De ce nu trebuie să aruncăm la gunoi aparatul de aer condiționat care nu mai funcționează - Află cum trebuie sa procedezi corect!

De ce nu trebuie să aruncăm la gunoi aparatul de aer condiționat care nu mai funcționează - Află cum trebuie sa procedezi corect!
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Vrei să scapi de vechiul aparat de aer condiționat și nu ai găsit încă o soluție optimă? Toate echipamentele electrice și electrocasnice din casa ta pot fi reciclate eficient, fără a impacta negativ mediul înconjurător. În prezent, există numeroase centre de colectare DEEE care se pot ocupa de aparatele casnice vechi sau nefuncționale. Echipele specializate în preluarea și procesarea deșeurilor electronice pot chiar să transporte echipamentele de la adresa ta către unitatea de reciclare. Așadar, nu vei fi nevoit/ă să depui un efort însemnat pentru a muta aparatul de aer condiționat pe cont propriu.

ADVERTISING

Află cum trebuie sa procedezi corect!

1i689r4hic2b5hq

De ce trebuie reciclat un aparat de aer condiționat?

Un aparat de aer condiționat aruncat la gunoi poate reprezenta o adevărată problemă pentru mediul înconjurător. Printre principalele motive pentru care ar trebui să optezi pentru procesul de reciclare se numără:

  • Procesarea corespunzătoare a substanțelor periculoase - Echipamentele electronice și electrocasnice pot conține o multitudine de substanțe periculoase atât pentru mediu, cât și pentru organismul uman. De aceea, varianta de reciclare aparat aer condiționat rămâne soluția ideală pentru care poți opta. Datorită aparaturii performante și personalului calificat, un centru de colectare DEEE va procesa substanțele nocive precum freonul în condiții de siguranță. Așadar, riscul unei eventuale contaminari a solului, apei sau aerului este înlăturat în totalitate.
  • Reciclarea diverselor componente - Elementele din plastic sau metal pe care dispozitivele din locuința ta le conțin pot fi reutilizate pentru a fabrica noi echipamente. Însă, pentru ca procesul să fie posibil, trebuie să fie prelucrate de profesioniști. De la manipularea vechilor tale electronice și electrocasnice, la dezasamblarea lor, un centru de reciclare se poate ocupa eficient de fiecare etapă. Astfel, scapi de aparatele de care nu mai ai nevoie și contribui la un viitor sustenabil în același timp.
  • Respectarea normelor legale în vigoare - Legislația actuală prevede amenzi costisitoare pentru cei ce nu respectă normele de mediu cu privire la reciclarea DEEE. De aceea, ai un motiv în plus pentru a colabora cu o firmă de colectare specializată. O asemenea unitate va prelua atât deșeurile periculoase, cât și responsabilitatea legală de a le administra corespunzător. Așadar, dacă aparatul de aer condiționat nu este gestionat corect, orice sancțiune va fi redirecționată către operatorul cu care alegi să lucrezi.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce impact are un aparat de aer condiționat asupra mediului?

În cazul în care un aparat de aer condiționat nu este gestionat corespunzător, impactul asupra mediului nu va întârzia să apară. Principalele consecințe ale aruncării unui asemenea dispozitiv la gunoi sunt:

  • Poluarea solului și a apei - Substanțele periculoase pe care un aparat de aer condiționat le conține pot contamina atât solul, cât și apa. De asemenea, contribuie la distrugerea stratului de ozon dacă nu sunt înlăturate într-o manieră potrivită.
  • Risipa de materiale - Orice echipament electronic conține materiale precum plastic sau metal. În situația în care sunt aruncate la gunoi, nu vor putea fi incluse în programele de reciclare electrocasnice. Astfel, vor fi pierdute resurse importante necesare liniilor de producție.
  • Factor de risc pentru sănătate - Metalele precum plumbul sau mercurul pot avea efecte negative atât asupra oamenilor, cât și pentru animalelor. De aceea, trebuie preluate de o echipă profesională care să le gestioneze în condiții de maximă siguranță.
ADVERTISING

În cazul în care te pregătești să arunci un dispozitiv electronic la gunoi, ar trebui să iei în calcul și alte variante. Unitățile de reciclare sunt disponibile în orice colț al țării, iar operatorii sunt gata să preia deșeurile chiar din fața casei tale. Așadar, ai toate motivele să iei parte la procesele aferente dezasamblării și reciclării vechilor echipamente electrocasnice. În plus, vei evita atât sancțiunile juridice, cât și posibilitatea contaminării mediului înconjurător.

Viitorul sustenabil depinde și de alegerile tale, fii responsabil!