Prognoza meteo în săptămâna 28 decembrie - 3 ianuarie: Maxime de până la 17 grade şi vreme atipică de Revelion

Prognoza meteo în săptămâna 28 decembrie - 3 ianuarie: Maxime de până la 17 grade şi vreme atipică de Revelion
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ultimele zile din 2020 și primele zile din 2021 vin cu o vreme mult mai caldă decât ar trebui, cu abateri termice pozitive și de +12 grade, care vor duce temperaturile maxime și la valori de 16 – 17 grade.

Nu lipsesc nici ploile din peisaj, inclusiv în noaptea de Revelion. Despre ninsori poate fi vorba doar pe crestele montane.

Iată prognoza meteo pentru săptămâna 28 decembrie – 3 ianuarie.

Vremea de luni, 28 decembrie

Începem ultimele zile din decembrie cu o vreme anormal de caldă, inclusiv pe parcursul nopții, când vorbim de valori de la 8 – 10, 11 grade prin estul și sud-estul Munteniei, prin Dobrogea, prin sudul Moldovei, în timp ce în restul țării minimele nopții de duminică spre luni ajung la 5 – 7, 8 grade.

Valori ceva mai scăzute vom avea prin nordul Moldovei, prin zonele deluroase ale regiunii, prin depresiunile Transilvaniei (2 – 4 grade), în timp ce în zonele montane vorbim de minime de la –0 spre –3 grade.

ADVERTISING

Maximele zilei, de primăvară autentică, ajung chiar la 13 – 15 grade prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, dar nici în restul țării nu vorbim de temperaturi normale, valorile din termometru urmând să urce la 10 – 12 grade.

În zonele montane vorbim de maxime diurne de la 2 – 4 grade, cu –0 spre –2 grade pe creste.

Precipitații avem în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, dar cantitățile nu vor trece de un 1 – 3, 5 l/mp. Excepție fac Meridionalii și sudul Moldovei, unde se acumulează și 15 – 20, 30 de l/mp.

Vremea de marți, 29 decembrie

Vorbim tot de o noapte caldă, cu temperaturi de 6 grade prin Moldova, 7 – 9 grade prin Banat, Crișana, sud-estul Munteniei, Dobrogea și Transilvania. Prin Muntenia ne oprim la minime de 1 – 3 grade, iar prin Oltenia 4 – 5 grade. În zonele montane minimele nu coboară mai jos de –0 spre –2, –3 grade.

ADVERTISING

Rămânem cu maxime caracteristice mai degrabă lunii martie, cu valori de 13 – 15, 16 grade în aproape toată țara, excepție făcând Transilvania, nordul Moldovei și dealurile Munteniei și Olteniei, unde ne oprim la 8 – 10 grade. Și în zonele montane va fi cald, cu maxime de 5 – 7 grade, respectiv 0 spre –1 grad pe creste.

Despre precipitații vorbim prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania (3 – 5, 7 l/mp), în timp ce prin vestul Meridionalilor, Apuseni și nordul Orientalilor se pot acumula și 15 – 20 l/mp.

Vremea de miercuri, 30 decembrie

Minimele nopții ajung iar spre valori de 8 – 10 grade prin Banat, Crișana, estul Munteniei, Dobrogea, 2 – 4 grade prin Oltenia, restul Munteniei, nordul Moldovei și zonele montane, respectiv 6 – 7 grade prin restul Moldovei, Transilvania și Maramureș. În zonele montane avem valori de la –0 spre –2 grade.

Nicio schimbare în ceea ce privește valorile maxime și distribuția lor, cu valori de 14 – 16, 17 grade prin sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, respectiv 10 – 12, 13 grade în restul țării.

ADVERTISING

În zonele montane se vor atinge maxime de 5 – 7 grade, cu 0 – 2 grade pe creste.

Precipitațiile rămân prezente prin Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni și Munții Banatului, iar cantitățile căzute pot ajunge la 10 – 15 l/mp.

Vremea de joi, 31 decembrie

Ultima noapte din 2020 vine cu minime de 7 – 8 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, sudul și centrul Moldovei, respectiv 2 – 4 grade prin nordul Moldovei, prin mare parte din Muntenia, Oltenia, Transilvania, în timp ce în zonele montane ne oprim la valori de –0 spre –2, –3 grade.

Cel mai cald va fi în estul Munteniei și Dobrogea, unde atingem minime de 9 – 11 grade.

Maximele ultimei zile din an pierd câteva grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, nordul Moldovei unde vorbim de valori de 8 – 9 grade, în timp ce prin Transilvania, centrul Moldovei și nordul, NV Munteniei ajungem la maxime de 10 – 12 grade.

Cele mai ridicate valori ale zilei le avem în sudul și sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde atingem, din nou, 14 – 16 grade.

Avem parte de precipitații în toată țara, (5 – 10 l/mp), iar prin vestul Meridionalilor, Occidentali, Apuseni, Banat, Crișana și Maramureș se pot acumula și 20 – 30 de l/mp.

Vremea de Revelion şi 1 ianuarie

Noaptea de Revelion vine cu temperaturi negative prin Banat (-0 spre –2 grade), zonele montane (-2 spre –4 grade) în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Transilvania vorbim de minime de 2 – 4 grade. Cele mai ridicate minime le vom avea în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, cu ale lor 6 – 8 grade.

Maximele primei zile din an se vor situa, la nivelul întregii țări, între 6 și 8, 9 grade, cu 4 – 5 grade prin Crișana, Maramureș și Transilvania. În zonele montane vorbim de maxime negative, de la –2 spre –4, –5 grade.

Condiții de precipitații avem prin nordul Moldovei, Maramureș, Crișana, izolat Banat, zonele montane, dar și Transilvania (3 – 5 l/mp). În nordul Orientalilor se pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Vremea de sâmbătă, 2 ianuarie

Vremea reintră într-un proces de încălzire, astfel că ajungem din nou la maxime de 10 – 12 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în timp ce în restul țării ne oprim la 5 – 7 grade. Și în zonele montane avem parte de maxime pozitive (2- 4 grade), doar pe creste urmând să vorbim de valori negative (-1 spre –3 grade).

Precipitațiile dispar din peisajul meteo al zilei.

Vremea de duminică, 3 ianuarie

Și prima duminică din noul an va fi caracterizată de o vreme caldă, cu maxime care vor ajunge la 10 – 12 grade prin Banat, Crișana, sudul Olteniei, sudul și sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, dar și prin Transilvania și Maramureș.

În Oltenia, restul Munteniei și al Moldovei se vor atinge 6 – 8 grade, iar în zonele montane, cu –1, –2 grade pe creste.

Condiții de precipitații slabe avem prin Muntenia, Moldova, nordul Olteniei și Meridionali (1 – 2 l/mp).

Vorbim de o săptămână care va aduce cantități de precipitații de 30 – 50 l/mp prin zonele montane, prin Crișana, Maramureș, iar prin Banat, estul Munteniei și nordul Olteniei se vor acumula 20 – 25 de l/mp. În restul țării vorbim de 5 – 10 l/mp.

Din aceste cantități totale de precipitații, de zăpadă vorbim doar prin zonele montane (5 – 10 mm, iar pe creste 30 – 40 mm), și, izolat, 2 – 4 mm prin Oltenia. Ca atare, încheiem anul cu strat de zăpadă doar în zonele montane consistent pe creste, unde poate ajunge și la 60 – 70 cm.

Material realizat cu sprijinul Prognoze Meteo.

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇