Grupurile de parfumuri sau familiile olfactive sunt termeni sinonimi care denotă o colecție de compoziții de arome care au caracteristici olfactive similare și depind de acordul dominant. Mai simplu spus, acestea sunt parfumuri cu note și mirosuri asemănătoare.
Clasificarea parfumurilor în grupuri, subgrupuri și familii este o practică obișnuită în industria de parfumerie, care permite orientarea consumatorului în varietatea produselor de parfumerie, facilitează selectarea parfumurilor după preferințele individuale și facilitează dialogul între producători, vânzători și consumatori.
De obicei, informațiile despre apartenența unui parfum https://makeup.ro/categorys/3218/ la un anumit grup sunt raportate de producător, dar nu trebuie să uităm că nu există o clasificare unică a categoriilor distincte. Există mai multe clasificări general acceptate în lume, aparținând unor autori diferiți, dar toate, în cea mai mare parte, sunt similare.
Încercările de clasificare a mirosurilor au început la mijlocul secolului al XX-lea: în 1951, Paul Jellinek și-a prezentat schema de parfumare care arată distribuția mirosurilor în grupuri care creează efecte similare asupra percepției noastre.
Prima încercare oficială de a clasifica compozițiile de parfumuri în grupuri relevante pentru timpul nostru este considerată a fi întreprinsă în 1990 de comunitatea franceză de parfumieri - apoi au fost identificate și descrise grupurile florale, citrice, lemnoase, gourmet, din piele, chypre și orientale.
Parfumuri lemnoase - o familie de arome, a cărui caracter este determinat de notele grupului lemnos: paciuli, mușchi de stejar, cedru, vetiver, oud, lemn de trandafir, guaiac, lemn de santal, chiparos, ienupar și altele. Categoria parfumurilor lemnoase este unul dintre cele mai populare grupuri de parfumuri, fiind urmată de cele florale și orientale.
În timpul dezvoltării industriei parfumurilor, în special în secolul al XX-lea, au apărut numeroase materiale de origine sintetică și naturală care combină diverse fațete din lemn.
Caracteristica generală a aromelor aparținând familiei lemnoase este amărăciunea catifelată, astringența, uneori cu nuanțe fumurii, dulci și balsamice. Evident, pentru a clasifica un parfum în această categorie, este necesar ca acordul său principal să fie și lemnos.
Clasificarea și istoria apariției
Originea și dezvoltarea grupului de arome lemnoase au început mult mai târziu decât producătorii au învățat să obțină materii prime naturale din resursele corespunzătoare.
Cu toate acestea, mușchiul de stejar și paciuli au fost folosiți la producerea diferitelor parfumuri cu mult înainte ca François Coty să-și lanseze Chypre în 1917, care poate fi considerat un parfum total lemnos.
Este dificil de spus care parfum lemnos a fost primul sau unul dintre primele, deoarece se știe puțin despre parfumurile care au apărut înainte de mijlocul secolului al XIX-lea. Și, deși familia lemnoasă este considerată în mod tradițional astăzi un teritoriu masculin, astfel de parfumuri au fost produse și pentru femei.
DSQUARED² a lansat o serie de parfumuri lemnoase numite Wood, care include He, She și variațiile lor.
Bvlgari are o mulțime de parfumuri lemnoase pentru bărbați, dar Man Wood Essence poate fi considerată una dintre cele mai complexe. În 1997, L'Artisan Parfumeur a lansat unul dintre cele mai neobișnuite parfumuri lemnoase.
Parfumierul Bertrand Duchaufour a creat Mechant Loup, o compoziție pe tema lemnului de santal, accentuată de acordurile de miere și alune.
Iar parfumurile cu tematică Patchouli sunt apreciate de editura franceză Frédéric Malle.