Nicușor Dan câștigă cu 53% din voturi. Noul președinte ales știe că are în față o ecuație greu de rezolvat. Nu există o variantă simplă.
- Alegeri prezidențiale, turul doi, numărătoarea oficială: Nicușor Dan este noul președinte al României
- Singurele județe unde Nicușor Dan nu a câștigat cel mai mare oraș
- Nicușor Dan a câștigat alegerile în toate sectoarele Capitalei
- Statele din vestul Europei unde a câștigat Nicușor Dan
Nicușor Dan, 55 de ani, va fi al cincilea președinte al României. A zâmbit după aflarea rezultatelor mai mult decât în ultimele două săptămâni de campanie electorală. „E victoria voastră”, a declarat el la miezul nopții în fața miilor de oameni veniți să-l ovaționeze: „România are nevoie de oameni noi în politică. Vă rog să continuaţi să activaţi pentru România”, fiindcă țara „va avea un nou preşedinte, dar acest preşedinte trebuie să fie în echilibru de putere cu celelalte puteri ale statului” și „va avea nevoie (…) de sprijinul societăţii, să nu uitaţi”.
Nicușor Dan trasează în acest fel coordonatele noului său mandat în care sugerează că se bazează mai mult pe sprijinul civic, decât pe cel politic, intuind complicațiile ulterioare.
Noul președinte ales știe că are în față o ecuație greu de rezolvat cu rezultate variabile, fiindcă în Parlament majoritatea e fragmentată, pentru că niciunul din partidele parlamentare pe care se poate baza nu are încă o conducere stabilă și deci e neclar cu cine poate face înțelegeri serioase în acest moment.
În fața acestor nesiguranțe se află însă urgența crizei economice în care se afundă țara și riscurile de securitate evaluate succint de șeful spionajului german care aprecia că „cel târziu până la sfârșitul acestui deceniu, forțele ruse vor fi probabil în măsură să efectueze un atac asupra NATO”.
Alegerea lui Nicușor Dan ca președinte al României urmează să fie validată de Curtea Constituțională cel mai probabil joi 22 mai, după care în aceeași zi depune jurământul și preia în mod oficial funcția.
Încă de luni, noul președinte ales ar vrea să înceapă negocierile cu cele patru partide pro-europene: PSD, PNL, USR, UDMR pentru formarea noului guvern. În turul al doilea, doar PSD nu și-a declarat susținerea pentru el, cu toate că liderii social-democrați din Buzău, Focșani și Timișoara au vorbit pe cont propriu în favoarea lui Nicușor Dan. Pe de altă parte, unii dintre fruntașii social-democrați, inclusiv Marcel Ciolacu, potrivit unor surse, ar fi mizat pe George Simion.
UDMR a fost prima formațiune care și-a anunțat campania pentru Nicușor Dan atât în maghiară, cât și în limba română, așa că în Secuime au fost cele mai mari scoruri: în Covasna aproape 85% pentru Nicușor Dan, în Harghita peste 90% și în Mureș 67%.
Declarația lui Viktor Orban din care rezulta că pariază pe liderul AUR nu a avut efect asupra maghiarilor din România, deși aceștia l-au votat masiv pe premierul Ungariei la ultimele alegeri. Românii din Ungaria au votat și ei în proporție de peste 90% tot cu Nicușor Dan, care a reușit să devină extrem de popular.
La început, frica i-a determinat pe mulți dintre nehotărâți să treacă în tabăra primarului de București și abia apoi simpatia. Este cel mai titrat dintre șefii de stat post-decembriști, cu un doctorat în matematică luat la Sorbona.
Cu alura de elev genial care câștiga olimpiade internaționale, poate aduna dacă nu admirație, cel puțin suspendarea neîncrederii. A demonstrat în ultimele săptămâni că înțelege mecanismele economice și a enunțat prioritățile funcției pe care o va ocupa: deficitul bugetar, securitatea României și anticorupția.
Spre deosebire de alți politicieni cu datorii politice și clientelare, Nicușor Dan ar putea avea o libertate mai mare în configurarea propriei puteri, dar și o constrângere evidentă pe axa parlament-guvern.
Raportul dintre angajarea politică și rectitudinea etică e mai probabil să fie în favoarea interesului național, decât în tradiția interesului propriu sau de grup, așa că va avea nevoie permanent de susținerea străzii.
Se poate baza pe USR, partidul pe care l-a fondat, dar din care a plecat nemulțumit la doi ani după ce Uniunea Salvați România a intrat în Parlament, dar speră să-i aibă și pe liberali de partea sa, mai ales dacă Ilie Bolojan va fi confirmat președinte al PNL. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că nu va face parte dintr-un guvern minoritar. Deci dacă PSD nu intră la guvernare, UDMR va sprijini Executivul din Parlament.
Cu un guvern minoritar, dependent de nazurile social-democraților, mereu dilematici în marile decizii ale țării, totul va fi mai dificil pentru Nicușor Dan.
Dar nu va fi ușor nici cu un guvern majoritar condus de PSD. S-ar putea să găsească un sprijin mai mare în exterior, printre aliații europeni, decât în interior, fiindcă fără un prim-ministru decis să facă reforme, cum ar fi Ilie Bolojan, obiectivele noului președinte s-ar putea bloca iremediabil.
De fapt, nu există o variantă simplă pentru proaspătul președinte ales, fiindcă nu pot fi excluse șocurile din politica internă, boicotul parlamentar, accentuarea crizei economice, amenințările hibride și propaganda radicalilor cu sprijin rusesc.