Energia alternativă este termenul folosit pentru a descrie anumite surse și tehnologii de stocare a energiei, în general cu referire la cele netradiționale, și care au un impact minim asupra mediului înconjurător. Energia alternativă este cea care este obținută dintr-o sursă naturală, cum ar fi mișcările maselor de aer, căderile de apă, mareele, biomasa sau soarele.
Unele dintre aceste surse sunt regenerabile, altele sunt epuizabile, însă toate sunt gratuite. Implementarea acestora în case sau în spații industriale nu necesită costuri foarte mari sau tehnologii foarte avansate. Se încearcă în permanență descoperirea de noi surse alternative de energie sau eficientizarea celor deja existente, pentru a putea susține pe viitor nevoile populației.
Lumea în care trăim este dependentă în totalitate de diverse surse de energie. În fiecare zi, avem nevoie de combustibil pentru a circula, a ne încălzi sau pentru iluminat. Spre deosebire de sursele de energie artificiale, pe care le obținem prin transformarea unei forme de energie într-o alta, cele primare sunt deja existente în natură și pot fi folosite în mod direct.
Ce tipuri de energie alternativă avem la dispoziție
Energia solară este cea pe care o primim de la razele soarelui și este cea mai folosită sursă de energie alternativă. Singura provocare pe care o presupune este găsirea celei mai eficiente modalități de a atrage și de a stoca această formă de energie. Energia solară este captată cu ajutorul unor panouri fotovoltaice, care captează lumina emanată de razele solare și o transformă în curent electric. Energia solară este eficientă mai ales în gospodării, pentru încălzire, apă caldă și pentru a găti. Energia solară este o sursă gratuită de energie și poate fi stocată pentru a aproviziona cu energie electrică locuințele izolate sau casele pentru care este mai eficientă puterea solară decât un sistem convențional.
Energia eoliană se obține prin exploatarea puterii generate de vânt, care învârte lamelele unei turbine atașate la un generator electric, producând curent. Acest tip de energie este avantajos mai ales în zonele în care vântul suflă cu putere. Vântul este o sursă inepuizabilă de energie, iar exploatarea se face cu costuri relativ mici.
Energia geotermală se poate obține din căldura emanată din interiorul pământului. Gheizerele sunt fenomene naturale care apar datorită rocilor fierbinți care se află în interiorul pământului, care încălzesc apa și o elimină spre suprafață, cu presiune. Presiunea și aburul expulzate pot fi utilizate pentru a acționa turbinele care generează curentul electric. La fel ca și alte surse alternative de energie, cea geotermală este generată în mod natural, iar impactul asupra mediului este minim.
Energia hidroelectrică exploatează potențialul apei din baraje pentru a pune în funcțiune o turbină, care generează energie electrică. Este o sursă gratuită de energie, iar barajele de acumulare pot produce în mod constant și continuu energie electrică. Apa folosită la producerea curentului electric poate fi reutilizată și se obține printr-un proces natural, care nu presupune utilizarea de substanțe chimice ce pot dăuna mediului.
Acestea sunt cele mai utilizate surse alternative de energie, care le vor înlocui pe viitor pe cele tradiționale, schimbând modul în care încălzim locuințele, conducem mașinile sau producem bunurile de consum. Marele avantaj este reducerea costurilor foarte mari ale producerii tradiționale de energie și reducerea poluării.
Care sunt avantajele energiei neconvenționale
Utilizarea combustibililor fosili și a metodelor tradiționale de producere a energiei este dăunătoare pentru mediul înconjurător și sănătatea umană. Cel mai mare dezavantaj este poluarea produsă de combustibilii fosili. Arderea cărbunelui sau a petrolului este unul dintre factorii care contribuie la încălzirea globală și la efectul de seră în anumite regiuni ale planetei.
Metodele de obținere a combustibililor tradiționali sunt periculoase pentru mediu și pentru sănătatea celor care lucrează în aceste industrii. Riscurile pentru cei care exploatează extracția și prelucrarea combustibililor tradiționali sunt imediate, în cazul celor care lucrează în foraj sau al minerilor, sau cu efecte în timp, pentru cei care se expun la radiații sau la inhalarea de substanțe periculoase. Modul de producție al energiei regenerabile permite protejarea celor care lucrează în aceste industrii, reducând riscurile de accidentare sau erorile umane.
Deși investiția inițială în aceste tipuri de energie poate părea considerabilă, mai ales pentru consumatorii mici, avantajele sunt numeroase. Unul dintre acestea este independența față de rețeaua de distribuție. Orice consumator poate deveni independent, astfel costurile producerii de energie scad. Utilizatorul poate astfel ajunge complet autonom față de cei care sunt racordați și depind de rețeaua de distribuție.
Un alt mare avantaj al folosirii energiei regenerabile de către consumatorii casnici este reducerea nivelului de poluare, prin reducerea emisiilor de CO₂. Odată cu scăderea numărului de utilizatori mici de energie tradițională, scade și cantitatea de dioxid de carbon produsă de complexurile energetice.
Resursele planetei nu sunt nelimitate, așa că recent au apărut o mulțime de soluții ce oferă posibilitatea de a avea o casă complet funcțională, folosind energia regenerabilă, ca alternativă la cea tradițională. Cel mai mare avantaj al energiei regenerabile este faptul că, în timp, aceasta ajută la economisirea unor surse considerabile de bani și la protejarea mediului înconjurător.