Cartea (i)legală, Ciucă și imitația generalului ceh

Cartea (i)legală, Ciucă și imitația generalului ceh

O parte din echipa de campanie a liderului PNL a lucrat în urmă cu doi ani și pentru Petr Pavel, actualul președinte al Cehiei. Și el e un fost general, dar ceva mai cunoscut și mai activ decât Ciucă.

Și Petr Pavel a scris o carte biografică, dar nu a publicat-o în campania electorală. Volumul a apărut cu patru ani înainte ca generalul ceh să candideze la președinție și s-a bucurat de mult succes, pentru că viața lui Petr Pavel e plină de aventuri și de neprevăzut. Oricum, memoriile intitulate „În prima line” nu au semnătura lui.

Președintele ceh a rămas neobosit și după alegeri. Acum câteva luni, l-au dus la spital după ce a căzut cu motocicleta pe un circuit sportiv, iar în februarie a deschis o gală sportivă sărind cu parașuta.

ADVERTISING

Acestea sunt doar gesturi care să-i mențină simpatia publică și să-l păstreze în atenție dincolo de intensa activitate de diplomație publică. În paralel cu viața sportivă excesivă și necesarul de adrenalină, Petr Pavel are o strategie consistentă de politică externă, pe care o pune în aplicare neobosit de la preluarea mandatului său în martie 2023.

E o mare diferență între generalul ceh devenit președinte al Cehiei și generalul român care a acceptat, potrivit unei investigații făcute de Snoop.ro, să cheltuie 2 milioane de euro plătiți din bani publici de PNL pentru reclama la cartea lui încă nepublicată.

O diferență nu doar de prestanță, ci și de rezultate pe câmpul de luptă. La 32 de ani, Petr Pavel a fost considerat erou în Franța, după ce, în timpul războiului din Bosnia, a reușit să scoată teferi împreună cu oamenii săi 55 de militari francezi din baza militară Karin, aflată pe teritoriul croat, după ce sârbii izolaseră locul și îl țineau sub atac permanent.

În cartea despre viața lui, apare nu doar relatarea generalului, ci și cea a altor militari. Au scris pentru acest volum și tatăl lui, sora, soția, și toate textele au fost aduse la același numitor comun de un scriitor profesionist, Vladimír Mertlík, care pune pe tapet nu doar calitățile eroului său, ci și slăbiciunile lui. 

Nu știm cum va fi cartea lui Nicolae Ciucă, nici cine i-a scris-o și nici măcar când va apărea. Pentru un produs finanțat din fonduri publice, sunt multe semne de întrebare legate de legalitatea demersului.

E legal să iei bani publici și să-i cheltui făcând reclamă unui produs personal, cum e viitorul volum al fostului premier Ciucă? Sunt avocați care spun că Adrian Năstase ar fi făcut închisoare pentru mai puțin de-atât. 

Oricum, volumul trebuia sa apară în iunie, dar lansarea ar fi fost amânată pentru această lună. Între timp, pe rețelele sociale sunt rostogolite fragmente amuzante scrise de autori anonimi despre scene imaginare cu generalul Ciucă apărând cu arma în mână popota, întrebând câte feluri are voie să mănânce și alte eroisme legate de bucătărie.

Până să apară volumul real, în măruntaiele Internetului va fi deja o carte ficțională și foarte amuzantă despre generalul Ciucă, iar cititorii vor fi mulțumiți cu aceasta.

Cehii care au lucrat pentru campania lui Petr Pavel au vrut să-l transforme pe Nicolae Ciucă într-un mare militar, așa cum a fost clientul lor devenit președinte. În fond, ambii au fost șefi de stat major în țările lor, dar în vreme ce generalul ceh a fost vocal în perioada mandatului din fruntea armatei cehe și a cerut condiții mai bune pentru soldați, bani mai mulți pentru cazărmi, elaborând strategii și alergând toată ziua între instituțiile statului, zbătându-se pentru militari și apăsând uneori și pârghii NATO, despre Ciucă al nostru n-am auzit prea multe.

Petr Pavel n-a vrut neapărat să-și dea doctoratul în vreme ce se afla pe front și nici nu s-a lăudat singur cu numărul uriaș de salturi făcute în teritoriile inamice. Pe urmă, datorită calităților sale strategice și de comunicare, Petr Pavel a fost numit șef al Comandamentului Militar al NATO.

În campania sa electorală a știut ce să spună când a fost acuzat că a fost membru al Partidului Comunist și că a lucrat în primă instanță ca militar pentru Pactul de la Varșovia. La 62 de ani, cariera lui între Războiul Rece și NATO a dat multe răspunsuri despre atașamentul atlantist al actualului președinte ceh. 

A fost ușor pentru strategii de campanie cehi să-l aducă în finală pe generalul Petr Pavel, pentru că e bun vorbitor, cu idei clare despre ce vrea să facă pentru țara lui, plin de energie, un om care nu stă un moment, face caiac, aleargă, merge cu motocicleta, continuă să sară cu parașuta, își urmează planul de politică externă și e un neobosit globetrotter între liderii statelor lumii.

E imposibil să-i suprapui pe cei doi, chiar dacă până la un punct au cariere similare. Nicolae Ciucă vorbește doar din cele 400 de panouri cu care a împânzit șoselele țării. Grija lui nu a fost să aibă un plan, pe care să-l expună coerent, ci să devină celebru și să fie votat pentru ceea ce ar fi putut fi, dar n-a apucat, fiind prea ocupat să-și asigure confortul, să se apere de acuzațiile de plagiat și să parvină politic.

Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇