Iată taxiurile și ambulanțele zburătoare cu care vom merge în doar câțiva ani

Iată taxiurile și ambulanțele zburătoare cu care vom merge în doar câțiva ani
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Pot fi utilizate ca taxiuri, pentru livrarea de mărfuri, chiar și ca ambulanțe. Vehiculele electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL) ne sunt prezentate de ceva vreme drept viitorul mobilității urbane. Iar viitorul se află la o distanță de doar câțiva ani, susțin companiile din spatele tehnologiei.

Cu ocazia Salonului aviatic din Singapore, jurnaliștii de la CNBC au stat de vorbă cu reprezentanții a trei producători de eVTOL – Supernal, deținut de Grupul Hyundai Motor, Wisk, sprijinit de Boeing, și Eve Air Mobility, deținut de Embraer –, care se așteaptă să înceapă comercializarea vehiculelor până la finele decadei. Aeronavele ar putea fi folosite în primă fază ca taxiuri zburatoare pentru călătorii pe scurtă distanță.

ADVERTISING

”Va fi doar o altă modalitate de a călători, în loc să mergi de la aeroport în centrul orașului și să rămâi blocat în mașină pentru două ore... ei bine, (utilizatorii) vor avea o alternativă care ar putea fi complet electrică", a spus Johann Bordais, directorul executiv al Eve Air Mobility.

Eve testează în prezent un prototip de taxi aerian și își propune să aducă conceptul său pe piață până în 2026.

"Putem folosi o infrastructură similară cu cea pe care o au operatorii de elicoptere în prezent. Suntem deschiși la toate posibilele cazuri de utilizare pentru că nu există o piață", a spus la rândul său directorul executiv al Supernal, Jaiwon Shin.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, în timp ce operațiunile ar putea începe în zonele urbane, ele se vor extinde treptat către rutele care deservesc orașele satelit.

supernal

Foto: Facebook / Supernal

La începutul anului, Supernal a prezentat prototipul eVTOL S-A2, conceput să transporte patru pasageri și un pilot, care ar urma să intre pe piață până în 2028.

Între timp, Wisk, lucrează la o aeronava autonomă cu capacități similare cu cele ale eVTOL S-A2.

Wisk

Foto: Facebook / Wisk

Dezvoltatorul german de eVTOL Lilium, susținut de Tencent, a anunțat la evenimentul din Singapore că a lansat o organizație de service pentru industria eVTOL, cu servicii precum managementul bateriilor, întreținere și suport pentru zboruri.

ADVERTISING

Wisk își propune să intre pe piața din Statele Unite până la sfârșitul acestui deceniu, potrivit vicepreședintelui pentru operațiuni aeriene Catherine MacGowan, fiind în discuții și cu autoritățile din Brisbane, Australia, în vederea stabilirii unei rețele de operare a eVTOL-urilor.

"Ne străduim să stabilim și să dezvoltăm rețeaua de mobilitate în Brisbane și în orașele învecinate înainte de Jocurile Olimpice. Deci, este cu adevărat incitant", a spus MacGowan. Brisbane va găzdui Jocurile Olimpice din 2032.

Compania colaborează și cu Japan Airlines pentru a dezvolta operațiuni în Japonia și în alte țări din Asia - o regiune care este văzută de industrie ca fiind o piață cu un potențial însemnat.

Supernal a semnat în octombrie un acord cu Korean Air, cea mai companie aeriană din Coreea de Sud, pentru construirea și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru transportul urban aerian și comercializarea vehiculelor eVTOL.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇