Cum va fi vremea până pe 13 decembrie: Un nou episod de ninsori peste România, apoi se încălzeşte mult

Cum va fi vremea până pe 13 decembrie: Un nou episod de ninsori peste România, apoi  se încălzeşte mult

Începem săptămâna cu vreme în răcire, cu ninsori pe arii extinse pentru ca, mai ales de joi încolo, să vorbim de o încălzire evidentă și de ploi abundente.

Luni, 7 decembrie

Începem săptămâna cu o vreme rece prin Moldova acolo unde maximele zilei vor fi negative de la –2 spre –3, –4 grade, valori pe care le vom regăsi și prin zonele montane, iar pe creste și prin Orientali vorbim chiar de –5, –6 grade.

Prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei avem maxime de  1- 3 grade, în timp ce în sudul extrem al Olteniei, Munteniei, dar și prin Dobrogea se ating 4 – 6 grade.

Cel mai cald va fi azi tot prin Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, regiuni unde mercurul din termometre ajunge la 7 – 9, 10 grade.

Avem parte de precipitații prin Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea (10 – 20 l/mp), dar și prin Crișana, Moldova, sudul Transilvaniei și zonele montane (3 – 5, 7 l/mp).

ADVERTISING

Ninsori şi viscol în mare parte din ţară. În unele zone se va forma polei, inclusiv la Bucureşti

Marți, 8 decembrie

Noaptea vine cu minime negative prin Moldova, zonele montane (-3 spre –5, –6 grade), în timp ce prin restul țării ne oprim la 0 – 2, 3 grade. Mai cald va fi prin Crișana și Dobrogea, zone unde se ating și 5 –7, 8 grade.

Distribuția maximelor zilei nu se schimbă foarte mult față ziua precedentă. Rămânem cu maxime negative prin Moldova, zonele montane (-2 spre –4 grade), 0 – 2,3 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, iar prin centrul Transilvaniei se ating 4- 5 grade. Cel mai cald va fi în Dobrogea, Banat și Crișana, în aceste regiuni maximele urcă la 7 – 9, 10 grade.

Avem parte în continuare de precipitații, în cea mai mare parte a țării, cantități mai importante urmând să vină tot pe Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogei, unde se pot acumula 10 – 20, 30 de l/mp.

ADVERTISING

Miercuri, 9 decembrie

Noaptea vine cu minime negative tot prin Moldova și zonele montane (-2 spre –4, –5 grade), 0 – 2 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania și Maramureș, iar prin Banat și Crișana se ating 3 – 5 grade.

Maximele cresc prin Transilvania (7 – 9 grade), Banat, Crișana, Maramureș, sudul și estul extrem al Dobrogei (8 – 10, 11 grade), în timp ce prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și nordul Dobrogei ne oprim la 0 – 2, 3 grade. Moldova și zonele montane rămân cu temperaturi maxime negative, de la –1 spre –3, –4 grade.

Avem în continuare parte de precipitații, în bună parte din țară, dar, mai importante cantitativ prin Oltenia, nordul Moldovei, Banat, Crișana (5 – 10, 15 l/mp).

Joi, 10 decembrie

Minimele nopții ajung, prin estul, sud-estul Munteniei, prin Dobrogea și sudul Moldovei la valori de 8 – 10, 11 grade, cu mult peste ce ar trebui să avem la această dată. În nordul Moldovei și zonele montane avem temperaturi negative (-0 spre –2, –3 grade), pentru ca în restul țării să vorbim de valori minime de la 4 spre 6, 7 grade.

ADVERTISING

Și temperaturile maxime sunt marcate de un trend de creștere, vorbim de valori de la 7 – 9, 10 grade în bună parte din țară, iar prin estul Munteniei, sudul și estul Moldovei, Dobrogea se vor atinge chiar 12 –14 grade.

Avem în continuare de precipitații importante la nivelul întregii țări, iar prin Muntenia, zonele montane, Moldova și Dobrogea se pot strânge 20 – 30, 40 l/mp.

Vineri, 11 decembrie

Continuă să se încălzească inclusiv pe parcursul nopții, mai vorbim de minime negative doar pe crestele montane (-2 spre –4 grade), în timp ce în restul zonelor montane, prin NV Moldovei, Transilvania, Maramureș se ating 1 – 3 grade.

Prin Banat, Crișana și Oltenia minimele ajung la 4 – 6 grade, iar prin Muntenia, Moldova, Dobrogea ajungem la minime de 8 – 10, 11 grade.

Cele mai scăzute maxime le vom avea prin zonele montane și prin Dealurile Moldovei (0 –2 grade), iar prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana acestea urcă spre 5 – 7  grade. În Oltenia, Muntenia, restul Moldovei și Dobrogea avem parte de o zi foarte caldă, cu 8 – 10, 11 grade.

O nouă zi cu precipitații prin Muntenia, Transilvania, Maramureș, Dobrogea și Moldova, regiuni unde se acumulează cantități importante, 15 – 20, 25 l/mp.

Sâmbătă, 12 decembrie

O nouă noapte cu temperaturi pozitive, de la 2 spre 4, 5 grade în bună parte din țară, Valori mai scăzute vom avea prin Transilvania (0 – 1 grad) iar prin zonele montane vorbim de minime negative (-2 spre –4 grade, cu –5, –7 grade pe creste). Minime mai mari, de 7 – 9 grade, vom avea pe sudul extrem al Munteniei și prin Dobrogea.

Vorbim în continuare de maxime mult peste ce ar fi normal ținând cont de data din calendar, cu valori de 7 – 9 grade în bună parte din țară, iar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea se vor atinge iar 10 – 12 grade. În zonele montane vom avea temperaturi maxime de la 0 spre 2 grade.

Continuă precipitațiile în cea mai mare parte a țării, în continuare cu acumulări de peste 15 – 20 l/mp prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, Meridionali și Orientali.

Duminică, 13 decembrie

Încheiem săptămâna în aceeași notă ca și restul zilelor, cu temperaturi maxime peste normalul perioadei, 7 – 9 grade în  mare parte din țară, iar prin Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea chiar 10 – 12 grade.

Dar și cu precipitații multe, grosul lor, din punct de vedere cantitativ, urmând să fie, azi, pe Moldova și Dobrogea.

Vorbim de o săptămână extrem de bogată în precipitații, cantități care vor ajunge, prin Muntenia, Moldova, Dobrogea chiar la 60 – 80, 90 l/mp. Și în restul țării se vor acumula 25 – 40 l/mp, cu excepția Crișanei, Maramureșului, NV Transilvaniei unde nu se strâng mai mult de 10 – 15 l/mp.

Din aceste cantități totale vorbim și de zăpadă, mai ales pentru episodul de la acest început de săptămână, care va aduce 15 – 20 mm de zăpadă prin Oltenia, 5 – 7 mm prin vestul Munteniei, respectiv 40 – 60 mm prin zonele montane.

Stratul de zăpadă devine consistent în zonele montane, acolo unde, până la finalul săptămânii, putem vorbi de grosimi de la 15 – 20, chiar 30 de cm. De menționat că, odată cu ninsorile așteptate pe parcursul nopții de luni și zilei de marți, vom avea, cel puțin până joi, un strat efemer de zăpadă și prin Oltenia, 7 – 10 cm), vestul Munteniei (1 – 3 cm) dar și prin Moldova (2 – 4, 5 cm).

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇