Teatrul Ion Creangă ne invită Acasă la Moș Crăciun - interviu cu Gabriel Coveșeanu

Teatrul Ion Creangă ne invită Acasă la Moș Crăciun - interviu cu Gabriel Coveșeanu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

București devine în acest weekend ”acasă la Moș Crăciun”. Părinții și copiii care doresc să simtă din plin spiritul Crăciunului se pot bucura sâmbătă și duminică de niște ateliere inedite, pot crea decorațiuni cu mânuțele lor și pot spune povești de Crăciun folosindu-și imaginația în atelierele de impovizație pregătite de actori cu experiență.

Și pentru că a pregătit totul în cel mai mic detaliu cu gândul la piticii noștri, am stat de vorbă cu Gabriel Coveșeanu, managerul Teatrului Ion Creangă, și l-am întrebat mai multe despre ce ne așteaptă în acest weekend.

”De data aceasta, am ales să transformăm spațiul în casa lui Moș Crăciun, pariul nostru fiind să le deschidem copiilor o cale de acces spre acea lume pe care o știm cu toții din cărți, din fotografii și filme”, spune el, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

Aș vrea să ne vorbiți puțin despre pregătirile pe care le faceți pentru weekendul 18-19 decembrie, când sala mică a Teatrului Ion Creangă devine „Acasă la Moș Crăciun”.

Sala Mică reprezintă atât de mult pentru noi! Este un spațiu micuț, de tip studio, dar de mare importanță pentru programul nostru. Este spațiul care găzduiește toate spectacolele TIC Bebe – pentru copii sub 3 ani și toate spectacolele TIC Pitic – pentru preșcolari, dar și locul unde organizăm ateliere.

ADVERTISING

Este singurul spațiu care, deși închiriat, a fost un adevărat refugiu în ultimii ani, un loc doar al nostru cât așteptăm ca Sala Mare să se redeschidă (sala de spectacol din Piața Amzei nr. 13, folosită de Teatrul Ion Creangă încă din anii ’70 - n.red.). 

Aici, în acest studio de la Sala Mică, pereții negri s-au transformat pentru fiecare proiect, deschizându-se spre lumi fantastice.

De data aceasta, am ales să transformăm spațiul în casa lui Moș Crăciun, pariul nostru fiind să le deschidem copiilor o cale de acces spre acea lume, pe care o știm cu toții din cărți, din fotografii și filme.

Ne-am dorit tare mult ca sala să capete dimensiunea adevărată de acasă – un cuvânt pe care noi îl rostim adesea și sper că anul viitor pe vremea aceasta chiar să fim acasă, în sala din Piața Amzei. 

Și pentru că Moș Crăciun e tot timpul înconjurat de multe ajutoare care meșteresc cadouri în atelierele din Laponia; ei bine, așa va fi și acum! Iar tot ceea ce se va întâmpla aici cu siguranță va exprima acea atmosfera de sărbătoare.

Cea mai așteptată este vizita moșului... la ce să se aștepte cei mici și părinții? Se pot baza părinții pe moșul de la Teatrul Ion Creangă să ducă „acolo unde trebuie” scrisoarea pusă pe hârtie cu mare responsabilitate de către cei mici?  

La ce să se aștepte? La ceva cu totul aparte. Știm cu toții că în această perioadă Moș Crăciun are un program foarte încărcat, având atât de multe pregătiri de făcut pentru seara de Ajun.

ADVERTISING

Însă tocmai de aceea spiridușii din echipa teatrului au trimis scrisori, e-mailuri, i-au telefonat moșului și i-au povestit despre cât de important este să nu uite să se oprească – măcar pentru câteva momente – și la Sala Mică.

Cât despre scrisorile pe care copiii le scriu, trebuie să știți că moșul nu le uită sau încurcă niciodată! Are întotdeauna ajutoare de nădejde care au grijă ca mesajele să ajungă la el. 

Spuneți-ne câteva cuvinte și despre ateliere. Spre exemplu, ce vor face copiii la atelierele de improvizație?

Activitățile pe care le-am propus sunt gândite în funcție de vârsta micuților participanți și de modul în care aceștia se raportează la universul sărbătorilor de iarnă.

La atelierele de improvizație, de exemplu, copiii își vor folosi imaginația și creativitatea pentru a construi povești cu tematică de Crăciun pornind de la diferite cuvinte și situații.

La atelierele de bricolaj vom îmbina poveștile și legendele cu diferite tehnici de lucru manual, astfel încât copiii să confecționeze cu propriile lor mânuțe diferite decorațiuni simpatice.

Elementul comun pentru toate aceste propuneri este tipul de experiență pe care încercăm să îl creăm, pentru că vrem să îi facem pe copii să simtă că sunt într-adevăr acasă la Moș Crăciun, într-un spațiu magic.

ADVERTISING

Bineînțeles, nu am putea face acest lucru fără implicarea coordonatorilor de ateliere, care sunt cu toții actori minunați și foarte atenți cu cei mici, având ani întregi de experiență în lucrul cu copiii. 


Și, pentru că suntem, totuși, în pandemie, aș vrea să-i liniștim pe părinții anxioși vorbindu-le despre măsurile de siguranță pe care le-ați luat pentru acest weekend.

Toate activitățile se desfășoară cu respectarea normelor impuse pentru organizarea evenimentelor culturale, conform reglementărilor în vigoare, iar numărul de participanți va fi limitat.

Doar 16 copii vor lua parte la fiecare atelier.

De asemenea, participanții cu vârsta peste 5 ani vor purta mască de protecție pe întrega durată a evenimentului, iar pentru accesul în sală adulților li se va solicita prezentarea certificalui digital COVID-19, pentru a face dovada vaccinării sau trecerii prin boală.


Cât costă un bilet și ce intrare asigură el? 

Participarea la ateliere se face în baza achiziționării unui bilet pentru copil, costul fiind de 30 de lei la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă. Sau doar o idee mai mult, în jur de 32 de lei, dacă optați pentru achiziționare online prin intermediul partenerilor noștri de ticketing: Entertix.ro și Myticket.ro.

Pentru părinți, accesul la ateliere este gratuit, însă așa cum menționam un pic mai devreme, aceștia vor trebui să prezinte certificatul digital COVID-19. 

Ce surprize le mai pregătiți copiilor?

Le-am pregătit multe surprize pentru acest weekend, cu ajutorul partenerilor și sponsorilor noștri. Unele dintre ele sunt dulci, iar altele sunt educative. Dar avem și o altă surpriză: un nou spectacol de teatru care va avea premiera în luna decembrie la Sala Mică.

Este vorba depre „Glasul Copilăriei”, pus în scenă de actrița Ani Crețu, pe care o veți descoperi de data aceasta și în ipostaza de scenarist și regizor.

Ani face o treabă minunată cu acest spectacol, cu care vrea să ne deschidă ochii asupra dificultăților cu care copiii se confruntă și asupra efectelor fenomenului bullying.

Spectacolul se va juca pe 22 decembrie și apoi pe 7, 15 și 21 ianuarie.  

Și, pentru încheiere, ne-ar face mare plăcere să aflăm care sunt primele trei lucruri pe lista de dorințe a dumneavoastră din scrisoarea din acest an către Moș Crăciun

Ah, dorințele mele pentru Moș Crăciun! Scrisoarea de anul acesta seamănă cu cea de anul trecut și cu cea de acum doi, trei, patru ani...

Pentru că uneori, deși știm că scrisorile ajung la destinație și Moș Crăciun le citește, dorințele noastre sunt de așa natură încât nu pot fi îndeplinite doar de către el. Dar asta nu înseamnă că nu îi putem cere ajutorul. 

Așadar, care este dorința pe care i-am împărtășit-o moșului? Că îmi doresc ca în 2022 să fie finalizată sala noastră de spectacol din Piața Amzei. Conform ultimelor informații pe care le-am primit de la autoritățile locale, în prima parte a anului viitor ar trebui să fie totul gata.

Dar parcă nu pot să fiu la fel optimist când știu că au trecut deja 12 ani de când am jucat ultimul spectacol acolo și când mă gândesc că acei copii care ne treceau atunci pragul vor deveni în curând părinți, la rândul lor.

Chiar dacă lucrările erau necesare (mă refer aici atât la consolidarea întregului imobil, cât și la lucrările de reabilitare și refuncționalizare de după aceea), a trecut prea mult timp de când sala a fost închisă. Așa că trebuie să revenim acasă. 

Și chiar dacă a fost o singură dorință, a fost o scrisoare lungă, credeți-mă! Sunt sigur însă că moșul a citit-o până la capăt... și că acum presară puțină magie din tolba lui peste imobilul din Piața Amzei, pentru a ne da un motiv de bucurie și optimism. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇