Albinele sunt esenţiale în procesul de polenizare fără de care mesele noastre ar fi mult mai sărace în alimente nutritive. Cum însă populația albinelor se află de ceva vreme într-un declin constant, iar oamenii nu reuşesc sa facă prea multe în aceasta privinţă, nevoia de a le găsi înlocuitori devine stringentă.
Un grup de cercetători de la Institutul Japonez Avansat de Tehnologie şi Ştiinţă vine să ne arate că soluţia ar putea fi simplă… ca un joc de copii.
În prima fază, cercetătorii au încercat o tehnică de polenizare artificială constând în utilizarea unor drone de mici dimensiuni care să facă treaba albinelor în livezi, potrivit unui comunicat de presă. Metoda a avut un succes parţial, dovedindu-se însă dificil să manevrezi dronele astfel încât să eviţi distrugerea florilor delicate.
Observându-şi fiul jucându-se cu un dispozitiv de făcut baloane de săpun, Eijiro Miyako, şeful echipei de cercetători, s-a întrebat dacă nu cumva acesta este răspunsul pentru o tehnică de polenizare mai eficientă.
Împreună cu echipa sa a testat mai mulţi surfactanţi disponibili pe piaţă pentru a vedea în ce măsură aceştia pot forma bule de săpun care să poată transporta polen.
Cel mai bun candidat s-a dovedit a fi o substanţă numită lauramidopropyl betaine. Aceasta a fost adăugată într-o soluție specială, care a fost apoi aplicată cu ajutorul unor pistoale de făcut baloane de săpun pe perii dintr-o livadă. Cercetătorii au constatat ca polenul a ajuns cu bine la destinaţie, iar, pe cale de consecinţă, florile au produs în cele din urmă fructe.
Într-un alt experiment au fost folosite drone autonome cu GPS pentru a „sufla” baloanele de săpun, rata de succes fiind de 90%.
Desigur ca factori ca vântul sau ploaia ar putea foarte uşor să saboteze misiunea baloanelor de săpun şi că, în definitiv, nicio metodă alternativă nu se va apropia măcar de eficienţa vrednicelor albine, dar rămâne cel puţin o idee interesantă.