L-am auzit pe domnul Marcel Ciolacu susţinând la Antena3 că 28% din votanţii AUR au fost anterior votanţi PSD. Remarca a fost însoţită de un zâmbet şiret, care a vrut să sugereze că realitatea nu este tocmai aceea sugerată de cifre.
Era normal un asemenea proces de translatare a unor votanţi PSD după încercarea de ”albire” a partidului ce s-a dezis de Dragnea şi de modul său banditesc de a face politică.
Acest segment la care face referire domnul Ciolacu este probabil format majoritar din foştii fundamentalişti de tip PRM. Oamenii aceştia, nemulţumiţi de retragerea parţială a PSD din spaţiul extremist şi naţionalist, proces condus de domnul Marcel Ciolacu, au plecat spre alt partid care să le poată hrăni mai bine fanteziile politice. Oamenii aceştia au găsit la AUR tot ce la momentul acela părea că nu le mai oferă noua orientare a PSD.
Mai mult decât atât, zâmbetul șiret al domnului Ciolacu sugera că ,,pierduții” ajunşi la AUR nu sunt, de fapt, pierduți de tot, că la o adică ar putea fie recuperați la vot, fie recuperați la guvernare.
Cam 3 procente a pierdut astfel PSD, acesta ar fi preţul uman plătit pentru lepădarea de Dragnea. Nu pare mult, dar dacă ne raportăm la procentele obţinute de PSD la alegeri înseamnă că cel puţin 10% dintre susţinătorii PSD şi-au schimbat opţiunile.
Dacă ar fi să credem că acum PSD a ajuns la 35-36% şi urcă, iar AUR a crescut şi el în sondaje, concluzia este una singură: PSD şi-a recăpătat aproape tot electoratul și a mai adunat ceva oaste de strânsură.
Iată că fără marile proiecte ideologice ale domnului Dîncu şi cu prestaţia slabă a lui Marcel Ciolacu partidul a ajuns nu numai să-şi aducă aproape fostul electorat, dar a reuşit să şi cucerească noi posibili votanţi.
Ce a făcut notabil PSD în aceste nici măcar 6 luni ca să crescă precum Făt-Frumos în sondaje? Mai nimic bun, dimpotrivă, doar a continuat să stingherească alianţa aflată la guvernare, acţionând cu dreptare sau mai ales fără ea, producând scandaluri politice și cam atât.
Atunci înseamnă că ceilalţi au contribuit major la această creştere? Este adevărat că alianţa de dreapta nu s-a comportat meritoriu până acum. Este adevărat că unii miniştri s-au cam făcut de doftă şi la fel de adevărat este că marile reforme promise în alegeri sunt undeva departe, dincolo de linia orizontului.
Dar cifrele economice arată bine şi Cîţu merită tot respectul pentru asta. Iar scorul PNL a scăzut doar cu un procent, iar cel al USR PLUS n-a scăzut dramatic ca să compenseze creşterea PSD.
Atunci concluzia este că nu avem de-a face cu un electorat care a basculat dinspre dreapta la stânga, ci cu unul nou, cu unul ridicat din alte zone sociale.
Cred mai degrabă că scorul ridicat al PSD se datorează campaniei sale împotriva exigenţelor măsurilor sanitare şi a restricţiilor datorate pandemiei. Cei ce nu au fost de acord cu măsurile luate de Guvern, cu restricţionarea circulaţiei, cu închiderea restaurantelor şi-au îndreptat speranţele către PSD şi AUR.
Cred că cei din HoReCa, rămaşi fără obiectul de activitate, fie ei patroni sau angajaţi, au balansat spre PSD sau AUR.
Dacă diferenţele de procente din sondaje vin de aici, atunci am putea spune că sondajele astea au prins în fotografie un important moment conjunctural cauzat nu de lupta politică, ci de pandemie. Dar un asemenea moment era inevitabil, iar pentru Guvern el nu este important, pentru că mai este timp destul ca răul făcut de pandemie să fie îndreptat.
Dacă nu în contextul acesta trebuie citită măsura lui Iohannis de a ridica restricţiile înainte de termen, atunci singurele motivaţii care stau în picioare rămân scăderea puternică a răspândirii virusului şi necesitatea de a reporni economia.
Pandemia va trece şi sondajele vor reveni la matca lor normală, cu o singură condiţie: economia să funcţioneze normal, iar societatea să se scuture de trecut.
Pentru că dincolo de euforia de moment legată de libertăţile primite care se va domoli şi se va dilua în normalitate, creşterea economică este extrem de importantă. Nu putea fi ratat momentul când Europa de Vest se pregăteşte să-şi pornească economiiile. Trebuie să pornim pe drumul refacerii împreună cu partenerii noștri, nu puteam aştepta ca Vestul să ia avans, iar noi să ne târâm din nou în urma lor.
Revenind la sondaje, ar trebui ca înainte să fie trâmbiţate victorii de etapă să-l aşteptăm pe următorul care să surprindă o fotografie a unei societăţi mai aproape de normalitate, cum va fi aceea dinainte de alegerile din 2024, pentru că rezultatele vor fi altele.
În acest context, zâmbetul domnului Ciolacu de pe Antena3, zâmbet uşor ironic, care sugera că sub conducerea domniei sale partidul a câștigat mult mai mult electorat decât a pierdut, mi se pare hazardat.