Cum a fost la festivalul cu cea mai mică amprentă ecologică din România

Cum a fost la festivalul cu cea mai mică amprentă ecologică din România

„O oază de lumină”. Așa a descris un vizitator prima ediție Trifoi Fest. O expozantă a apreciat „dinamica care le-a tot desenat zâmbete”, iar o voluntară s-a lăsat „vrăjită de simplitatea, candoarea și frumusețea evenimentului”. În spatele acestor emoții generate stă efortul organizatorilor de a schimba paradigma organizării de evenimente în România și de a crea festivalul cu cea mai mică amprentă ecologică la nivel național. 

Prima ediție a festivalului ecologic Trifoi Fest a avut loc weekendul trecut în București, în Parcul Romniceanu din Cotroceni. Aleile și spațiile verzi ale parcului s-au animat, pe măsură ce expozanții și participanții au experimentat ce înseamnă să trăiești mai bine, cu mai puțin

Vizitatorii s-au putut bucura de produse alimentare, produse de îngrijire și de curățenie, haine și accesorii, obiecte de mobilier, cărți și alte alternative ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă sau din deșeuri, toate vegane. Au povestit cu expozanții despre cum îți poți reduce amprenta ecologică personală, acoperind tot spectrul nevoilor de bază: hrană, îngrijire, energie, transport, locuire. 

ADVERTISING

Unii dintre cei prezenți au participat la dezbateri despre prevenirea deșeurilor, compost, activism de mediu, descreștere economică și colapsul civilizațiilor complexe. Au pus întrebări reprezentanților autorităților publice și ai societății civile, dar și experților în managementul deșeurilor, cercetătorilor și antreprenorilor preocupați să reducă risipa.

Per total, organizatorii cred că Trifoi Fest 2021 și-a îndeplinit scopul, cel de a aduce în prim-plan toate aspectele aferente organizării de evenimente și de a fi o inspirație pentru alți organizatori. Irina Breniuc, co-organizatoare Trifoi Fest, împărtășește motivația din spatele conceptului Trifoi Fest. 

„Trifoi Fest este dovada că, atunci când pui ecologia în centrul organizării unui eveniment, reușești să strângi la un loc oameni cu valori similare și să creezi un microunivers mai blând cu natura, cu oamenii și cu alte animale non-umane. Acesta este doar un prim pas spre renunțarea la logica neoliberală axată pe consum infinit pe o planetă finită și regândirea întregii societăți pe principiile descreșterii, singurul model care poate ajuta civilizația actuală să devină mai rezilientă și poate chiar să supraviețuiască în fața colapsului ecologic iminent. În acest context, sperăm ca Trifoi Fest să fie mai mult decât un festival, să devină o sursă de inspirație pentru un trai cu mai puțină risipă și mai multă bucurie.” 

ADVERTISING

Trifoi Fest, un festival în care starea de bine devine molipsitoare 

Reacțiile celor prezenți la Trifoi Fest 2021 au depășit așteptările. Mihaela Budescu, din partea Asociației Ateliere Fără Frontiere, a remarcat și a apreciat tipologia vizitatorilor prezenți: 

„M-au impresionat foarte mult oamenii cu care m-am întâlnit și am vorbit. Au venit cu adevărat oameni cărora le pasă, voiau să ajute, au fost deschiși să afle ce facem, ce e bine. M-am simțit ca într-o comunitate. Este așa un sentiment când totul e bine și acolo l-am avut în întregime.” 

Andreea Sârbu, voluntară Trifoi Fest 2021, a observat la rândul ei faptul că: „oamenii au fost ca și mine vrăjiți de simplitatea, candoarea și frumusețea evenimentului pe care l-ați creat și pe care împreună l-am pus în practică.” 

Tot de oameni a fost impresionată și Luisa Tronea, co-creatoarea conceptului LAILUI

„Dinamica de sâmbătă ne-a tot desenat zâmbete… trecători din întâmplare, curioși, oameni care știau deja de eveniment, voluntari, alți expozanti și voi, echipa. A trecut ziua foarte repede și nu am simțit-o ca pe o muncă deloc, deși dormisem doar două ore noaptea anterioară.” 

ADVERTISING

Maximilian Dobrescu, unul dintre vizitatori, a cuprins în doar câteva cuvinte atmosfera festivalului: „M-am simțit tare bine. Parcă s-a transformat într-o oază de lumină locul ăla.”

Cu ce a fost diferit Trifoi Fest de alte evenimente 

Trifoi Fest 2021 a fost primul festival din România cu o abordare holistică asupra impactului pe care îl are orice organizare de evenimente asupra mediului înconjurător. Organizatorii și-au propus să creeze un eveniment circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient. Parțial, au și reușit. 

Obiectivul principal a fost reducerea deșeurilor generate. Participanții au fost invitați să vină cu propriile recipiente de acasă pentru mâncare, apă sau alte cumpărături, însă nu toți au și făcut-o. Pentru aceste cazuri, comercianții au pus la dispoziție ambalaje de unică folosință compostabile, iar vizitatorii au fost invitați să le mărunțească și să le arunce în butoaiele pentru resturi biodegradabile, care au ajuns deja la Grădina Molcom pentru a fi transformate în compost. Din păcate, însă, o parte dintre acestea au ajuns și în coșurile de gunoi din parc. Tot acolo vizitatorii au aruncat reciclabile cumpărate din afara festivalului, deși Recicleta anunțase că le va colecta separat la standul propriu. 

Totuși, o mare parte dintre deșeurile care ar fi putut fi generate au fost evitate, prin oferirea băuturilor la sticlă și prin accesul gratuit la apă filtrată. Vânzarea de apă a devenit o afacere globală imensă, iar în cadrul evenimentelor reprezintă o sursă de venit importantă și sigură. Organizatorii Trifoi Fest au interzis însă comercianților vânzarea de apă, întrucât consideră că accesul la apă potabilă este un drept fundamental care nu trebuie îngrădit nimănui, indiferent de venituri. 

Pentru că hrana reprezintă un aspect vital în cadrul unui festival și în viața de zi cu zi, organizatorii Trifoi Fest i-au acordat o atenție specială. La festival a existat doar hrană vegană, cu respect pentru animale non-umane și pentru natură. Astfel, s-a redus semnificativ amprenta de carbon și cea de apă aferente producției de ingrediente. Mai mult, vizitatorii s-au declarat încântați de gustul și aspectul preparatelor. 

Un alt aspect vital în desfășurarea Trifoi Fest l-a reprezentat sursa de energie folosită. Organizatorii au insistat ca festivalul să aibă loc fără generatoare pe benzină sau motorină. Cea mai sustenabilă variantă posibilă în prezent era legarea la rețeaua energetică națională, lucru care a dublat costurile tehnice. Mai mult, conștienți de faptul că rețeaua națională furnizează energie provenită din mai multe surse (dintre care 35% cărbune și hidrocarburi), organizatorii au decis să compenseze toată cantitatea de emisii generate prin consumul de electricitate. Pentru un consum maxim estimat de 550 de kW, vor fi plantați 28 de copaci, prin programul de perdele forestiere al Asociației Viitor Plus (Calcul: 600 kW * 0.281 kg CO2eq/kWh1 = 154.55 kg CO2eq / 5.9 kg2 CO2 cât absoarbe un copac tânăr într-un an = 26.2 copaci). Cu alte cuvinte, după un an, emisiile Trifoi Fest 2021 vor fi compensate, iar absorbția de dioxid de carbon pe care o vor realiza în continuare copacii plantați va constitui un semn de mulțumire către natura care ne oferă atât de multe zilnic fără a cere nimic la schimb. 

Ce aspecte ar fi de îmbunătățit pentru edițiile viitoare 

Organizatorii Trifoi Fest sunt conștienți că obiectivele Trifoi Fest erau prea ambițioase pentru a fi atinse complet încă de la prima ediție. Pentru 2022, își propun să îmbunătățească managementul deșeurilor și să ofere consultanță pentru furnizorii de mâncare, pentru a avea mai multe produse locale, organice și sezoniere în meniu. Nu în ultimul rând, vor fi mai atenți la comunicarea cu publicul prezent, pentru a mări impactul pozitiv pe care îl poate avea Trifoi Fest chiar și după finalizarea evenimentului. 

Trifoi Fest a fost organizat de grupul de inițiativă civică Încotroverzi, în parteneriat cu Primăria Sector 5 prin Centrul Cultural și de Tineret ,,Ștefan Iordache''. Festivalul face parte dintr-un proiect susținut prin programul Inclusiv în cartier, inițiat de Fundația Comunitară București și finanțat de Banca Transilvania. Implementarea are loc alături de asociațiile partenere: Zero Waste România și Incotroceni.