Pielea produsă de bacterii care se vopsește singură

Pielea produsă de bacterii care se vopsește singură
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bacterii modificate genetic pot produce un tip de piele care are potențialul de a deveni o alternativă atât la pielea de origine animală, cât și la cea sintetică, ambele cu un impact negativ asupra mediului.

Această tehnologie, care presupune realizarea pielii din straturi de celuloză bacteriană produse de bacterii, există de ceva timp, iar acum o echipă de cercetători de la Imperial College London a dezvoltat o metodă prin care bacteriile pot, în plus, să coloreze materialul. Se elimină astfel nevoia de a utiliza vopsele toxice.

ADVERTISING

Echipa condusă de Tom Ellis și Kenneth Walker a creat o tulpină modificată genetic a bacteriei Komagataeibacter rhaeticus, versiunea folosită în prezent pentru producerea de celuloză bacteriană.

Această nouă tulpină duce procesul mai departe, producând și un pigment negru, numit eumelanină. În primă fază, bacteria este plasată timp de 14 zile într-un mediu care încurajează creșterea, pentru a produce un strat de celuloză, după care este o plasată într-o soluție care conține reactivii necesari pentru sintetizarea eumelaninei.

ADVERTISING

În continuare, materialul este agitat ușor timp de 48 de ore la o temperatură de 30 de grade Celsius, astfel încât bacteriile să producă eumelanină, care colorează materialul în negru. Culoarea este permanentă.

Pielea este apoi sterilizată într-o baie de etanol, înmuiată într-o soluție cu 5% glicerină și lăsată la uscat.

Noul material este în prezent testat, cercetătorii reușind până acum să creeze din el obiecte precum un portofel și partea superioară a unui pantof. Culoarea s-a menținut pe o perioadă de utilizare de 42 de luni.

ADVERTISING

Oamenii de știință încearcă să găsească acum metode de a produce pigmenți în mai multe variante, poate chiar și noi texturi.

"Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu industria modei, pentru a face hainele pe care le purtăm mai ecologice pe întregul lanț de producție", spune Ellis.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇