O săptămână care reușește, în sfârșit, să aducă parfumul zilelor de vară mai aproape.
Temperaturile cresc constant, iar în weekend vom avea pe arii extinse peste 25-26 de grade.
Precipitațiile sunt și ele de interes, ploile furtunoase de vară urmând să fie prezente prin toată țara.
Vine anticiclonul Azoric
Prima parte a săptămânii care urmează va fi dominată, la nivelul țării noastre, de prezența unui nucleu de presiune scăzută, asociat unei depresiuni mediteraneene, cu centri barici Chapu (poziționat pe Italia) și Benedikt (la N de România).
Prezența acestui nucleu depresionar, al cărui talveg adâncit este bine corelat și cu un nucleu rece în altitudine, va asigura un peisaj de instabilitate vremii din primele zile ale săptămânii.
Vom avea parte și de avansul unor fronturi atmosferice, pe parcursul zilei de luni un front cald ne va traversa de la V la E, iar de miercuri suntem abordați dinspre S, SV de un front rece, dar și de linii de convergență, care se vor poziționa mai ales în sudul și sud-estul țării.
Odată cu weekendul spre țara noastră se va extinde dorsala Anticiclonului Azoric, care, astfel, va aduce o vreme mult mai liniștită.
Din punct de vedere al circulației maselor de aer, vorbim de o săptămână destul de fluctuantă. Primele zile aduc o încălzire evidentă, cu avansul unei mase de aer cald dinspre S, SV, care va duce abaterile termice pozitive și la valori cu +6, +8 grade peste normalul perioadei.
În intervalul miercuri–vineri, o circulație dinspre NV spre SE transportă spre noi aer mai rece, astfel că vorbim de o răcire care va duce temperaturile la valori ușor sub normal, pentru ca în weekend să revenim spre o ușoară încălzire.
Temperaturi minime
Am început săptămâna cu temperaturi minime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 10 – 12, 13 grade, cu valori mai ridicate prin Banat, Crișana, Maramureș, litoral, unde s-au atins și 15 – 17 grade. La munte minimele s-au apropiat de 5 – 7 grade.
Și pe parcursul zilelor de marți și de miercuri vom avea parte cam de aceleași valori și distribuție a lor pentru întreaga țară.
Joi deja vorbim la nivelul întregii țări cuprinse între 13 – 15, 16 grade, doar prin sudul Transilvaniei urmând să fie minime în jurul a 9 – 11 grade, cu 7 –9 grade la munte, respectiv 1 – 3 grade pe creste.
Dimineața zilei de vineri aduce minime de 10 – 12 grade prin zonele montane, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, iar în restul țării se vor atinge 13 – 15, 16 grade.
Weekendul va avea dimineți din ce în ce mai calde, la început prin Muntenia, Moldova, Dobrogea (15 – 17 grade), iar duminică vor fi la nivelul întregii țări valori de 15 – 17, 18 grade. Doar prin Transilvania mai sunt dimineaţa 12 – 13 grade, cu 10 – 11 grade la munte (1 – 3 grade pe creste).
Temperaturi maxime
Regimul termic diurn al săptămânii care a început va fi unul caracterizat de temperaturi apropiate de normalul perioadei (20 – 22, 23 de grade), iar pe parcursul fiecărei zile vom avea și zone unde valorile maxime se vor apropia și de 25 – 26 de grade (marți prin sudul extrem al Munteniei și al Transilvaniei; miercuri prin nordul Crișanei; joi prin Moldova și estul Munteniei).
Începând de vineri, aerul cald prinde din ce în ce mai multă putere, astfel că în cea mai mare parte a țării vor fi maxime de 24 – 26 de grade (doar prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania vor fi 21 – 23 de grade), pentru ca sâmbătă și duminică să avem, în mare parte din țară, 25 – 27 de grade. 20 – 22 de grade vor fi prin centrul Moldovei, prin Transilvania, Maramureș.
Ploi şi furtuni
Luni ploile sunt prezente mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, zonele montane, izolat și prin Transilvania. Nu vorbim de cantități mai mari de 5 – 7, izolat 10 l/mp.
Și pe parcursul zilei de marți ploile vor prefera tot regiunile Banatului, Crișanei, Maramureșului, Transilvaniei, Olteniei, dar și zonele montane.
Vor fi ploi care, local, vor avea și caracter convectiv, fiind însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil grindină. Prin vestul Banatului, nordul Orientalilor, SV Olteniei se pot acumula și 15 – 20 e l/mp.
Miercuri, ploile ajung și în Muntenia, continuând și în regiunile unde au fost prezente și luni și marți. Vor fi furtuni pe arii extinse din Banat, Crișana, Maramureș, iar în toate regiunile unde va ploua putem aștepta și cantități de 15 – 20, izolat 30 de l/mp (inclusiv în zona Bucureștiului).
Pe parcursul zilei de joi ploile vor fi prezente, din nou, mai ales prin vestul, SV, nordul țării, dar, izolat, și prin Transilvania, sudul Munteniei și nordul Moldovei, iar prin Banat, Crișana, sudul Olteniei se pot strânge și 15 – 20 de l/mp.
În weekend nu este exclus ca fiecare regiune a țării să aibă parte de reprize de ploi, autentic de vară, cu tot alaiul de fenomene (vânt cu aspect de vijelie, descărcări electrice, grindină de orice dimensiuni). Cantitățile cele mai importante le vom avea, duminică, prin Moldova, Orientali, Banat (15 – 20, izolat 25 de l/mp).
Vorbim, așadar, de o săptămână care, prin Banat, Crișana, zonele montane, centrul Munteniei, Oltenia, ar putea aduce cantități totale de precipitații ce se pot apropia și de 25 – 30, izolat 40 de l/mp, iar prin Banat și vestul Crișanei chiar să depășim 50 – 60 de l /mp. Din păcate, Dobrogea, sudul Moldovei, estul Munteniei, regiuni agricole care au mare nevoie de ploi pentru culturile de grâu mai ales, vor avea parte de o săptămână secetoasă, cu ploi inexistente sau foarte slabe.
Material realizat de Prognoze Meteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo