Protecția mediului este un argument valid pentru reducerea consumului de energie, dar, să recunoaștem, economiile financiare sunt la fel de importante.
De aceea, ți-am pregătit 5 exemple de moduri prin care poți consuma mai puțin curent astfel încât să faci economie.
Termoizolează locuința
Aerisirea controlată ajută aerul proaspăt să intre în locuințe și reduce umezeala și condensul. Curenții de aer nedoriți, în schimb, lasă prea mult aer să intre. De aceea, vara ne simțim obligați să lăsăm aerul condiționat pornit mai mult timp, iar iarna setăm caloriferele la o temperatură mai ridicată.
Termoizolarea clădirii este unul din cele mai eficiente moduri prin care poți economisi energie și bani. Dacă nu îți permiți să faci această investiție chiar în acest moment, există totuși îmbunătățiri ieftine pe care le poți face.
- lipește benzi izolatoare autoadezive la ferestre
- folosește protecții anti-curent la ușile exterioare
- verifică pereții de crăpături și umple-le cu un material potrivit
- dacă ai un șemineu pe care nu îl folosești, acoperă coșul de fum cu un capac
Folosește electrocasnicele pe modul economic
Mașina de spălat rufe și cea de spălat vase, frigiderul, aerul condiționat, chiar și uscătorul de păr au de obicei o setare economică. O poți găsi sub denumirea eco sau power saver. Aceasta asigură o funcționare la fel de eficientă a aparatului, însă contribuie la reducerea consumului de energie.
Înlocuiește-ți aparatul vechi cu un aer condiționat cu modul economic și în scurt timp vei observa că facturile sunt mai mici.
Profită de lumina naturală
Probabil folosești deja becuri economice, dar cât de mult le ții pornite? Dacă lucrezi de acasă, cel mai probabil ții lumina aprinsă multe ore. În plus, pe măsură ce ziua se scurtează, nevoia de lumină artificială crește.
Există totuși o soluție: profită mai mult de lumina naturală. În cele mai multe cazuri, mobila poate fi aranjată într-un alt mod, astfel încât biroul să se afle lângă fereastră.
Totodată, e util să înlocuiești ușile clasice din lemn cu unele din sticlă. Acestea oferă mai mult stil locuinței și lasă lumina să pătrundă mai bine pe hol sau alte încăperi care nu au ferestre.
Controlează temperatura
Controlul temperaturii este un mod simplu de a face economii la energie.
Vara, setează aerul condiționat cu 1-2 grade în plus, iar iarna încălzește casa cu 1-2 grade mai puțin. Diferența la confort nu este simțitoare, însă diferențele se adună la factura de electricitate.
Instalează panouri solare
E adevărat, panourile solare sunt costisitoare, însă te vor ajuta să faci economii pe termen lung.
În plus, prețul pentru electricitate a crescut recent și poate continua să crească anual. De aceea, acum este cel mai bun moment să investești în energie verde.
În general, un sistem de panouri solare poate reduce valoarea facturilor cu 15-30%, iar investiția inițială poate fi amortizată în doar câțiva ani.
Panourile domestice sunt ideale pentru clădirile orientate spre sud, cu un acoperiș de 40 mp, care nu sunt acoperite de umbra altor clădiri și a căror acoperiș are o înclinație între 15º și 45º.
Conservarea energiei are un efect pozitiv atât pentru planetă, cât și pentru propriul portofel. Redu-ți amprenta ecologică în timp ce faci economii ținând cont de recomandările de mai sus.