PNL a cerut conducerii celor două camere ale Parlamentului revocarea Avocatului Poporului pentru depășirea atribuțiilor. Ludovic Orban, șeful unui guvern minoritar, încearcă să creeze o majoritate alături de USR, UDMR și PMP pentru schimbarea doamnei Weber.
Conform unor surse, PNL intenționează să-l propună pe domnul Peter Eckstein Kovacs, fost membru UDMR, înlocuitor al Renatei Weber. Kovacs a fost propunerea liberalilor pentru această poziție și în 2019, dar atunci au pierdut în fața alianței PSD-ALDE.
Renate Weber a fost stâlpul societății civile din România vreme de 15 ani. Dintr-un critic al PSD, care 8 ani a condus Fundația pentru o Societate Deschisă din România, organizație finanțată de miliardarul George Soros, a ajuns să graviteze în jurul unui partid acuzat de populism și slăbit de scandaluri de corupție.
Această metamorfoză e greu de explicat. Pe undeva, evoluția ei seamănă cu cea a doamnei Alina Mungiu-Pippidi, două personalități marcante în ce privește efortul depus pentru democratizarea României în anii ’90, personalități care au eșuat într-o zonă neclară în care acțiunile lor pot fi înțelese cu greu de un observator neutru.
De profesie europarlamentar
Cariera de europarlamentar a doamnei Weber s-a încheiat după două mandate și jumătate (12 ani). Ea devine membru al Parlamentului European în 2007, fiind propusă de PNL imediat după ce România devine membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. După doi ani, în 2009, se organizează alegeri europene și doamna Weber câștigă un nou mandat, reprezentând aceeași formațiune. La alegerile europarlamentare din 2014 participă din nou și câștigă al doilea mandat de 5 ani tot ca propunere a PNL.
Transformarea doamnei Weber a început în 2006, după demisia din poziția de consilier al lui Traian Băsescu. Importanta avocată pentru drepturile omului a fost un critic dur al PSD și al premierului Adrian Năstase în perioada 2000-2004.
După ce pleacă de la Palatul Cotroceni prin demisie în 2006, Renate Weber devine o voce extrem de critică la adresa fostului ei șef, Traian Băsescu, și se aliază cu Călin Popescu Tăriceanu, premier și președinte PNL, devenit un inamic politic al președintelui în funcție.
În momentul în care Klaus Iohannis devine lider al PNL și candidat la președinție împotriva lui Victor Ponta, liderul PSD la acea vreme, doamna Weber rămâne alături de Tăriceanu și se înscrie în ALDE, un nou partid format de acesta care se aliază cu PSD. Fiind membră a Parlamentului European, ea părăsește grupul popularilor din care face parte PNL și trece în grupul ALDE.
2019, eșec în alegeri, succes în Parlamentul României
În 2019, Renate Weber candidează din nou pentru un loc în Parlamentul European, de data asta din partea ALDE, dar pierde. Formațiunea lui Tăriceanu nu trece pragul de 5% din voturile exprimate și nu obține niciun loc.
Pentru o scurtă perioadă s-a găsit în situația de a nu mai avea nicio funcție publică.
Dar în iunie 2019, Renate Weber ajunge Avocat al Poporului, fiind votată de PSD și ALDE, obținând majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți la ședință, 208. Peter Eckstein Kovacs, contracandidatul ei, a obținut doar 109.
Astfel, doamna Weber l-a înlocuit pe Victor Ciorbea, un alt personaj controversat, susținut de PSD în această importantă poziție.
Avocatul Poporului “apără drepturile și libertățile persoanelor fizice”
Instituția de “Avocat al Poporului” este creată prin Constituția din 1992. De inspirație suedeză, Avocatul Poporului are rolul de a “apăra drepturile și libertățile persoanelor fizice”, se arată în articolul 58 din Constituție, mandatul acestuia fiind de 5 ani.
Prin modul de numire, cele mai multe voturi în Parlament, funcția este una politică, iar rolul de observator independent în ce privește protejarea cetățenilor împotriva posibilelor abuzuri în urma adoptării unor legi imperfecte, rareori a fost împlinit din 1992 și până acum.
Una dintre cele mai importante atribuții ale Avocatului Poporului este posibilitatea de a ataca la CCR ordonanțele de urgență emise de guvern.
Să ne amintim că în data de 1 februarie 2017, președintele Klaus Iohannis a pus presiune pe Victor Ciorbea, Avocatul Poporului de la acea vreme, făcându-i acestuia o vizită la sediu, pentru a-l determina să atace la CCR Ordonanța 13, cea care modifica legislația penală în favoarea lui Liviu Dragnea, președintele PSD.
La presiunea lui Iohannis, dar și a străzii, două zile mai târziu, Ciorbea sesizează CCR în legătură cu Ordonanța 13.
Renate Weber, noul Avocat al Poporului, numit cu sprijinul PSD, a transformat rapid instituția într-un instrument politic. Din cauza prăbușirii PSD în ce privește susținerea publică, doamna Weber a luat pe cont propriu conflictul cu PNL și Iohannis.
Spitalele din România, acuzate de tortură în timpul epidemiei
În timpul stării de alertă generată de epidemia de coronavirus, la începutul lunii iunie, toate spitalele din România au primit o notificare din partea doamnei Weber cum că sunt “monitorizate prin declanșarea mecanismului național de prevenire a torturii”. Această notificare creează un coșmar birocratic și poate bloca activitatea medicilor și asistentelor din sistemul de sănătate din cauza acuzațiilor de tortură.
Acțiunea Avocatului Poporului a fost o lovitură puternică dată Guvernului, dar și sistemului de sănătate, acuzat în bloc de practici inumane.
Prim-ministrul Orban a anunțat în urmă cu câteva zile că încearcă să găsească o soluție pentru schimbarea doamnei Renate Weber din poziția de Avocat al Poporului. Nu se știe dacă a găsit această soluție, dar luni, 22 iunie, reprezentanții PNL au depus sesizări la conducerea celor două camere ale Parlamentului în care solicită convocarea comisiilor juridice pentru a se declanșa procedurile legale de revocare a Renatei Weber.
Motivele sunt două:
- depășirea atribuțiilor prin declanșarea mecanismului național de monitorizare a spitalelor pentru tortură.
- conflict de interese în ce privește sesizarea de neconstituționalitate pe legea pensiilor speciale pentru că doamna Weber este beneficiară a legii în forma actuală.
Orban, teoretic, nu are șanse, dar practic, are ceva de oferit
Pentru a fi schimbată din funcție, liberalii trebuie să obțină majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți la ședința comună.
PSD are cele mai multe voturi atât în Camera Deputaților - 138, cât și în Senat - 70. Grupul ALDE s-a dizolvat, fiind absorbit de PSD. În noua situație, raportul de forțe s-a mai echilibrat și s-ar putea ca Ludovic Orban, prin această propunere de revocare a Avocatului Poporului, să testeze și influența PNL în actuala configurație a parlamentului cu 5 luni înainte de alegerile generale.
Teoretic, Ludovic Orban nu are șanse, PNL și USR au împreună 109 voturi în Camera Deputaților. Prin comparație, PSD și Pro România au 159. Singura posibilitate pe care o are guvernul minoritar e o alianță cu UDMR, PMP, minorități, dar și atragerea a cât mai mulți parlamentari neafiliați.
Avantajul PNL e acela că, fiind la guvernare, are ceva de oferit unor parlamentari aflați la sfârșit de mandat care se gândesc la viitorul lor. Nimeni în acest moment nu mizează pe o victorie a PSD în alegeri, iar acest atu poate fi folosit de Ludovic Orban în timpul negocierilor.
Peter Eckstein Kovacs poate fi nominalizarea care creează o majoritate
Schimbarea Avocatului Poporului ar fi o victorie politică importantă a PNL în fața PSD din perspectiva alegerilor locale și generale. Conform unor surse, UDMR votează alături de PNL în cazul în care domnul Peter Eckstein Kovacs ar fi nominalizat din nou pentru această poziție. Acesta din urmă are o imagine foarte bună printre alegătorii maghiari chiar dacă între el și UDMR a apărut o ruptură și au avut luări de poziție diferite în timpul guvernării PSD. Reprezentanții UDMR au nevoie de un argument puternic în fața alegătorilor la viitoarele alegeri pentru a avea garanția că depășesc pragul electoral și vor face parte și din viitorul Parlament.
Votul pentru revocarea doamnei Weber va fi un test și pentru Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, care vrea să câștige alegerile interne, și are nevoie de o victorie importantă în fața actualului guvern.