Prognoza meteo în săptămâna 18–24 ianuarie: Trecem rapid de la iarnă la primăvară

Prognoza meteo în săptămâna 18–24 ianuarie: Trecem rapid de la iarnă la primăvară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Urmează o săptămână în care stresul termic al tuturor va fi pus la grea încercare, cu diferențe de temperatură și de 30 – 40 de grade în doar câteva zile.

Astfel, de la valori de –15, –16 grade la începutul săptămânii, încheiem cu un weekend în care avem maxime de 14 – 15 grade.

Vremea de luni, 18 ianuarie:

Începem săptămâna cu o nouă noapte rece, cu valori de temperatură care vor depăși pragul gerului prin nordul extrem al Moldovei, prin Transilvania, Maramureș, vestul Munteniei (-10 spre –12, –13 grade), în timp ce în restul țării vorbim de minime de la –6 spre –8, –9 grade. În zonele montane și pe creste vorbim de minime de la –17, –18 spre –20, –21 de grade.

Nici maximele zilei nu trec de un –1, 0 grade prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei, respectiv –3, –4 grade prin sudul Moldovei, nordul Dobrogei și Crișana.

Și mai rece va fi ziua de luni în Moldova, Transilvania, Maramureș, cu valori de –5 spre –7, –8 grade, iar în zonele montane vorbim de temperaturi diurne de la –12 spre –14, –15 grade.

ADVERTISING

Avem parte de precipitații slabe prin Moldova, zonele montane, nordul Dobrogei, Transilvania, Maramureș.

Vremea de marți, 19 ianuarie:

Noaptea de luni spre marți va fi mai suportabilă din punct de vedere al temperaturilor doar prin Banat, acolo unde minimele nu mai coboară sub –2, –3 grade, în timp ce prin Crișana, Oltenia, Muntenia și sudul Dobrogei vorbim de minime de la –5 spre –7, –8 grade.

Prin Moldova, Transilvania, Maramureș, vestul Munteniei minimele coboară sub –10, –12 grade iar prin zonele montane vorbim de temperaturi de –16, –18 grade.

Ziua aduce, în schimb, primele temperaturi pozitive, prin Banat, SV Crișanei, Oltenia, zone unde se pot atinge 2 – 4 grade. Prin restul Crișanei, Muntenia, sudul Dobrogei vorbim de maxime de la –1 spre 1 grad, în timp ce în Moldova, Transilvania și Maramureș ne oprim la –3, –5 grade. Foarte frig în continuare în zonele montane, unde maximele zilei rămân înghețate la –10, –12 grade.

ADVERTISING

Precipitațiile se mută, de data aceasta, pe Maramureș, Banat, Crișana, Transilvania și zonele montane, dar vor fi slab cantitativ.

Vremea de miercuri, 20 ianuarie:

Prin Banat, Crișana vorbim deja de temperaturi minime pozitive, 1 – 3 grade, iar prin restul țării, deși rămân cu minime negative, acestea nu mai coboară sub –4, –5 grade. Doar în zonele montane mai avem valori de –7 spre –9 grade, cu –11, –12 grade pe creste.

Ziua aduce o încălzire evidentă la nivelul întregii țări, cu maxime de la 3 spre 5, 6 grade, iar prin Oltenia, vestul Banatului se pot atinge chiar 7 – 8 grade. Doar în Moldova, Transilvania, Maramureș și Crișana vorbim de maxime care nu trec de 2 – 3 grade, în timp ce în zonele montane rămânem cu valori negative, –2 spre –4 grade.

Precipitațiile rămân prezente în zonele montane, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, prin zona Apusenilor putându-se acumula și 10 – 15 l/mp.

ADVERTISING

Vremea de joi, 21 ianuarie:

În Banat, Crișana, Maramureș avem parte de minime de la 1 spre 3, 4 grade, în timp ce în restul țării acestea rămân negative, –1 spre –3, –4 grade. Î zonele montane și pe creste minimele coboară la valori de –7, –9 grade.

Procesul de încălzire continuă pe parcursul zilei, astfel că ajungem, în cea mai mare parte a țării, la valori de 9 – 10, 11 grade, doar prin dealurile Moldovei, prin Transilvania și Maramureș urmând să avem valori de doar 4 – 6 grade. În zonele montane maximele se vor situa între –2 și 2 grade.

Precipitațiile sunt aproape inexistente, doar pin Crișana, Apuseni și Maramureș fiind posibile, dar extrem de slabe cantitativ.

Vremea de vineri, 22 ianuarie:

Nicio schimbare majoră în ceea ce privește distribuția valorilor de temperatură minimă, cu 4 – 6, 7 grade prin Banat și Crișana, respectiv –0 spre –3 grade prin restul țării. În zonele montane și depresiunile transilvane sunt posibile și minime de –5, –7 grade.

Maximele zilei continuă galopul de sănătate și ajungem astfel să avem 13 – 14 grade prin Banat, Crișana, respectiv 10 –12 grade prin Moldova, Muntenia, Dobrogea. În Oltenia, Transilvania și Maramureș vorbim de maxime de 5 – 7 grade, iar prin zonele montane ne oprim la 1 – 3 grade.

Precipitații slabe sunt posibile prin Banat, vestul Transilvaniei și Apuseni.

Vremea de sâmbătă, 23 ianuarie:

Rămânem cu aceeași distribuție a valorilor termice și pe timpul nopții și pe parcursul zilei, cu maxime care ajung din nou la valori de 13 – 15 grade prin Banat, sudul Olteniei, sudul și sud-estul Munteniei, Dobrogea, în timp ce în restul țării vorbim de valori de 7 – 9, 10 grade. Și în zonele montane avem maxime pozitive (1 – 3 grade), doar pe creste putând fi posibile valori ușor negative, –0 spre –2 grade.

Precipitațiile sunt prezente pe arii extinse în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, zonele montane (aici sunt posibile cantități și de 15 – 20 l/mp).

Vremea de duminică, 24 ianuarie:

Vorbim de maxime de 10 –12, 13 grade în Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, iar în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania ne oprim la 7 – 9 grade. În zonele montane maximele nu trec de 1- 3 grade, cu –2, –4 grade pe creste.

Precipitațiile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, mai importante cantitativ prin Apuseni, vestul Meridionalilor și nordul Maramureșului (10 – 15 l/mp).

Vorbim de o săptămână în care cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, doar prin Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și Transilvania urmând să se acumuleze cam 7 – 10 l/mp. Ceva mai bine stau zonele montane, acolo unde sunt posibili și 20 – 30 de l/mp.

Despre zăpadă vorbim foarte puțin pe parcursul acestei săptămâni, mai ales la începutul ei, iar asta se vede și din cantitățile totale de ninsoare așteptate, care nu trec de un 3 – 4 mm, doar pe crestele montane urmând să se acumuleze un 20 – 30 mm.

Ca atare, nici stratul de zăpadă nu primește vești prea bune, vorbim despre strat consistent doar în zonele montane (30 – 40 cm), iar pe crește chiar 70 – 90, 100 cm.

Material realizat cu sprijinul Prognoze Meteo.

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇