Victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA a produs euforie și o schimbare radicală la cel puțin în unul dintre oamenii politici din România, e vorba de Victor Ponta.
Rareori, cineva atent la impactul evenimentelor politice din ultimele decenii a avut oportunitatea să asiste la o trecere atât de rapidă și entuziastă a unui fost prim-ministru de la stânga la dreapta.
Efectiv, peste noapte, noul deputat de Dâmbovița a devenit un susținător al SUA și al lui Donald Trump, asta după ce vreme de decenii s-a profilat ca admirator al Chinei.
Duminică, 2 februarie, PSD a organizat un congres extraordinar pentru validarea lui Crin Antonescu ca nominalizare a partidului pentru alegerile prezidențiale din luna mai.
Evenimentul a fost unul hibrid, cum se spune, mulți reprezentanți ai partidului participând online.
S-a discutat destul de mult pe marginea acestei decizii, unii social-democrați au comentat, neoficial, că soluția aleasă a fost și una pentru a nu-i oferi posibilitatea deputatului Victor Ponta să se adreseze partidului.
Și, într-adevăr, fostul lider PSD a făcut mare caz pe rețelele sociale în legătură cu faptul că n-a fost lăsat să vorbească în fața social-democraților.
Abia acum interesele României sunt compatibile cu ale SUA
Într-o filmare postată pe pagina sa de Facebook, Ponta apare urcând treptele Palatului Parlamentului, acolo unde a avut loc evenimentul, anunțând că: „Am venit să vorbesc în fața congresului! Dar cel mai bine e să vorbesc în fața românilor! Și să punem România pe primul loc!”
„Am vrut să vorbesc în fața congresului, însă nu am avut acest drept”, a mai anunțat Victor Ponta într-o altă postare în care ține un scurt discurs.
„Interesul suveran al României este compatibil acum cu cel al SUA; și poporul român (în marea lui majoritate) dorește acum o schimbare radicală în politică și tehnologie, așa cum promovează, acum, Administrația Trump”, a anunțat Victor Ponta, într-un text distribuit pe rețelele sociale în 31 ianuarie, înainte de Congresul PSD.
În 2010, atunci când era ales președinte al PSD, Victor Ponta s-a prezentat ca un tânăr lider politic de stânga. Discursul său, luările de poziție, toate erau marcate de grija pe care o arăta celor defavorizați.
Subtil, în această zonă a preocupărilor sale, apărea și legătura cu regimul politic din China, pe care-l prezenta ca fiind unul mai echitabil decât „capitalismul”.
Cu ochii pe Marcel Ciolacu
După un deceniu și jumătate, timp în care a înregistrat o serie de succese politice, dar și înfrângeri care l-au tras pe linie moartă, fostul lider PSD încearcă o revenire spectaculoasă în prima linie a politicii românești pe valul creat de victoria lui Donald Trump în SUA.
„Degeaba încearcă sistemul sorosist să se agațe de putere prin înlocuirea lui Iohannis cu Antonescu, pur și simplu, de data aceasta, fără sprijinul extern pe care l-a avut în 2014, nu mai pot sa învingă voința populară!”, a scris Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.
Conform unor discuții cu reprezentanți ai PSD, aceștia au declarat sub protecția anonimatului că principalul obiectiv al lui Ponta e acela de a se poziționa ca principal candidat pentru preluarea funcției de președinte al partidului.
M-am schimbat mult în ultimii 10 ani și trebuia să mă schimb! Dar nu am făcut niciodată de rușine România, am spus că sunt patriot în fața întregii lumi și pun România pe primul loc! Chiar dacă Sistemul m-a pedepsit și se pregătește să mă pedepsească din nou, tot cred că am făcut bine!
Victor Ponta, deputat PSD
Marcel Ciolacu își va păstra poziția de lider PSD atâta timp cât va deține funcția de prim-ministru, conform acelorași surse.
Cum provocările pentru actualul premier sunt majore, e de așteptat ca la un moment dat să apară o situație dificilă care să ducă la schimbarea guvernului, mai ales după venirea la Palatul Cotroceni a unui nou președinte.
Nimic despre Rusia
Într-un răspuns pentru spotmedia.ro, Victor Ponta a spus că nu a decis încă dacă va candida sau nu la președinția României.
„Voi anunța public când voi lua decizia”, a subliniat el.
Imediat după alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie, atunci când câștigă poziția de deputat PSD în județul Dâmbovița, Victor Ponta începe o campanie intensă de relansare politică, făcând două călătorii în SUA, una la Doha, Qatar, unde participă la un forum politic, dar și frecvente apariții publice la posturile de televiziune, în podcasturi și pe rețelele sociale.
Mesajul său pe care-l repetă de câte ori are ocazie e că lumea s-a schimbat odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, iar România, de asemenea, trebuie să se schimbe rapid, în principal printr-o detașare de Uniunea Europeană.
„Sunt convins că trenul schimbării la nivel mondial este reprezentat de SUA și Administrația Trump”, a declarat deputatul PSD pentru spotmedia.ro.
„Interesul suveran al României este de a se înscrie total și necondiționat în această schimbare politică și tehnologică de care avem nevoie”, a mai spus Victor Ponta.
Fostul lider social-democrat nu a acuzat niciun moment intervenția Rusiei în manipularea alegerilor prezidențiale. Mai mult, l-a criticat pe Emmanuel Macron, președintele Franței, care a anunțat public despre o astfel de posibilitate.
Victor Ponta s-a poziționat, după anularea alegerilor prezidențiale, ca un susținător al lui Călin Georgescu, candidatul pro-rus, și a condamnat anularea alegerilor de către CCR.
În tot ce a făcut, a acționat împotriva actualei conduceri a PSD, încercând vizibil să producă o ruptură în interiorul partidului.
Prietenii Kremlinului de la București au devenit pro-americani
Victor Ponta a participat la evenimentele legate de inaugurarea noului mandat al lui Donald Trump, salutând cu entuziasm revenirea acestuia la Casa Albă, declarându-se, în același timp, și un mare fan al lui Elon Musk.
„România trebuie să sprijine abordarea noii administrații americane față de soluționarea conflictului din Ucraina și să participe activ la reconstrucția acestei țări”, a mai declarat deputatul PSD pentru spotmedia.ro.
Transformarea lui Victor Ponta din ultimele două luni e important de subliniat pentru că indică un pariu făcut de o parte a elitei politice din țara noastră pe faptul că Donald Trump și Vladimir Putin se vor înțelege, iar această înțelegere va avea efecte negative asupra Uniunii Europene și NATO.
Fostul lider PSD care l-a avut drept mentor pe Adrian Năstase nu e un susținător declarat al acțiunilor militare ale Rusiei, știe că există multe rezerve în societate față de Moscova, dar încearcă, exact cum a făcut și Călin Georgescu, să se proiecteze în fața opiniei publice ca un pro-american, pro Trump și pro Elon Musk.
Nici Călin Georgescu și nici Victor Ponta n-au fost validați de reprezentanți ai cercului de putere din jurul lui Donald Trump, semn că până la încheierea alegerilor prezidențiale din România, oficialii americani nu se vor poziționa în niciun fel față de țara noastră.
Respingerea bezelelor venite de la București sugerează că dinamica dintre Trump și Putin nu mai e aceeași ca la primul mandat, lumea s-a schimbat, dar nu neapărat în sensul așteptat de Victor Ponta și susținătorii săi.