Cod galben de ninsori și viscol. Strat de zeci de centimetri, copaci doborâți de vânt, drumuri înzăpezite și turiști blocați pe munte (Video)

Cod galben de ninsori și viscol. Strat de zeci de centimetri, copaci doborâți de vânt, drumuri înzăpezite și turiști blocați pe munte (Video)

Viscolul a doborât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai mulți copaci, în Pasul Tihuța, la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Suceava.

„Urmare a ninsorii și a viscolului, în Pasul Tihuța spre județul Suceava au căzut câțiva copaci pe carosabil, fără a bloca circulația”, informează ISU Bistrița-Năsăud.

Pasul Tihuța, situat la altitudinea de 1.200 de metri, este trecătoarea care leagă Transilvania și Moldova.

Ninge abundent și în Harghita, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov anunțând că sunt mai multe drumuri pe care se circulă în condiții de iarnă.

ADVERTISING
  • DN13B – zona Bucin
  • DN15 – zona Borsec
  • DN13A – între Miercurea Ciuc și Vlăhița
  • DN12C – zona Lacul Roșu

‼️ATENȚIE‼️ – CONDIȚII DE IARNĂ PE DRUMURILE DIN HARGHITA❄️Ninge abundent pe mai multe sectoare de drum național din nordul județului #Harghita:➡️DN13B – zona Bucin➡️DN15 – zona Borsec➡️DN13A – între Miercurea Ciuc și Vlăhița➡️DN12C – zona Lacul Roșu🟠Utilajele #DRDPBrasov acționează cu materiale antiderapante pe toate sectoarele afectate.‼️Vă rugăm să nu vă deplasați în zonele afectate de ninsori dacă nu aveți mașina pregătită de circulație în condiții de iarnă!#CNAIR #totpedrum

Publicată de DRDP Brașov pe Sâmbătă, 11 noiembrie 2023

În Bihor, mai mulţi turişti sunt blocaţi duminică în staţiunea Padiş, după ce a nins toată noaptea, iar drumurile sunt înzăpezite.

Reprezentanţii pensiunii Brădet din Padiş au anunţat duminică dimineaţă, printr-o postare pe pagina de Facebook că stratul de zăpadă este de 40 de centimetri.  

„Drumul e încă înzăpezit. Aşteptăm maşinile de deszăpezit care au fost prezente şi azi-noapte. A nins toată noaptea şi stratul de zăpada e de 40 de centimetri. Le mulţumim pe această cale utilajelor de deszăpezire pentru sprijin şi ştim, din anii trecuţi, că fac tot posibilul să intervină!! Noi îi aşteptăm cu drag, şi până atunci ne bucurăm de zăpadă”, au precizat reprezentanţii pensiunii din Padiş. 

ADVERTISING

Turiştii aflaţi în aceste zone sunt blocaţi deocamdată. 

„Azi-noapte au trecut pe-aici utilajele, dar între timp s-a depus mult mai multă zăpadă. Acum, turiştii nu au cum pleca din Padiş, dar probabil că utilajul de deszăpezire va ajunge mai târziu şi va debloca drumul”, a declarat Valentina Roma, administrator al Pensiunii Brădet, pentru Bihoreanul.

Drumul e încă înzăpezit.. așteptăm mașinile de deszăpezit care au fost prezente și azi-noapte. A nins toată noaptea si stratul de zăpada e de 40 cm. Le mulțumim pe aceasta cale utilajelor de deszăpezire pentru sprijin si știm, din anii trecuți, ca fac tot posibilul sa intervină!!❄️❄️❄️ Noi ii așteptăm cu drag, și Pana atunci ne bucurăm de zăpada 🤍🤍🤍

Publicată de Pensiunea Bradet - Padis pe Sâmbătă, 11 noiembrie 2023

Reprezentanţii Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor au venit cu sfaturi pentru turiştii care vor să parcurgă trasee turistice în zona montană a judeţului. 

ADVERTISING

„În urma condiţiilor meteorologice din ultima perioadă, recomandăm turiṣtilor care vor să parcurgă trasee turistice în zona montană a judeţului Bihor să folosească încălţăminte și haine de iarnă întrucât la nivelul staţiunilor Stâna de Vale, Padiş, Vârtop s-a depus un strat de zăpadă considerabil. În zonele de creastă unde s-a acumulat zăpadă viscolită grosimea stratului poate depăşi 20-30 centimetri.

Este important să ţineţi cont de avertizările meteorologice! Ţineţi cont de condiţiile de vizibilitate. Programaţi turele ţinând cont de faptul că se întunecă devreme”, au transmis reprezentanţii Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor.

Cod galben de ninsori și viscol

Meteorologii au emis duminică, pentru intervalul 08:00 - 18:00, o atenționare cod galben de ninsori și viscol.

Sunt așteptate intensificări ale vântului, ninsori în Carpații Orientali și temporar viscol la peste 1700 de metri.

Vântul va avea intensificări și în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei, cu viteze de 55...65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În zona Carpaților Orientali va ninge moderat cantitativ (10...15 l/mp) și va continua să se depună strat de zăpadă.

La munte vor fi rafale de 60...80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90...110 km/h.

De asemenea, vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută, au precizat meteorologii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇