Majoritatea culturilor agricole și a plantelor au nevoie de umiditate și de apă pentru a crește și a se dezvolta sănătos, iar sistemul de irigare ajută la furnizarea apei într-un mod controlat și eficient. Un astfel de sistem ajută mai ales în perioadele de secetă – dacă nu menții nivelul de umiditate al solului, recolta sau plantele tale pot avea de suferit. Pe cât de benefic este un sistem de irigare, pe atât de costisitor poate ajunge, dacă nu a fost implementat și gestionat corect.
Iată 5 modalități prin care poți crește eficiența sistemului tău de irigații și calitatea recoltei!
Proiectarea adecvată a sistemului
Randamentul crescut este asigurat de o proiectarea adecvată a sistemului, în funcție de nevoile culturii. Trebuie să iei în considerare caracteristicile solului pe care urmează să plantezi, dar și tipul de irigare potrivit și sursa de apă. Dacă vei folosi apa dintr-o fântână sau un puț, este recomandat să optezi pentru pompe submersibile, iar dacă folosești o apă cu o adâncime mică, un hidrofor poate fi mai practic. Proiectarea adecvată a sistemului ajută la minimizarea consumului de apă, dar și la distribuirea eficientă a apei.
Programarea inteligentă și automatizarea echipamentelor
Cel mai bun mod în care poți crește randamentul sistemului de irigare este cu ajutorul automatizării. Panourile de comandă te ajută să programezi exact momentul și durata irigării, risipa de apă fiind diminuată considerabil. Poți folosi chiar și panouri de comandă pentru pompe submersibile de la shop-einstal.ro care oferă control asupra modului de pornire-oprire, dar și asupra parametrilor esențiali pentru funcționarea optimă a pompelor (presiune, temperatură, consum de curent etc.).
Folosirea unor sisteme de irigare moderne
Există multe metode moderne de irigare a culturilor sau a plantelor cum ar fi irigarea prin picurare sau irigarea cu ajutorul aspersoarelor cu capetele reglabile, care distribuie apa direct la rădăcina plantelor. Astfel de sisteme de irigare ajută la optimizarea consumului de apă și la creșterea eficienței procesului de udare.
Gestionarea presiunii și a debitului apei
Un lucru important pe care ar trebui să îl faci din când în când este să te asiguri că presiunea și debitul apei sunt reglate corect. O presiune prea mare poate duce la apariția scurgerilor, iar presiunea prea mică poate duce la o distribuție neuniformă a apei.
Întreținerea regulată a sistemului de irigare
Inspectarea și curățarea filtrelor de apă, a duzelor și a capetelor de aspersie, verificarea periodică a sistemului pentru identificarea scurgerilor sau a fisurilor, testarea presiunii – toate acestea ajută la funcționarea corectă a sistemului de irigare și la creșterea duratei de viață. Întreținerea unui astfel de sistem nu este deloc costisitoare, ba chiar te ajută să economisești banii pe termen lung prin evitarea reparațiilor de mare anvergură.
În concluzie, aplică sfaturile de mai sus și te vei asigura că sistemul tău este eficient atât din punct de vedere al irigării culturii, cât și din punct de vedere al costurilor. Randamentul crescut al sistemului te va ajuta să te bucuri în fiecare sezon de o cultură roditoare sau de o grădină înfloritoare.