Bani europeni pentru cetățenii R.Moldova, printr-un program care să ”aducă Europa în casa lor”

Bani europeni pentru cetățenii R.Moldova, printr-un program care să ”aducă Europa în casa lor”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un program cu bani europeni de ”susținere tehnică, focusat pe cetățean, primărie și tineri, viitori antreprenori” a fost lansat de IDEP Moldova, scopul principal fiind sprijinirea cetățenilor din R.Moldova pentru depășirea consecințelor pandemiei de Covid-19, dar nu numai.

”Dacă cetățenii vor avea Europa în casa lor”, spun inițiatorii, atunci întreprinderile mici și localitățile ”vor resimți în mod personal beneficiile directe ale susținerii din partea Uniunii Europene, aceasta va îmbunătăți esențial calitatea vieții oamenilor”, se arată într-un comunicat al asociației IDEP Moldova.

Astfel, beneficiarii vor putea accesa ”o platformă online, autentificându-se cu semnătura electronică”, și, după o scurtă formare online, vor putea primi suport UE, precizează sursa citată.

ADVERTISING

IDEP Moldova informează că programul ECIPES își propune să sprijine din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022):

1. tinerii între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere (în domeniul serviciilor, cu sprijinul de 5.000 de euro, sau pentru producție, cu sprijinul de 15.000 de euro, din care 12.000 de euro pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje);

2. primăriile moldovenești care sunt înfrățite cu primăriile din UE și organizează cel puțin o activitate comună pe an, pentru a susține financiar un singur proiect de dezvoltare locală a cărui valoare totală nu depășește 20.000 de euro, cu maximum 10.000 de euro sprijin financiar al UE;

ADVERTISING

3. cetățenii moldoveni, pentru a sprijini financiar reînnoirea electrocasnicelor (frigider, mașină de spălat,TV) la nivel A +++. Sprijinul se ridică la 100 de euro/cetățean și poate fi acordat o dată și cu transmiterea echipamentului folosit. Toate aceste acțiuni susțin obiectivele UE, inclusiv acordul ecologic al UE.

”Programul ECIPES a fost dezvoltat nu ca un proiect al unui ONG, deoarece acest lucru ar reduce considerabil potențialul și importanța acestuia, ci ca o inițiativă strategică a Comisiei Europene pentru Parteneriatul Estic, în primă fază – Republica Moldova, ulterior Ucraina și Georgia.

ADVERTISING

Prin urmare, întrucât programul ECIPES este concentrat pe beneficiarii direcți și coordonat de UE, acesta reprezintă programul care va oferi cea mai stabilă prezență și vizibilitate valorilor UE în Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, IDEP Moldova subliniază ca, ”după această pandemie, cetățenii vor rămâne fără muncă, IMM-urile vor fi afectate, municipalitățile și tinerii se vor confrunta cu provocări foarte mari”, iar acest program ”poate contribui la eficientizarea efectului sumelor alocate în cadrul Parteneriatului Estic”.

”Această platformă dezvoltată de Comisia Europeană va deveni primul proiect de coeziune între cetățenii moldoveni și contribuabilii din UE”, mai afirmă initiațorii.

Printre efectele benefice ale programului ECIPES se menționează:

- Digitalizare (platforma online - eu4ecipes.eu, care va reduce birocrația),
- Politică socială (prin reducerea costurilor administrative la maximum 3-5% Monitorizare și Evaluare),
- Acord Verde European (reducerea consumului de energie electrică), comportamentul de utilizare a aparatelor de uz casnic (aparate eficiente din punct de vedere energetic),
- Diminuarea frustrării cetățenilor (prin sprijin european în casa cetățeanului, afacerea cetățeanului și localitatea în care locuiește cetățeanul),
- Reducerea migrației (sprijin pentru tineri pentru a lansa start-up), cu prioritate oferită start-up-urilor ecologice;
- Lupta cu corupția (în procesul de utilizare a fondurilor UE).

Programul ECIPES a fost prezentat în cadrul a 60 de întrevederi cu eurodeputați, într-o dezbatere în Parlamentul European, dar și la întrevederi și consultări cu Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor Europene, Organizațiile societății civile din Moldova și UE, Think-Tank-uri din Moldova și UE, Ambasadele Georgiei și Ucrainei din Bruxelles.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇