Senatul dezbate în weekend legea privind carantina şi izolarea. Ce noi amendamente s-au depus

Senatul dezbate în weekend legea privind carantina şi izolarea. Ce noi amendamente s-au depus

Plenul Senatului va dezbate, începând de sâmbătă, propunerea legislativă, aflată în procedură de urgenţă în Parlament, în calitate de for decizional, a anunțat senatorul PSD Robert Cazanciuc.

El a precizat că plenul se va reuni până pe data de 15 iulie, inclusiv, pentru că este nevoie de o dezbatere de calitate. Dar, spune Cazanciuc, asta nu înseamnă că va exista în fiecare zi şedinţă la plen la Senat.

Am stabilit organizarea plenului Senatului, începând de mâine (sâmbătă -n.red.), în fiecare zi, de la ora 12:00, până pe 15 inclusiv. Sigur asta nu înseamnă că vom avea în fiecare zi şedinţă la plen, doar că ne dorim o dezbatere de calitate serioasă. E nevoie de această modificare de program.

După cum ştiţi, dezbaterea nu s-a încheiat la acest proiect de lege. Am avut un proiect de lege venit de la Guvern foarte târziu. Ne trimite o lege slabă, ca sa fiu indulgent. E inacceptabil să cerţi Parlamentul că nu face lucruri, când tu trimiţi legi care nu pot fi adoptate”, a afirmat Robert Cazanciuc.

ADVERTISING

Conform preşedintelui interimar al Senatului, este nevoie de mai multe modificări, e nevoie de competenţe juridice, constituţionale, dar şi medicale.

Acesta a precizat că la dezbaterea de azi din Comisia Juridică vor participa și specialiști în Drept, inclusiv de la CSM și Ministerul Justiției, dar și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

Cum se definește izolarea

Pâna acum, doar două amendamente au fost depuse la proiectul iniţiat de către Guvern.

Unul dintre amendamentele la proiectul de lege privind carantina şi izolarea aparţine deputatului PSD Nicolae- Sebastian-Valentin Radu şi modifică definiţia izolării.

„izolarea - măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor şi tratamentul aplicat pe baza consimţământului persoanelor infectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen şi asimptomatice în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării, numai dacă acest tratament se impune, şi reducerii gradului de contagiozitate, de alte persoane, la domiciliu/în locaţia declarată de către persoana izolată sau în spaţii special desemnate de către autorităţi,stabilită prin act emis de Direcţia de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conţine menţiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege”, arată amendamentul social-democratului, din tabelul pe care vor discuta senatorii Comisiei Juridice, obținut de News.ro. 

ADVERTISING

În varianta adoptată de Camera Deputaţilor, izolarea era definită ca: „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi  reducerii gradului de contagiozitate”.

Un alt amendament aparţine senatorului PNL Daniel Fenechiu, membru în Comisia Juridică, care introduce un nou alineat în proiectul de lege şi care prevede că:

„Prin derogare de la art. 297 din OUG 97/ 2019 privind Codul administrativ, bunurile aflate în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret pot fi  utilizate pentru carantinarea persoanelor în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Cheltuielile efectuate pentru carantinare se suportă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului. Ministerul Finanţelor Publice va suplimenta în mod corespunzător bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului cu sumele aferente chetuielilor efectuate cu carantinarea persoanelor”, conform tabelului de amendamente pe care vor discuta, vineri, senatorii jurişti. 

ADVERTISING

Ce s-a adoptat în Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, joi seară, proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea. 

Deputaţii au operat numeroase modificări la proiectul propus de către Executiv, între acestea fiind modificarea definiţiilor pentru termeni importanţi cum ar fi carantina, izolarea sau persoana bolnavă.

Carantina se dispune de către DSP, prin decizie motivată, nominal pentru fiecare persoană.

Izolarea este definită ca „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”.

Citește în detaliu schimbările adoptate de Camera Deputaților la legea izolării și carantinării propusă de Guvern

Ministrul Sănătății: Au plecat 30.000 de persoane aflate în izolare şi 1.200-1.300 din carantină


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇