4 măsuri esențiale pentru reducerea emisiilor de carbon în viața cotidiană

4 măsuri esențiale pentru reducerea emisiilor de carbon în viața cotidiană
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În prezent, preocuparea pentru consecințele schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de carbon a devenit esențială în viața cotidiană. Indiferent că vorbim despre trecerea la resurse regenerabile sau modificarea obiceiurilor de consum, este responsabilitatea tuturor să contribuim la un viitor sustenabil. Descoperă și tu ce măsuri pot fi luate pentru a susține mediul înconjurător.

Alinierea la tendințele și măsurile actuale

Legea europeană a climei, adoptată în 2021, este principalul factor care pune bazele tendințelor de sustenabilitate din prezent și viitor deoarece stabilește pentru UE un obiectiv obligatoriu privind situația climatică. Mai exact, conform acestei legi, se urmărește ca emisiile nete de gaze cu efect de seră să fie reduse cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu 1990. Așadar, sustenabilitatea nu mai este o opțiune, ci o necesitate și este responsabilitatea tuturor de a contribui la îndeplinirea acestui obiectiv.

ADVERTISING

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, companiile trebuie să facă din eficiența energetică și din energia solară piloni principali ai strategiei investiționale. Astfel, folosirea tehnologiei LED, modernizarea unor echipamente și instalații de încălzire și răcire pentru reducerea consumului, dar și introducerea de senzori de prezență și mișcare pentru un management mai eficient al utilităților, sunt câteva câteva exemple de măsuri ce pot fi implementate în clădirile de birouri.

În plus, angajații apreciază companiile implicate în protecția mediului. Un studiu realizat în anul trecut de Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor, arăta că pentru 51% dintre angajați contează ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului, iar 48% ar prioritiza lucrul într-o companie activă în acțiuni pentru comunitate

Tranziția la surse de energie regenerabilă

Nu numai mediul macroeconomic poate avea o contribuție semnificativă în lupta împotriva schimbărilor climatice, ci și noi, la nivel individual putem avea un impact major dacă implementăm anumite soluții în viața de zi cu zi. În acest context, tranziția la surse de energie regenerabilă este o soluție care poate fi implementată atât de companii, cât și de indivizi. 

ADVERTISING

O modalitate de a începe această tranziție este instalarea panourilor fotovoltaice pentru a transforma energia solară în electricitate. Astfel, va avea loc reducerea emisiilor de carbon, dar și reducerea costurilor la facturile de energie. Și panourile solare sunt un mijloc de a utiliza energie regenerabilă. Spre deosebire de panourile fotovoltaice, acestea sunt utilizate pentru a transforma radiația solară în apă caldă. Tot pentru locuințe, există în prezent diferite sisteme de instalații eoliene casnice, care pot asigura producerea de energie electrică. 

Trecerea la mijloace de transport durabil

Mijloacele de transport durabil, cum ar fi mașinile sau bicicletele electrice, precum și transportul public reprezintă și ele răspunsuri concrete la provocările actuale privind situația climatică. Trecerea la aceste opțiuni contribuie nu doar la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și la îmbunătățirea calității aerului în mediul urban, promovând astfel sănătatea publică.

ADVERTISING

În paralel, pentru a-și motiva angajații să folosească transportul public, de exemplu, companiile ar trebui să aleagă clădiri de birouri care să permită un acces facil la mijloacele de transport în comun. O altă soluție în acest sens ar fi alegerea birourilor din dezvoltările imobiliare mixte, care cuprind atât apartamente rezidențiale, cât și clădiri de birouri. Astfel, locurile de muncă ar fi mai aproape de locuințele angajaților, iar emisiile de carbon s-ar reduce considerabil deoarece nu ar mai fi nevoie de deplasarea cu mașina pe distanțe lungi.

Reciclarea și gestionarea responsabilă a deșeurilor

Reciclarea deșeurilor, cum ar fi hârtia și cartonul necesită mai puțină energie decât producerea de noi materiale din materii prime. Și, oriunde se economisește energie, se economisește și carbon. Așadar, sortarea și reciclarea corespunzătoare a hârtiei, sticlelor, plasticului și a altor materiale reciclabile nu doar că diminuează cantitatea de deșeuri depozitate, ci și reduce presiunea asupra ecosistemelor fragile.

Iată câteva moduri de gestionare responsabilă a deșeurilor, astfel încât să poată fi reciclate în siguranță:

  • Compostarea deșeurilor organice, cum ar fi resturile alimentare și frunzele este o modalitate ecologică de a transforma aceste materiale în îngrășământ natural pentru grădini și soluri.
  • Evitarea ambalajelor de unică folosință și optarea pentru alternative durabile, precum ambalajele reutilizabile sau biodegradabile. 
  • Implementarea unui sistem de reciclare selectivă în gospodării, companii și comunități pentru a reduce cantitatea de deșeuri care ajung la depozitele de gunoi.

Așadar, primul pas pentru crearea unui viitor mai sustenabil este conștientizarea și alinierea la tendințele actuale, urmând apoi implementarea unor soluții sustenabile, la nivel de individ, precum cele prezentate în acest articol. Aplică și tu metodele care se potrivesc cel mai bine cu obiectivele tale personale și implică-te activ în reducerea emisiilor de carbon.