Și tu ai căzut victima unui fake news? Iată cum să te ferești de știrile false

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
fake news

28% dintre influencerii din România declară ca au fost victima unei știri false și 83% spun că întâlnesc de câteva ori pe săptămână știri false, relevă un studiu realizat în rândul influencerilor din România, în februarie 2020, de Școala de Valori și Unlock Research, în cadrul proiectului de media literacy “Găina care a născut pui vii”.

Studiul a fost realizat după ce anul trecut Unlock Research a stat de vorba cu elevi de liceu privind problema fake news și aceștia au indicat printre principalele surse de informare și bloggurile/vloggurile unor influenceri. 

Studiul arată că influencerii sunt conștienți de amploarea fenomenului fake news, 96% recunoscând că este o problemă în România. 97% declară că știu să identifice știrile false atunci când le întâlnesc, dar în același timp 41% spun că au distribuit cel puțin o dată o știre despre care au aflat ulterior că este falsă și au corectat-o. 

ADVERTISING

În ceea ce privește responsabilitatea diminuării fenomenului de fake news, influencerii cred că aceasta revine mass-mediei (73%), platformelor online (56%) și influencerilor (51%). 

Studiul, realizat în luna februarie pe 75 de influenceri, mai relevă faptul că o parte dintre ei au abordat problema fake news cu fanii lor (32%) și că sunt foarte interesați să participe la un program care să îi ajute să își educe followerii în ceea ce privește acest fenomen din ce în ce mai răspândit (53%). 

„Găina care a născut pui vii”, un proiect de media literacy destinat liceenilor

Studiul face parte din proiectul intitulat „Găina care a născut pui vii”, un proiect de media literacy destinat liceenilor, iniţiat de Ana-Maria Diceanu, specialist în comunicarea de criză şi jurnalistul Tudor Muşat, alături de Şcoala de Valori.

Lupta cu fake news trebuie să înceapă încă de pe băncile școlii.

Educația media și tineri din ce în ce mai educați privind consumul știrilor și conținutului online sunt cei mai importanți pași în diminuarea efectelor negative ale fenomenului fake news.

Putem să vorbim și despre anumite reglementări privind calitatea conținutului online și distribuirea acestuia, dar educația este o soluție extrem de eficientă și la îndemână.

Ceea ce ne dorim este ca proiectul să contribuie la dezvoltarea unei generații de tineri cu o gândire critică, care să știe să folosească neîncrederea într-un mod inteligent”, spune Ana-Maria Diceanu, inițiatorul proiectului „Găina care a născut pui vii”, expert în comunicare și în comunicare de criză. 

Ana-Maria Diceanu, inițiatorul proiectului „Găina care a născut pui vii”, expert în comunicare și în comunicare de criză. 
ADVERTISING

„Astăzi, mai mult ca oricând, educația prin literație media este ultra importantă, întrucât lumea se află în fața crizei globale de sănătate.

Avem nevoie ca oamenii de toate vârstele să învețe să facă diferența între o știre și un advertorial, să învețe să identifice o știre de calitate și să devină responsabili pentru știrile pe care le (re)transmit mai departe, mai ales prin canalele de social-media.

Proiectul „Găina care a născut pui vii” dezvoltă competențele de literație pentru a putea combate în mod real analfabetismul funcțional și activa instinctul de civism activ atât de necesar în secolul 21.”

Silvia Bogdan, președinte Școala de Valori

1.000 de elevi și 100 de profesori au participat în cadrul proiectului

În perioada iulie 2018-martie 2020 în cadrul programului au participat 1000 elevi și 100 de profesori. La cursuri, liceenii au învățat ce întrebări să-și pună pentru a verifica veridicitatea informațiilor pe care le citesc, care este diferența între știre și advertorial, cum iau naștere știrile, care este diferența între mass-media și social-media și ce înseamnă să fii responsabil în social-media. 

ADVERTISING

În aceeași perioadă a fost organizată și o tabără pentru 40 de profesori în cadrul căreia aceștia au avut ocazia să se familiarizeze cu Ghidul de Educație Media publicat în cadrul acestui proiect.

În urma unor sesiuni multiple de lucru a fost lansată în iunie 2020 o ediție îmbunătățită a ghidului. Ghidul este disponibil online profesorilor și poate fi utilizat pentru educarea tinerilor în vederea înțelegerii fenomenului de fake news și dezvoltarea unei gândiri critice. Școala de Valori va pune la dispoziţia profesorilor suportul de curs creat în acest sens.

Despre Școala de Valori

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală înființată în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare.

Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare tinerilor și profesorilor.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi https://scoaladevalori.ro/, paginile dedicata de Facebook https://www.facebook.com/ScoaladeValori/ și Linkedin https://linkedin/com/company/scoala-de-valori/ 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇