Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC) lansează Concursul de proiecte Rezidența FemArt, pentru selecția proiectelor de lung metraj a cinci regizoare aflate la început de carieră.
Programul face parte dintr-un proiect amplu al asociației, FemArt Film Fest, dedicat femeilor cineast, ajuns anul acesta la cea de a treia ediție.
Rezidența FemArt va include o săptămână intensivă de lucru cu specialiști, dar și o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film, masterclass-uri și sesiuni de pitching care vor avea loc în perioada 28 septembrie - 3 octombrie la București.
La finalul acestei perioade, vor fi acordate trei premii: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanță de scenariu și una de participare la o platformă internațională de coproducție.
Concursul lansat de ARFC se adresează tuturor absolventelor unei facultăți de film de naționalitate română sau cu rezidența în România, care au realizat până în prezent cel puțin un film de scurtmetraj și se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau la al doilea film de lungmetraj.
O altă condiție pentru intrarea în concurs este ca, în momentul aplicației, canditatele să aibă scris deja un draft de scenariu sau un treatment de minimum 12 pagini pentru un lungmetraj.
Concursul de proiecte Rezidența FemArt
Înscrierile pentru Concursul de proiecte Rezidența FemArt se primesc în perioada 7 - 30 august 2020, prin depunerea unui dosar online.
Informații privind conținutul dosarului de înscriere, precum și alte detalii se găsesc la https://arfc.ro/rezidenta-femart-2020/.
Pe 14 septembrie, în urma analizării tuturor proiectelor primite, juriul va desemna cinci finaliste care vor lua parte la o săptămână intensivă de lucru pentru dezvoltarea scenariului pe care l-au trimis în concurs.
Printre criteriile de evaluare ale proiectelor se numără calitatea aplicației evaluată prin analiza filmului/filmelelor realizate anterior, importanța temei pentru contemporaneitate, originalitatea subiectului, potențialul artistic, dar și textul scenariului, care ar trebui să ofere premisele unui film personal, de autor.
Câștigătoarele vor lucra alături de nume importante din cinematografia românească și internațională și vor participa la diferite ateliere și proiecții de film.
În contextul actual, în care arta pare constrânsă să găsească un nou mod de funcționare și finanțare, fiind în același timp avangarda unei lumi care-si caută sensul, mai mult ca oricând trebuie să ne îndreptăm spre a susține voci noi care au fragilitatea începutului, dar și intuiția unor noi forme de artă ale timpurilor ce vin. Suntem foarte bucuroase că putem susține în al doilea an consecutiv, în această formă, talentele cu o voce aparte, cu proiecte atipice, ajutându-le să-și găsească drumul spre public. Mulțumesc generozității tuturor celor implicați în acest proiect, în susținerea creării, dar și în îndeplinirea lui: Administrației Fondului Cultural Național, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Francez din România, echipelor de lucru, juriului și experților.
Anca Damian, membru al comitetului de selecție și al board-ului ARFC
Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră, promovarea creațiilor acestora și facilitarea schimbului de experiență cu specialiști din industrie.
Rezidența FemArt este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România și Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România, în cadrul Festivalului Filmului Francez 2020, și cu Premiile Sofia Nădejde.
Mesajul lui Martin Scorsese pentru români în această perioadă dificilă
Top 10 filme pe Netflix. Care sunt cele mai urmărite producții
Bucharest International Dance Film Festival, la a șasea ediție: 3-6 septembrie 2020