O armată de roboţi va monitoriza sănătatea oceanelor în locuri în care oamenii ajung foarte rar

O armată de roboţi va monitoriza sănătatea oceanelor în locuri în care oamenii ajung foarte rar

Câteva sute de roboţi vor monitoriza starea oceanelor lumii şi vor oferi informaţii preţioase despre acestea. Roboţii vor fi trimişi în locuri în care oamenii ajung foarte rar, fiind coordonaţi de o echipă de oceanografi şi de alţi specialişti care a folosit timp de mai mulţi ani astfel de echipamente pentru studierea apelor Oceanului Antarctic.

Proiectul numit Global Ocean Biogeochemistry Array (GO-BGC) a fost lansat în luna martie, când şi-au început misiunea primele unităţi dintre cele 500 de noi dispozitive robotice de monitorizare, potrivit Reuters.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Acestea sunt prevăzute, printre altele, cu o serie de senzori, care, spun oamenii de ştiinţă, vor putea oferi o imagine mai completă cu privire la sănătatea oceanelor.

Datorită acestor senzori va putea fi analizată o porţiune mai mare din ocean, într-un mod mai consistent, comparativ cu practica de a colecta mostre de la bordul unei bărci.

„Obiectivul este acela de a putea monitoriza sănătatea oceanelor în locuri în care oamenii ajung doar o dată la zece ani”, precizează cercetătorii.

Senzorii vor măsura, la o adâncime de 1.000 de metri, timp de aproximativ o săptămână, aciditatea, salinitatea, temperatura, presiunea, nivelul de oxigen şi azotul din oceane. Informaţiile vor fi transmise cercetătorilor de pe ţărm prin satelit.

De asemenea, aceste informaţii vor fi puse gratuit la dispoziţia centrelor de cercetare şi a instituţiilor de educaţie, iar pe măsură ce datele vor începe să se acumuleze, vom învăţa tot mai multe lucruri despre oceanele lumii.

C.S.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!