Primul pavaj solar a fost instalat la Barcelona. Oraşul vrea să devină neutru, din punctul de vedere al emisiilor de carbon

Primul pavaj solar a fost instalat la Barcelona. Oraşul vrea să devină neutru, din punctul de vedere al emisiilor de carbon

Primul pavaj solar din Spania a fost instalat în oraşul Barcelona, ca parte a eforturilor oraşului de a deveni neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Suprafaţa de 50 de metri pătraţi acoperită cu panouri fotovoltaice dintr-un părculeţ din zona Glories a oraşului spaniol va genera 7 560 kWh pe an, o cantitate de energie suficientă pentru a alimenta trei gospodării, scrie The Guardian.

Costurile au fost împărţite între producătorul panourilor şi autorităţile locale, acestea din urmă contribuind cu suma de 30.000 de euro, iar concluziile privind viabilitatea proiectului, în termeni de rezistenţă la trafic, vor fi trase peste şase luni.

ADVERTISING

Pentru ca obiectivul de a se ajunge la zero emisii să fie atins, pe lângă instalarea mai multor panouri fotovoltaice pe acoperişuri şi, dacă pavajul va avea succes, pe alte suprafeţe de la nivelul solului, va fi avută în vedere şi uilizarea unor parcuri solare şi eoline din afara oraşului, precizează Eloi Badia, responsabil pentru urgenţă climatică şi tranziţie ecologică în cadrul consiliului oraşului Barcelona.

Cu toate acestea, pavajul solar din Glories deschide “noi posibilităţi, nu doar pentru Barcelona”, adaugă Badia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În Spania, energia solară este produsă în general în ferme de mari dimensiuni din regiuni îndepărtate, unde terenul este ieftin, însă în prezent obiectivul este acela de a mări capacitatea mai aproape de locurile în care este nevoie de această energie.

Sectorul energiei solare din Peninsula Iberică a primit o lovitură în timpul guvernării anterioare conservatoare, care a introdus aşa-numita „taxă pe soare”.

Taxa a fost eliminată în 2018 de coaliţia socialistă, iar Spania a cunoscut o  creştere puternică pe acest segment, ocupând în prezent locul al 11-lea la nivel mondial.

ADVERTISING

O idee similară cu proiectul din Barcelona a fost pusă în practică de olandezi anul trecut, când a fost instalată în Utrecht o pistă solară pentru biciclete, energia generată fiind folosită pentru iluminat şi pentru încălzirea pistei astfel încât să fie prevenită formarea gheţii în timpul iernii.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇