Patru elemente inovative caracteristice principiului de răspundere extinsă a producătorului

Patru elemente inovative caracteristice principiului de răspundere extinsă a producătorului

Inovația și sustenabilitatea sunt elemente tot mai urmărite în sistemul economic românesc în contextul preocupărilor pentru protejarea mediului înconjurător. Eforturile în acest sens trebuie să fie susținute, deoarece natura se află într-o poziție vulnerabilă, fiind necesară folosirea unor elemente noi, care să permită păstrarea sistemului actual de bunăstare socială concomitent cu micșorarea presiunii asupra mediului înconjurător. Printre elementele sustenabile utile se numără și răspunderea extinsă a producătorului cu privire la deșeurile din ambalajele produselor scoase pe piață de acesta. 

ADVERTISING

Modificarea principiilor folosite în economia actuală prin folosirea acelor elemente inovative, care ajută la protejarea mediului înconjurător, este o direcție urmărită de tot mai multe companii românești, care acționează responsabil atât datorită conștientizării pericolului la care este supus mediul, cât și pentru atingerea conformității legislative. Firmele din România pot ușura demersul prin încheierea unui parteneriat cu organizații de tip OIREP pentru deșeuri și ambalaje (cunoscute anterior sub denumirea de OTR), Ecosynergy.ro fiind o variantă optimă datorită vastei experiențe în domeniu a angajaților săi. 

ADVERTISING

Iată care sunt elementele inovative, parte a responsabilității extinse a producătorului!

Fotografie de EcoPanda pe Unsplash.com 

Responsabilitatea extinsă a producătorului este un concept introdus de curând în paradigma economică din România, referindu-se la asumarea responsabilității de către producători pe tot parcursul vieții produselor proprii, inclusiv după finalizarea vieții utile și a transformării lor în deșeuri. Companiile generatoare de deșeuri din ambalaje sau din alte produse pot contribui la economia circulară și sustenabilă prin introducerea unor elemente inovative, printre care pot fi amintite:

ADVERTISING
  1. Colaborarea cu organizații de implementare a responsabilității extinse a producătorului (OIREP sau OTR) reprezintă o modalitate extrem de eficientă prin care, pe de o parte, se ating sau chiar se depășesc țintele de reciclare în legătură cu deșeurile de ambalaje și, pe de altă parte, prin realizarea corectă și la timp a tuturor raportărilor periodice ce trebuie să fie făcute. Printr-un astfel de parteneriat, firmele producătoare își pot concentra eforturile în direcția dezvoltării afacerii și pot lăsa această sarcină complexă unor persoane specializate, cu cunoștințe vaste în domeniu.
  2. Produsele și ambalajele actuale pot fi realizate pe baza unui design prietenos cu mediul înconjurător și care încorporează diverse elemente inovative, cum ar fi modularitatea. În acest mod se poate contribui la reducerea cantității de deșeuri ce ajung la gropile de gunoi, se promovează un mediu de consum responsabil și se pot obține chiar și beneficii financiare.
  3. Urmărirea lanțului de aprovizionare prin intermediul tehnologiei moderne este o inovație semnificativă, deoarece ajută la gestionarea cât mai responsabilă a resurselor energetice și a altor categorii de resurse. Prin optimizarea lanțului de aprovizionare se reduc costurile, scade consumul de combustibil și se poate manageria eficient tot sistemul.
  4. Un element inovativ, din ce în ce mai urmărit este reprezentat de promovarea și utilizarea unor ambalaje biodegradabile sau comestibile. Aceste produse sunt realizate din materiale naturale care permit consumarea lor, evitându-se astfel umplerea gropilor de gunoi. Chiar dacă acest lucru nu se întâmplă, biodegradabilitatea contribuie la reducerea urmărilor negative asupra mediului înconjurător.

În concluzie, inovația reprezintă o cale de urmat din partea tuturor companiilor care produc ambalaje pentru adoptarea principiului de răspundere extinsă a producătorului ca element caracteristic al economiei sustenabile.