5 metode smart ca să-ți asiguri sustenabilitatea chiar la tine acasă

5 metode smart ca să-ți asiguri sustenabilitatea chiar la tine acasă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Stă în puterea ta să fii sustenabil chiar la tine acasă și poți face asta fără să depui un efort foarte mare. Prin schimbarea obiceiurilor de consum, îmbunătățiri aduse locuinței în care stai și găsirea unor soluții inteligente de reciclare, poți să devii mai sustenabil. Iată care sunt 5 metode smart care-ți vor asigura sustenabilitatea la tine acasă.

1. Asigură-ți un consum eficient de resurse

Un plan pentru un consum eficient se bazează pe 4 principii pe care și tu ar trebui să le iei în calcul pentru o economisire smart. Acestea sunt:

  1. Setarea unor obiective clare;
  2. Realizarea unui buget al veniturilor și cheltuielilor;
  3. Stabilirea unui plan de economisire;
  4. Folosirea unor trucuri de a economisi în locuință.
ADVERTISING

Una dintre cele mai importante resurse folosite pentru confortul dintr-o locuință este energia electrică. Poți obține un consum de energie electrică scăzut, dacă vei folosi tehnologia modernă în avantajul tău. De exemplu, poți închide televizorul atunci când nu-l urmărești, poți schimba periodic filtrele de curățare ale aspiratorului pentru a asigura o funcționare optimă sau poți evita să lași laptopul în standby perioade lungi.

În bucătărie și baie folosim cele mai multe resurse de energie electrică și de apă. Poți reduce consumul de apă și energie din aceste încăperi aplicând mai multe trucuri. Câteva dintre ele sunt:

ADVERTISING
  • Deschide frigiderul doar atunci când ai nevoie.
  • Pe cât posibil, ține închisă ușa cuptorului atunci când gătești, pentru a nu pierde o cantitate mare de căldură.
  • Utilizează programul „Eco” pentru mașina de spălat vase.
  • Pornește mașina de spălat doar atunci când este plină și la o temperatură cât mai joasă.
  • Oprește apa când te speli pe dinți sau pe mâini.
  • Înlocuiește robinetele sau țevile care prezintă fisuri pentru a evita pierderile de apă.

2. Crește eficiența energetică a locuinței

Potrivit experților de la Energy Policy Group (EPG), pentru a crește rapid eficiența energetică a casei tale, poți pune în aplicare câteva strategii utile cum ar fi:

ADVERTISING
  • Izolează-ți bine casa, atât pereții, acoperișul și podeaua, cât și ferestrele și ușile.
  • Montează ferestre din PVC cu geamuri termopan, cu trei foi de sticlă, pentru a reduce pierderile de căldură cu 70%.
  • Acoperă ferestrele pe timp de vară, iar în sezoanele reci lasă-le descoperite, pentru a permite soarelui să intre în locuință.
  • Montează un termostat inteligent și curăță și aerisește caloriferele.
  • Înlocuiește becurile incandescente cu becuri LED și poți obține o reducere a consumului de electricitate pentru iluminat cu până la 80%.
  • Folosește produse electrocasnice din clasa energetică A și vei putea diminua consumul de energie cu până la 40-50%.
  • Scoate din priză încărcătoarele și electrocasnicele - poți reduce consumul lunar cu până la 10%.

3. Folosește-te de tehnologia modernă pentru un consum eficient de resurse

Tehnologia actuală te poate ajuta să-ți optimizezi consumul, așa că profită de ea. Îți poți monta senzori de aprindere lumini pe holuri sau în alte încăperi pe care nu le folosești așa de des. De asemenea, conform specialiștilor de la Energy Saving Trust, prin instalarea și utilizarea eficientă a termostatelor, poți reduce costurile facturilor de încălzire, dar și emisiile de carbon. La fel de important este să utilizezi aplicații online de monitorizare a consumului, unde îți poți transmite indexul lunar, de exemplu. Astfel, te vei asigura că, în fiecare lună, facturile tale la energie electrică și gaz vor reflecta consumul real, nu estimat.  

4. Alege facturile electronice și plata lor online

Deși facturile fizice sunt o opțiune convenabilă pentru cei care nu au acces la tehnologie, facturile electronice sunt viitorul. Acestea sunt accesibile de pe orice dispozitiv conectat la internet, eliminându-se, astfel, timpul de livrare prin poștă sau firmele de curierat. De asemenea, această soluție este și cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

5. Selectează gunoiul și reciclează cât mai mult

Învață să recunoști ce tipuri de materiale pot fi reciclate și află unde sunt centrele de colectare a deșeurilor reciclabile în comunitatea ta. Prin reciclare, materialele precum hârtia, sticla, plasticul și aluminiul pot fi transformate în noi produse, reducând astfel cantitatea de deșeuri care ajunge în depozitele de gunoi și prevenind consumul excesiv de resurse naturale.

În concluzie, fiecare gest contează și poate face o diferență semnificativă în protejarea mediului înconjurător, dar și în economisirea pe termen lung. Începe cu câteva schimbări mici și integrează-le treptat în rutina ta zilnică. Cu timpul, vei observa că astfel de practici s-au transformat într-un mod de viață responsabil și plin de satisfacții.