6 sfaturi practice pentru a proteja mediul

6 sfaturi practice pentru a proteja mediul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tot mai mulți oameni sunt interesați de mediul înconjurător și de provocările sale zilnice. Ne dorim să respirăm un aer curat și încercăm să îl protejăm pentru a fi la rândul nostru mai sănătoṣi. Iată câteva sfaturi simple şi practice care pot face diferența pe termen lung.

  1. Refolosește ambalajele 

Dacă obișnuiești să dai comenzi online, poate că încă mai ai prin casă niște ambalaje mai vechi. Refolosește cutiile respective pentru a depozita diverse lucruri (încălțăminte, bijuterii, reviste) sau decorează-le pentru a împacheta în ele o surpriză pentru cineva drag. Obiectele handmade sunt la mare căutare, iar un cadou ambalat chiar de tine o sa fie şi mai mult apreciat.

ADVERTISING

Iar dacă ai o pisică, o poți răsfăța construind pentru ea un castel din cutii de carton de diverse mărimi. Ea îl va adora cu siguranță, iar ambalajele se vor bucura de o nouă viață.

  1. Ia-ți o bicicletă electrică

Folosirea aproape zilnică a maşinii personale a devenit o rutină pentru mulți dintre noi. Poate că mersul pe bicicletă pare obositor la prima vedere, dar ia în considerare o bicicleta electrica pentru activitățile zilnice. Aceasta te va ajuta să parcurgi mai ușor distanțele, iar datorită motorului puternic, poate atinge o viteză de până la 25 km/h.

Bicicleta electrică este uşor de întreținut şi se remarcă prin versatilitate şi adaptabilitate pe diferite tipuri de teren: de la asfalt, în oraș, la cel denivelat, potrivit traseelor montane. Pe lângă avantajele legate de sănătate şi mişcare, folosirea unei astfel de biciclete va ajuta mediul prin reducerii emisiilor de carbon, deoarece nu produce noxe.

ADVERTISING
  1. Oprește aparatele atunci când nu le folosești

Încearcă să îți formezi un obicei din a închide diversele electrocasnice atunci când nu le foloseşti. În plus, poți evita astfel risipa de curent electric. Acest lucru se aplică în cazul aparatelor pe care le utilizăm în mod frecvent, precum laptopul, tableta sau TV-ul. Un alt aspect pe care să îl ai în vedere este să foloseşti maşina de spălat la capacitate completă pentru a putea curăța cât mai multe haine în acelaşi timp.

  1. Planifică săptămânal mesele

Mâncarea planificată te va ajuta să eviți risipa alimentară. Verifică periodic produsele din frigider pentru a te asigura că acestea nu au expirat. Le poți include în preparate precum pizza, omletă, supă sau anumite deserturi chiar dacă se apropie de termenul de expirare. Gândeşte-te ce vei mânca la fiecare masă pe parcursul unei săptămâni și compune o listă de cumpărături pentru a lua doar produsele necesare, în cantitatea potrivită.

ADVERTISING
  1. Compostează deşeurile menajere

Dacă ai posibilitatea, încearcă să compostezi resturile alimentare vechi (mai ales fructe şi legume, pâine și alte produse făinoase) pentru a nu le arunca direct la gunoi. Îngrăşământul rezultat poate fi pus în curte sau în ghivecele plantelor, deoarece reprezintă o resursă importantă pentru fertilizarea solului.

  1. Implică-te în activități de voluntariat

Implică-te în comunitate, în diverse proiecte ale ONG-urilor şi ale asociațiilor dedicate. Plantarea copacilor sau strângerea gunoiului sunt doar câteva dintre activitățile pe care le poți face. Vei putea să îți descoperi anumite abilități, iar pe altele să le pui în valoare în cadrul diverselor proiecte, de exemplu, managementul timpului sau lucrul cu anumite categorii de persoane.

De asemenea, pe lângă faptul că vei ajuta mediul și vei petrece mai mult timp în natură, cu efecte benefice asupra stării generale, vei cunoaște oameni diverși și vei putea lega noi prietenii. 

Să protejezi mediul este o misiune de durată. Poate că la prima vedere, sfaturile de mai sus par niște lucruri mărunte, dar toate adunate vor face diferența pe termen lung. Tu ce faci azi pentru a avea mai multă grijă față de mediu?