După reușita absolută a evenimentului „Recucerirea Micului Paris”, organizat în luna iunie, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, sub direcția artistică a lui Alin Gălățescu, ieri seară, 21 septembrie, analistul de modă și creatorul de Evenimente a redeschis porțile Hanului Gabroveni și a marcat celebrarea celor 563 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului – 1459, legată de domnitorul Vlad Țepeș – printr-o prezentare de modă inedită. Cu un nou concept, Alin Gălățescu a îmbinat Bucureștiul atemporal și Bucureștiul de mâine integrând în armonie perfectă elementele și rădăcinile orașului de altă dată cu tendințele modei din viitor.
Fashion show-ul „BUCUREȘTI 565” a făcut parte din seria de evenimente FASHION Moments propuse de Alin Gălăţescu pentru spaţiul modern, cu valenţe istorice și a ilustrat o dimensiune futuristă a orașului prin modă și stilism de înalt nivel. Folosind elemente cromatice, sonore şi teme preluate din istoria modei din Capitală, „BUCUREȘTI 565” a prezentat specificul oraşului şi propus o prognoză stilistică pentru evoluția Modei în următorii ani.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și a făcut parte din seria evenimentelor culturale dedicate „Zilelor Bucureştiului”.
„Prin această a treia parte a trilogiei „CREATIEI”, organizată la ARCUB care a cuprins până acum <<Ia românească vs. Chimonoul japonez>> apoi <<Recucerirea Micului Paris>> și acum <<BUCUREȘTI 565>>, se dovedește încă o dată faptul că moda este o artă, are un mesaj dens și că aparține oamenilor care se asumă pe sine într-un stilism complex ce ne povestește despre viitor. Se dovedește, de asemenea, că rădăcinile fiecăruia dintre noi și a esteticii ținutelor vizate sunt esențiale și le regăsim în moda zilelor noastre, mai ales în moda viitorului. Trilogia „CREATIEI” este o emblemă estetică, care conține un stilism artistic cu totul unic în România, al umanului, al modei ce întregește personalitatea fiecăruia dintre noi, creând personaje reale, autentice, încărcate de o densitate simbolică cu totul unică. Această prezentare dovedește că putem avea încredere în moda românească, și că, iată, în exclusivitate cu designeri români, oriunde în lume se poate vorbi despre viitorul autentic al modei creative autohtone. A fost o seară minunată, alături de oameni deosebiți, atât pe podium cât și printre oaspeți. ARCUB și Primăria Capitalei au dovedit din nou că sunt vizionari, că susțin creația românească și că acest spațiu, Hanul Gabroveni, devine un pol al modei românești de înaltă ținută.” - Alin Gălățescu, analist de modă / creator de Evenimente
Numeroase vedete si prieteni apropiați precum Dana Săviucă, Maria Andrei, Florentina Opris si Ștefan Lungu au urmărit spectacolul. Monica Anghel care a si defilat, într-o ținută Cera Mihailescu dar și specialiști din domeniul modei românești, au descoperit noi explorări de Stil, materie de vestimentație și au fost atrase de ținutele spectaculoase și pline de personalitate.
„Recunosc că cel mai mult m-a interesat costumul de teatru… Am deprins o reală filozofie a costumului urmărind de un timp spectacolele de modă ale lui Alin Gălățescu. Aduce la rang teatral în primul rând selecția stiliștilor cu care colaborează. Impune teme inedite, curajoase, lucrează sincretic: imagine, femeie, veșmânt, muzică și ambient inedit decorativ. Au defilat genuri diferite, dar cumva unitare în eleganța lor baroc pretențioasă. Fetele rasate, plutind parcă, au fost fiecare un scurt poem-un haiku mai degrabă. Le unea un singur element comun, îndrăzneț: aveau buzele lipite cu un plastic straniu precum un sărut care le obliga la tăcere. Alin Gălățescu mi-a oferit răspunsul simbolismului său: ,,Atemporalitatea Tăcerii... Trecerea prin timp e *fără sunet la viteza ei reală de consumare a acestuia. Dominic Dembinski, regizor / producător.
În cadrul evenimentului „BUCUREȘTI 565”, în premieră, creațiile au fost prezentate de numeroase modele, dar și de bine cunoscutele: Monica Anghel, Crina Abrudan, Livia Graur (PrimaTv), Ella Prodan (Antena 1), Codruța Sanfira, Valentina Bălașa Ario (Fundația Calea Victoriei), Simona Joghiu (Atelierele IBAH).
Designerii prin care a fost data viață conceptului „BUCUREȘTI 565” și au fascinat atenția prin creațiile lor sunt : Cera Mihăilescu / Antonia Nae (Londra) / Aleha Toncea / Raluca Soare / Lia Aram / Iza Van Dee / Atelier Danessa / Laura Olaru. Make-up- LAURA PERIAN / Hair: ERIKA GONCZI
Demonstrația de modă a fost actuală, fresh, trendy și a explorat moştenirea estetică, dar şi sonoră a oraşului folosind o coloană sonoră unică. Atmosfera serii a fost completată de un Live performance susținut de cântăreața de jazz Jezebel, alaturi de Cristian Drîmbă la instrumente arhaice și coloana sonora creata special de DJ-ul SHE - Corina Sucarov
Ne puteți urmări pe paginile de Facebook și Instagram ARCUB.București și pe www.arcub.ro.
ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și dezvoltă anual sesiuni de finanțare nerambursabilă pentru proiectele operatorilor culturali din București.