Se încheie toamna și începe iarna, nu doar calendaristic, ci și meteorologic. Ninsorile se extind și cuprind o bună parte din nordul, centrul și vestul țării, dar primii fulgi de nea nu sunt excluși nici prin sudul țării, mai ales în noaptea de luni spre marți.
Și din punct de vedere termic avem parte de o săptămână diversificată, cu diferențe chiar și de 10 – 12 grade de la o zi la alta.
Ziua de luni aduce temperaturi și de 12 – 14 grade prin Muntenia, Oltenia, Moldova, Dobrogea, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania ne vom opri la maxime de 5 – 7 grade. În zonele montane se vor atinge 2 – 4 grade, cu –1, –2 grade pe creste.
Ziua de marți vine cu maxime cuprinse, la nivelul întregii țări, între 6 și 8 grade, valorile cele mai scăzute urmând să le avem în zonele montane, Transilvania și Maramureș, unde nu trecem de 2 – 3 grade. În zonele montane avem parte de temperaturi negative, –2 spre –4 grade, cu valori și de –5, –6 grade pe creste.
Prima zi din decembrie, miercuri, vine cu o ușoară încălzire, care duce temperaturile și la valori de 11 – 12 grade prin Oltenia, Banat, respectiv 8 – 10 grade prin Moldova, Dobrogea, Crișana, Muntenia. Și prin Transilvania și Maramureș avem parte de o ușoară creștere a maximelor, care pot urca spre 5 – 7 grade. În zonele montane rămânem cu valori negative, de la –1 spre –3, –4 grade.
Joi, 2 decembrie, încălzirea devine evidentă la nivelul întregii țări, astfel că maximele ating, în toată țara, valori de 11 – 13 grade. Se încălzește și la munte, unde mercurul din termometre urcă spre 3 – 4 grade, dar pe creste tot cu valori negative rămânem, spre –1, –2 grade.
Vineri, 3 decembrie, în timp ce prin sudul Olteniei, al Munteniei, Dobrogei și al Moldovei se pot atinge chiar și 16 – 17 grade, în restul Olteniei, Munteniei și Moldovei, dar și prin sudul Transilvaniei ne vom opri la 10 – 12 grade. Și mai scăzute vor fi maximele în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, regiuni unde nu se ating decât 4 – 6 grade.
Primul weekend de decembrie începe cu o răcire consistentă la nivelul întregii țări, astfel că maximele, mai ales în jumătatea nordică a țării (Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana) nu mai trec de 1 – 2 grade. Prin Banat, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vorbim de maxime doar în jurul a 3 – 5 grade, ceva mai norocoși urmând să fie cei din Oltenia, cu 7 – 8 grade.
Și, ca să încheiem săptămâna în aceeași notă a alternanțelor termice cu care am început-o, ziua de duminică vine cu o nouă ușoară creștere a temperaturilor, care ajung acum la valori de 7 – 9 grade prin bună parte din țară, cu excepția nordului Crișanei, al Maramureșului, nordul Moldovei și zonele montane, unde se vor atinge maxime de 4 – 6 grade, cu –1, –2 grade pe creste.
Ploaie care se poate transforma în ninsoare
Ziua de luni vine cu precipitații în aproape toată țara, iar prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, sud-estul Munteniei și sudul Dobrogei vorbim chiar de cantități în jurul a 10 – 15 l/mp, izolat chiar 20 de l/mp. Moldova, din păcate, are parte din nou de cele mai puține precipitații, sub 1 – 2 l/mp. Vor fi mai ales ploi, iar prin zonele montane, iar seara și prin nordul Transilvaniei sunt posibile lapovițe și ninsori.
Noaptea de luni spre marți aduce condiții de lapoviță și posibil chiar câțiva fulgi de zăpadă inclusiv prin Oltenia, Muntenia, în timp ce prin zonele montane, iar apoi, pe parcursul zilei și prin Transilvania, vom avea parte de ninsori. În Muntenia și Dobrogea vor continua ploile, moderate chiar cantitativ. Pe parcursul serii de marți ninsorile, moderate cantitativ, se extind și la nivelul Crișanei, Maramureșului și continuă în nordul Transilvaniei.
Ninsori care vor continua și pe parcursul zilei de miercuri, prin Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, zonele montane, dar, izolat, ele pot apărea și prin nordul și sudul Moldovei, respectiv nordul Dobrogei. Odată cu orele amiezii cresc condițiile și de ploi, mai ales prin Maramureș și centrul Moldovei. Cantitățile acumulate pot ajunge, mai ales prin zonele montane, la 15 – 20 de l/mp.
Ziua de joi aduce ninsori prin nordul Orientalilor și ceva ploi prin Banat, Crișana, dar nu mai mult de 3 – 5 l/mp. Vineri avem din nou precipitații pe arii extinse, de toate felurile, ploi, iar mai apoi, inclusiv prin Transilvania, Maramureș și Moldova (nordul regiunii), lapovițe și ninsori. Se pot acumula și 15 – 20 de l/mp, mai ales prin Banat, Crișana, Apuseni, nordul Transilvaniei și Maramureș.
Ziua de sâmbătă aduce ploi prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în timp ce prin zonele montane și sudul Transilvaniei continuă ninsorile. Încheiem săptămâna cu o zi de duminică în care precipitațiile vor lipsi aproape peste tot, doar ceva ploi izolate prin nordul Munteniei.
Zonele montane primesc zăpadă din belșug, astfel că, mai ales pe creste, se poate acumula un strat de zăpadă de 15 – 20 cm. Strat efemer de zăpadă, de 1 – 2 cm, se poate depune și prin Transilvania, dealurile Moldovei.
Material realizat de Prognoze Meteo:
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.