drulă de 43,6%, iar Remus Pricopie 23,5%.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 - 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.
Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.