Ciclonul care a provocat „apocalipsa meteo” în Slovenia a intrat în România. Prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni

Ciclonul care a provocat „apocalipsa meteo” în Slovenia a intrat în România. Prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Estimările meteorologice pentru următoarele două săptămâni arată o scurtă perioadă în care vremea va fi instabilă, iar temperaturile vor scădea considerabil faţă de intervalul anterior, după care se va încălzi accentuat și vom avea din nou 34-35 de grade Celsius.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat că răcirea e cauzată de faptul că ciclonul care a făcut ravagii în Slovenia a intrat deja în România.

„În continuare suntem sub influența unui transport de aer mai rece, un transport de aer nu doar la suprafață, ci și în atmosfera medie, astfel încât în următoarele zile, în majoritatea zonelor din țară vom avea temperaturi mai răcoroase decât cele cu care am fost obișnuiți până acum”, a explicat specialistul, la Antena3.

Întrebată dacă am putea vedea și tornade în România în zilele următoare, Roxana Bojariu a răspuns: „Nu se pot face predicții pentru apariția tornadelor. Dar ele ar putea să apară, urmărim actualizările și ale prognozelor dar și ale acelor prognoze cu anticipare imediată, nowcasting-urile care ne dau detalii mult mai bune chiar dacă cu foarte scurt timp înainte.

Climatologul a spus că spre finalul săptămânii temperaturile vor începe din nou să crească.

ADVERTISING

„Luna August 2023 începe furtunos, cu multe instabilități, chiar cu contraste foarte mari între regiuni. Un lucru atipic pentru cea mai liniștită lună din an, teoretic.

Avem aceste instabilități pentru că aerul rece cu aerul cald, împreună precipită pe ploi și cu cât este contrastul mai mare, cu atât manifestările sunt mai severe: intensificări de vânt, episoade de grindină, descărcări electrice.

Cazuri extreme sunt cele cu furtuni care ajung să dezvolte tornade. Trebuie să urmărim acele prognoze cu anticipare imediată.

De luni, în zona sud-est a țării vom avea temperaturi ridicate până la 32 de grade. În București, maxima va fi de 31…32 de grade Celsius. Spre sfârșitul săptămânii vom avea din nou o masă de aer cald. Vreme frumoasă și caldă pentru vineri sâmbătă, duminică", a mai spus specialistul ANM.

Prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni

ANM a transmis și prognoza pe următoarele două săptămâni.

În Banat, valorile termice diurne vor avea uşoare variaţii până în jurul datei de 10 august, se vor situa sub mediile multianuale specifice perioadei, iar media acestora va oscila între 23 şi 26 de grade. După data de 10 august, valorile termice maxime vor fi în creştere şi mai ales în a doua săptămână din interval vremea va deveni călduroasă, iar mediile se vor situa în jurul a 34 de grade. Mediile temperaturilor minime, până în jurul datei de 12 august, vor varia între 10 şi 13 grade, apoi vor fi în creştere până la 17 - 18 grade. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicată până spre finalul primei săptămâni. După data de 11 august, condiţiile pentru manifestări de instabilitate vor fi reduse.

ADVERTISING

În Crişana, valorile termice diurne vor avea uşoare variaţii până în jurul datei de 10 august, se vor situa sub mediile multianuale specifice perioadei, iar media acestora va oscila între 23 şi 26 de grade. După data de 10 august, valorile termice maxime vor fi în creştere şi mai ales în a doua săptămână din interval vremea va deveni călduroasă, iar mediile se vor situa în jurul a 34 de grade. Mediile temperaturilor minime, până în jurul datei de 12 august, vor varia între 10 şi 13 grade, apoi vor fi în creştere până la 17 - 18 grade. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicată până spre finalul primei săptămâni, iar după data de 11 august, condiţiile pentru manifestări de instabilitate vor fi reduse.

În Transilvania, valorile termice diurne se vor situa în general sub mediile multianuale mai ales în primele zile din interval. Până în jurul datei de 11 august, mediile temperaturilor maxime vor oscila între 21 şi 24 de grade. Ulterior, vremea se va încălzi şi va deveni local călduroasă, iar mediile maximelor vor ajunge să se situeze în jurul a 31 de grade. În prima săptămână din interval, media valorilor nocturne va avea uşoare variaţii în jurul a 10 grade. Temperaturile nocturne vor fi în creştere, iar media acestora va ajunge la 13 - 14 grade. Local, vor mai fi averse până în data de 11 august. Mai ales în a doua săptămână, probabilitatea pentru manifestări de instabilitate va fi redusă.

ADVERTISING

În Maramureş, în primele zile ale intervalului, valorile termice se vor situa în general sub cele normale pentru această perioadă, cu medii ale maximelor de 21 - 24 de grade şi ale minimelor de 10 - 12 grade. Începând de la sfârşitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, astfel că media regională a valorilor diurne va ajunge la 31 - 32 de grade, iar a celor nocturne la 15 - 16 grade. Până la finalul primei săptămâni, local vor mai fi averse, dar în a doua săptămână, probabilitatea pentru manifestări de instabilitate va fi redusă.

În Moldova, în primele două zile ale intervalului de prognoză, valorile termice vor fi în scădere, iar mediile maximelor vor fi de 22 - 26 de grade, în timp ce minimele vor oscila între 12 şi 14 grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire şi va deveni, local, călduroasă mai ales în a doua săptămână din interval când mediile regionale ale valorilor diurne vor fi de 31 - 32 de grade şi ale celor nocturne de 16 - 17 grade. Pe locuri vor mai fi averse până în data de 11 august, însă după această dată, probabilitatea pentru manifestări de instabilitate va fi redusă.

În Dobrogea, luni şi marţi, valorile termice vor fi în scădere şi se vor situa sub mediile multianuale. Media maximelor va ajunge la 25 de grade, iar minimele la 15 - 16 grade. După acest episod, vremea se va încălzi treptat, media regională a valorilor diurne va ajunge la 32 - 33 de grade, iar a celor nocturne la 19 - 20 de grade. La începutul primei săptămâni vor mai fi posibile averse slabe şi descărcări electrice, iar apoi, mai ales în a doua jumătate a intervalului, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

În Muntenia, în primele două zile din această săptămână, valorile termice vor fi în scădere şi vor ajunge să se situeze sub mediile multianuale. Media regională a maximelor va coborî spre 24 de grade şi a minimelor la 13 grade. În restul intervalului, vremea se va încălzi treptat, va deveni călduroasă, izolat caniculară mai ales în a doua săptămână când media valorilor diurne va ajunge la 34 - 35 de grade, iar a celor nocturne la 17 - 18 grade. Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi ridicată doar în primele trei zile din interval.

În Oltenia, la începutul primei săptămâni, valorile termice vor fi în scădere, iar mediile maximelor vor fi de 25 - 27 de grade şi cele ale minimelor de 12 - 14 grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire şi va deveni călduroasă, izolat caniculară mai ales în a doua săptămână din interval când mediile regionale ale valorilor diurne vor fi de 34 de grade şi ale celor nocturne de 17 - 18 grade. În cea mai mare parte a intervalului probabilitatea de ploaie va fi redusă şi doar în primele trei zile din interval vor fi averse şi posibil descărcări electrice.

La munte, vremea se va încălzi treptat, mai ales în a doua săptămână din interval. Media maximelor va creşte de la 12 grade spre 22 de grade, iar cea a minimelor de la 6 grade la 13 grade. Local, vor mai fi averse până în data de 11 august. După această dată, probabilitatea pentru manifestări de instabilitate va fi redusă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇