Obiectivele UE în ceea ce privește reciclarea și soluțiile implementate de dezvoltatori în acest sens

Obiectivele UE în ceea ce privește reciclarea și soluțiile implementate de dezvoltatori în acest sens
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În 2016, Uniunea Europeană a generat 2,5 miliarde de tone de deșeuri, iar 36,4% dintre acestea au provenit din construcții. Pentru a proteja mediul înconjurător, UE a decis că impactul deșeurilor trebuie redus prin stoparea producerii lor sau prin tratare. Astfel, cu o preocupare tot mai mare pentru protecția mediului și reducerea impactului asupra resurselor naturale, Uniunea Europeană a stabilit obiective ambițioase în ceea ce privește reciclarea și gestionarea sustenabilă a deșeurilor. Acestea includ creșterea ratei de reciclare a deșeurilor, reducerea depozitării deșeurilor la gropile de gunoi și promovarea economiei circulare. 

ADVERTISING

Descoperă în acest articol care sunt obiectivele UE în acest domeniu și ce soluții implementează dezvoltatorii imobiliari pentru a contribui la atingerea acestora.

Obiectivele Uniunii Europene în ceea ce privește reciclarea

UE dorește să promoveze cât mai mult posibil prevenirea generării de deșeuri și reutilizarea produselor. Dacă acest lucru nu este posibil, UE preferă reciclarea, urmată de utilizarea deșeurilor în producerea energiei. 

În 2018, UE a fixat noi obiective ambițioase privind reciclarea, deșeurile de ambalaje și depozitele de deșeuri. Reciclarea și reutilizarea deșeurilor municipale trebuie să atingă 65% în Europa până în 2030, cu un obiectiv de 75% stabilit pentru reciclarea deșeurilor de ambalaje. Obiectivul acestor noi norme este de a promova trecerea la un model mai sustenabil, cunoscut sub numele de economie circulară.

ADVERTISING

Ce soluții folosesc dezvoltatorii imobiliari în implementarea economiei circulare

Așa cum am spus, construcțiile generează peste 35% din totalul tonelor de deșeuri existente la nivel european. Acest procent este unul foarte mare, motiv pentru care devine responsabilitatea dezvoltatorilor imobiliari de a participa activ la atingerea obiectivelor setate de Uniunea Europeană. 

Dezvoltatorii premium cu viziune asupra viitorului au început deja să implementeze câteva soluții pentru a obține economia circulară în proiectele lor. Iată care sunt acestea:

  • Promovarea economiei circulare în comunitate. Există 2 tipuri de deșeuri care pot fi reciclare total sau parțial: deșeuri reciclabile, cum ar fi cele din aluminiu, sticlă, plastic, hârtie sau lemn și deșeuri periculoase, cum ar fi bateriile uzate, anvelopele și deșeurile DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice). Descoperă mai multe despre aceste deseuri DEEE: de ce sunt considerate a fi periculoase și ce presupune mai exact reciclarea lor.
ADVERTISING

Odată cu finalizarea proiectelor, dezvoltatorii imobiliari se angajează să educe și să implice comunitatea locală în practici de economie circulară. Acest lucru are loc prin oferirea de servicii de colectare și reciclare a deșeurilor. 

  • Designul și construcția durabilă. Dezvoltatorii integrează principii de design durabil în proiectele lor imobiliare, utilizând materiale reciclate, eficiente energetic și durabile. De asemenea, aceștia adaptează tehnologii avansate și inovatoare pentru a reduce consumul de resurse și emisiile de carbon pe durata construcției.
  • Gestionarea eficientă a deșeurilor. Dezvoltatorii imobiliari implementează practici și sisteme de gestionare a deșeurilor în șantierele lor de construcții pentru a minimiza cantitatea de deșeuri generate și pentru a recicla și valorifica materialele recuperabile.
  • Renovarea și reabilitarea. Pe lângă construcția de noi clădiri, dezvoltatorii pot opta și pentru renovarea și reabilitarea clădirilor existente. Această acțiune permite reutilizarea resurselor deja existente și reducerea impactului asupra mediului asociat construcției de la zero.
  • Utilizarea energiei regenerabile. Integrarea surselor de energie regenerabilă, precum panourile solare în clădirile construite poate contribui la reducerea consumului de energie provenită din surse fosile și la creșterea sustenabilității energetice.

Implementarea economiei circulare în industria imobiliară necesită o abordare holistică și colaborare între dezvoltatori, autorități locale și comunitate. Este important ca dezvoltatorii să-și asume responsabilitatea de a construi clădiri și comunități sustenabile, contribuind astfel la reducerea impactului asupra mediului și la crearea unui viitor mai durabil pentru comunitate și planetă.