Negocierile între Uniunea Europeană (UE) şi Marea Britanie cu privire la viitoarea lor relaţie după Brexit, după prima întâlnire faţă în faţă din martie, nu au fost inutile, însă există în continuare divergenţe importante, a anunţat negociatorul-şef britanic David Frost.
”Negocierile au fost largi şi utile, însă ele au scos la lumină divergenţe importante ce rămân într-un număr de probleme importante”, a declarat Frost, citat într-un comunicat.
Londra rămâne însă hotărâtă să lucreze intens în vederea ajungerii rapide la un acord, a adăugat el, relatează Reuters şi AFP.
”Discuţiile continuă săptămâna viitoare la Londra”, a anunţat Frost.
Negociatorul-şef UE al Brexit-ului, Michel Barnier, a arătat la rândul său cu degetul ”divergenţe serioase”.
”Noi continuăm să credem că un acord este posibil şi în interesul tuturor”, a apreciat Barnier, citat într-un comunicat difuzat simultan cu cel al omologului său.
Cele două părţi au hotărât să intensifice negocierile în vară, după ieşirea din izolarea impusă din cauza pandemiei COVID-19, în vederea evitării unui ”no deal” la sfârşitul anului, cu consecinţe economice potenţial devastatoare.
Următoarea rundă de negocieri urmează să aibă loc luni la Londra.
Premierul britanic Boris Johnson vrea încă de această lună un acord, în timp ce europenii vizează luna octombrie.
Regatul Unit respectă în continuare reglementările europene până la sfârşitul perioadei de tranziţie, la 31 decembrie.
Negocierile s-au împotmolit în dosarele pescuitului şi concurenţei.
Divergenţele - de la forma acordului (unul sau mai multe), condiţiile concurenţei echitabile sau problema explozivă a pescuitului - sunt importante între UE şi fostul său partener, care a divorţat de Bătrânul Continent la 31 ianuarie.