Politico: Musk nu este primul magnat care cochetează cu un dictator. Dar este cel care va împinge America spre un nou retro-futurism?

Politico: Musk nu este primul magnat care cochetează cu un dictator. Dar este cel care va împinge America spre un nou retro-futurism?

Un raport exploziv al Wall Street Journal de vineri dimineața a dezvăluit că Musk a fost în contact regulat și secret cu președintele rus Vladimir Putin în ultimii doi ani.

Elon Musk tocmai s-a plasat într-o companie istorică problematică, comentează Politico. Dar situația este una diferită, iar tabloul final s-ar putea dovedi sumbru.

Musk se prezintă americanilor drept un simbol al viitorului, transformând industria auto în una electrică și conducând omenirea spre un viitor SF pe Marte.

Dar modul în care abordează geopolitica îl plasează în compania unor oameni de afaceri emblematici ale căror aventuri internaționale au lăsat o pată neagră în istoria Americii.

Uneori, guvernul a reușit să-i țină în frâu. De data aceasta, s-ar putea să nu fie posibil, scrie Politico.

Diplomați cu experiență și experți guvernamentali au fost uimiți de raportul despre relația lui Musk cu Putin, având în vedere și intenția lui Trump de a-l plasa pe Musk într-o poziție importantă, în administrația sa, dacă va câștiga un al doilea mandat de președinte. Potrivit lui Trump, intenţionează să îl pună pe Musk în fruntea unei „comisii pentru eficienţa guvernului”.

ADVERTISING

Este inevitabil ca liderii de afaceri internaționali să aibă contacte cu lideri străini, spune Richard Stengel, subsecretar de stat pentru diplomație și afaceri publice în administrația Barack Obama. Însă relația lui Musk cu un paria global precum Putin implică un nivel suplimentar de risc, relatează Politico.

„Acest caz este, în mod special, mult mai grav,” a spus Stengel, invocând informația că Putin i-ar fi cerut lui Musk să nu activeze serviciul Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru președintele chinez Xi Jinping, „o afacere cu adevărat riscantă”.

(Nici SpaceX, nici X nu au răspuns solicitării de comentarii cu privire la raportul publicat de WSJ sau la relația lui Musk cu Putin.)

Precedente în istoria de afaceri a Americii

Acesta poate părea un comportament ieșit din comun pentru un CEO contemporan, dar acțiunile lui Musk au precedent clar în comportamentul magnaților din alte generații, ale căror vaste imperii și ego-uri exagerate i-au determinat să își scrie propriul scenariu pe scena globală.

„Averea lui Musk este imensă, după standardele istorice, comparabilă cu cea a lui Carnegie și Rockefeller, deci nu există prea multe puncte de comparație”, spune Mark Wilson, profesor de istorie la Universitatea din Carolina de Nord, Charlotte.

Utilizarea de către Musk a imperiului său de afaceri pentru a cultiva legături apropiate cu un dictator brutal amintește de unul dintre Rockefelleri - David, șeful a ceea ce se numea atunci Chase Manhattan Corporation (și mai târziu al Consiliului pentru Relații Externe), care, în anii 1970, a încercat să se apropie de șahul detronat al Iranului și de autorii Revoluției Culturale Chineze.

Apoi este Henry Ford, constructorul auto care a schimbat paradigma, cu care Musk este cel mai des comparat. Înainte ca Ford să devină simbolul izolaționismului din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a pornit în 1915 într-o misiune personală nefericită, la bordul „Vaporului Păcii,” pentru a opri Primul Război Mondial. O inițiativă nesusținută și nealiniată cu administrația președintelui Woodrow Wilson, care a primit propunerea lui Ford pentru această inițiativă, dar a refuzat să o sponsorizeze.

„Toți nebunii și ciudații din țară au vrut să urce pe acel vapor,” a remarcat la acea vreme un reporter al Brooklyn Eagle. Ford a abandonat în cele din urmă călătoria, de teamă pentru reputația companiei sale, dar a rămas activ în politica anti-război, conducând pentru o vreme Comitetul Izolaționist „America First”.

Poate fi identificat un model aici: magnații nu au rețineri să se întâlnească cu dictatorii, dacă cred că pot să prevină un conflict.

Ford a primit emisari și premii din Germania nazistă. William Randolph Hearst, în 1934, l-a vizitat pe Hitler la Berlin, într-o încercare excentrică de a comunica viziunile americane asupra regimului nazist liderului său.

Potrivit raportului WSJ, Musk a cultivat o relație personală directă cu unul dintre puținii lideri mondiali aflați pe lista neagră a Departamentului de Stat, unde Putin se află alături de Kim Jong Un din Coreea de Nord și Bashar al-Assad din Siria.

Indiferent de simpatiile lor ideologice pentru tiranii istoriei, eforturile lui Ford, Hearst și Musk sugerează o viziune naivă că oameni nemiloși, cu ambiții și obiective geopolitice complexe, pot fi aduși la sentimente pacifiste, dacă îi pui la masa discuțiilor.

Este o perspectivă pe care doar un om neobișnuit să audă „nu” ar putea să o îmbrățișeze, la fel cum Ross Perot a lansat o misiune nebunească pentru a-l trimite pe mercenarul Bo Gritz în Asia de Sud-Est pentru a „salva” prizonierii de război din războiul din Vietnam.

Este, de asemenea, una dintre principalele critici aduse abordării lui Trump față de politica externă.

Sunt posibile repercusiuni pentru Musk?

Uneori pot exista repercusiuni. Perot nu a cochetat cu dictatorii, dar inițiativa sa a înfuriat administrația Reagan, iar la doar câteva luni, armata i-a anulat un contract masiv cu compania sa Electronic Data Systems.

Pentru Musk, nu este clar dacă astfel de repercusiuni sunt posibile. În acea perioadă, existau numeroase firme de tehnologie a informației care puteau înlocui contractele lui Perot.

Dar există o singură companie de dimensiunea și cu expertiza necesare pentru a lansa misiuni către Stația Spațială Internațională, capabilă de a furniza internet prin satelit în zone de conflict cruciale și de a realiza progrese inedite prin lansarea primei rachete reutilizabile a omenirii. Iar Musk este cel care o controlează.

Asta înseamnă că guvernul american se află într-o poziție mult mai delicată decât cea avută cu orice alt magnat din trecut, în încercarea de a-i influența diplomația personală.

„Dacă ar fi vorba de orice alt contractor, agenția ar investiga… Dar întrebarea despre Musk este: oare este „prea mare pentru a eșua?”, comentează fostul subsecretar de stat Stengel.

Și dacă e să luăm în calcul și obsesia fostului președinte Donald Trump pentru economia de la sfârșitul secolului al XIX-lea, ar fi posibil un scenariu sumbru: Musk ar putea împinge America spre un nou retro-futurism, lumea în care Ford și Hearst curtează liber unii dintre cei mai mari inamici ai Americii, cu un guvern neputincios în a-i controla și doar viziunile și conștiința lor personală dictând limitele acestor relații.

Pe scurt, informații din articolul WSJ privind relația Elon Musk - Vladimir Putin

  • Elon Musk a fost în contact regulat cu preşedintele rus Vladimir Putin de la sfârşitul anului 2022. Discuţiile, confirmate de mai mulţi actuali şi foşti oficiali americani, europeni şi ruşi, abordează subiecte personale, afaceri şi tensiuni geopolitice.
  • La un moment dat, Putin i-a cerut miliardarului să evite activarea serviciului său de internet prin satelit Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru liderul chinez Xi Jinping.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că singura comunicare pe care Kremlinul a avut-o cu Musk a fost o convorbire telefonică în care el şi Putin au discutat despre „spaţiu, precum şi despre tehnologiile actuale şi viitoare”.  În afară de aceasta, el a spus că nici Putin, nici oficialii Kremlinului nu au purtat conversaţii regulate cu Musk.
  • În octombrie 2022, Musk a declarat public că a vorbit o singură dată cu Putin. El a spus pe X că discuţia a fost despre spaţiu şi că a avut loc în jurul lunii aprilie 2021.
  • Dar au urmat mai multe conversaţii, inclusiv dialoguri cu alţi oficiali ruşi de rang înalt după 2022 şi în acest an. Unul dintre oficiali a fost Serghei Kirienko, prim-adjunct al şefului de cabinet al lui Putin, au declarat doi dintre oficiali. Ce au discutat cei doi nu este clar, menţionează WSJ.
  • Mai târziu, în 2022, Musk a avut conversaţii regulate cu „ruşi de nivel înalt”, potrivit unei persoane familiarizate cu interacţiunile. La momentul respectiv, Kremlinul a exercitat presiuni asupra afacerilor lui Musk şi „ameninţări implicite la adresa sa”, a declarat persoana respectivă.
  • O sursă actuală şi o fostă sursă de informaţii au declarat că Musk şi Putin au continuat să aibă contacte de atunci şi până în acest an, când Musk a început să îşi intensifice criticile la adresa ajutorului militar american acordat Ucrainei şi s-a implicat în campania electorală a lui Trump.
  • La începutul acestui an, Musk i-a acordat timp de emisie lui Putin şi opiniilor sale cu privire la SUA şi Ucraina atunci când X a difuzat interviul de două ore al lui Tucker Carlson cu liderul rus în interiorul Kremlinului. În acel interviu, Putin a spus că este sigur că Musk „este o persoană inteligentă”.
  • Conversaţiile miliardarului cu Putin şi cu oficialii de la Kremlin evidenţiază înclinaţia sa crescândă de a se extinde dincolo de afaceri şi de a intra în geopolitică. El s-a întâlnit de mai multe ori şi a discutat despre afaceri şi cu Javier Milei din Argentina, precum şi cu fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, pe care l-a apărat într-o aprigă dezbatere online.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇