Președintele Steinmeier invocă „spiritul de rezistență” al Germaniei, după „fractura de epocă”

Președintele Steinmeier invocă „spiritul de rezistență” al Germaniei, după „fractura de epocă”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Perioada de dinaintea zilei de 24 februarie a reprezentat o „eră cu vânt din spate”, în care germanii au beneficiat din plin de dividendele păcii, ca urmare a încheierii confruntării dintre blocuri. Această eră, iremediabil apusă, va fi urmată de vremuri potrivnice, avertizează Frank-Walter Steinmeier. 

Președintele a continuat spunând că, în anii care vin, Republica Federală se poate baza pe forța pe care a dobândit-o în trecut. Țara este robustă din punct de vedere economic, excelează în domeniul cercetării, are companii puternice și o societate de mijloc rezistentă.

Președintele Frank-Walter Steinmeier le-a transmis locuitorilor din Germania să fie gata pentru un viitor dificil: ”Dividendele păcii s-au epuizat. Începe o eră cu vânt potrivnic pentru Germania”.

E nevoie de mai mult

La aceste însușiri, care au ajutat-o să rămână pe picioare, Germania trebuie să adauge ingrediente, a îndemnat președintele: „Avem nevoie să putem face față conflictelor, atât pe plan intern, cât și extern. Nevoie avem și de voința de afirmare, concomitent cu puterea de autocontrol”. 

ADVERTISING

Țelul, potrivit lui Steinmeier, nu este dobândirea unei mentalități de război, ci a unui spirit de rezistență și reziliență. 

O atare direcție implică, mai presus de orice, o armată federală puternică și înzestrată cum se cuvine. În calitatea ei de cea mai importantă țară din centrul Europei, Germania are datoria de a-și aduce contribuția la apărarea Alianței. "Îi asigur pe partenerii noștri că Germania se ridică la înălțimea acestei obligații, deopotrivă în NATO și în Europa”, a subliniat oficialul federal. 

Cu toate acestea, capacitatea de rezistență la conflicte, reziliența înseamnă mai mult decât atât. În paralel cu sporirea așteptărilor față de Germania, vor înflori și criticile la adresa Republicii Federale.

"Va trebui să ne obișnuim cu gândul că o țară ca a noastră este privită în lumină critică", a spus Steinmeier.

”Situația reclamă o abordare matură, care să prevină reflexul de a transforma, cât ai clipi, orice critică din exterior în muniție pentru disputele politice interne”.

Vânt potrivnic

El s-a adresat direct cetățenilor, atenționând că noile vremuri ne privesc pe fiecare dintre noi: "Poate că în vremurile cu vânt prielnic ai fi ajuns la liman și fără să te implici trup și suflet. Ori poate chiar îți dădea mâna să lași politica în seama altora. Însă astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Germania, țara noastră, are nevoie de voința domniilor voastre de a vă schimba, are nevoie de angajamentul vostru față de comunitate, toate acestea pentru a putea ajunge la destinația la care năzuim”, a recomandat Frank-Walter Steinmeier. 

Potrivit președintelui german, deși oamenii vor trebui să accepte restricții în anii următori, ”statul nostru nu o să vă abandoneze în această perioadă!". Oamenii înstăriți, a cerut el, ar trebui să contribuie la costurile imense ale măsurilor de sprijin. "Pachetele impresionante de ajutorare sunt esențiale, dar nu mai puțin importantă este împărțirea poverii în mod echitabil”.

”Lumea de după fractura de epocă are o altă față, ceea ce înseamnă că trebuie să ne luăm adio de la vechile modele de gândire și speranțe", a spus Steinmeier. 

Cu atât mai importantă este această constatare când vine vorba despre Rusia. Retragerea pașnică a trupelor sovietice odată cu reunificarea a animat speranțele într-un viitor liniștit, a spus el.

"Aceasta a fost și speranța mea, imboldul pentru munca pe care am depus-o de-a lungul multor ani. Uitându-ne la Rusia de astăzi, devine limpede că visele de odinioară s-au spulberat. Țările noastre sunt acum pe poziții de confruntare”. 

Steinmeier a subliniat că atacul rusesc asupra Ucrainei este o lovitură la adresa legii, a principiilor neutilizării forței și a frontierelor inviolabile. "Adică un atac îndreptat împotriva a tot ceea ce reprezentăm noi germanii”. 

Iresponsabilitate şi uitarea istoriei

Cine ridică din umeri și se întreabă ce legătură are acest război cu Germania vorbește în mod iresponsabil, dar mai ales uită istoria. "Nu putem exista ca germani în Europa cu această atitudine. Este o atitudine greșită!", a spus Steinmeier. 

Președintele german a afirmat că mulți oameni îl întreabă de ce ar trebui să suporte Germania povara unui război într-o altă țară și dacă sancțiunile nu ar trebui eliminate. În spatele acestor întrebări se află temeri concrete. "Nu trebuie să respingem aceste întrebări, ci să le oferim răspuns”, a spus Frank-Walter Steinmeier. 

El a admis că măsurile punitive (împotriva Rusiei) au un cost, inclusiv pentru germani. "Însă care putea fi alternativa? Să stăm cu mâinile în sân și să privim acest atac criminal? Să mergem mai departe ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat?" - a întrebat Steinmeier, fost șef al diplomației germane.

Este în interesul Germaniei să se opună, împreună cu partenerii ei, încălcării legii de către Rusia. "Este în interesul nostru să ne eliberăm de dependența de un regim care trimite tancuri împotriva unei țări vecine și care utilizează energia ca armă. Este în interesul nostru să ne protejăm și să ne reducem vulnerabilitatea”, a conchis președintele.

La discursul lui Steinmeier de la Palatul Bellevue au participat, între alții, liderul Uniunii Creştin-democrate Friedrich Merz și ambasadorul ucrainean Oleksii Makeiev. Membrii cabinetului federal nu au fost prezenți: nici cancelarul Olaf Scholz și nici vreun ministru federal nu au venit la Palatul Bellevue.

Într-o primă reacție, Merz a lăudat discursul președintelui. "A fost un discurs extraordinar de important, la momentul potrivit", a declarat liderul CDU pentru "Rheinische Post". "Președintele federal nu poate decât să facă apel, iar el a făcut acest lucru într-un mod impresionant". Acum "depinde de politica operativă să rezolve sarcinile țării noastre", a spus Merz.

Vlad Drăghicescu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇