Green fact checking-ul săptămânii: Nu este adevărat că 13 țări, printre care Germania și SUA, ar fi semnat un pact comun prin care s-ar obliga să își desființeze agricultura în scopul combaterii crizei climatice

Green fact checking-ul săptămânii: Nu este adevărat că 13 țări, printre care Germania și SUA, ar fi semnat un pact comun prin care s-ar obliga să își desființeze agricultura în scopul combaterii crizei climatice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Informații de context

Pe rețelele sociale circulă informația falsă conform căreia 13 țări ar fi semnat un pact comun prin care se obligă să își desființeze sectorul agricol în scopul salvării planetei. Multe postări au preluat această știre falsă, fiind prezentată ca o dovadă a unui plan de a crea foamete globală, sub coordonarea Forumului Economic Mondial (WEF).

În realitate, liderii și miniștrii din 13 țări (Argentina, Australia, Brazilia, Burkina Faso, Chile, Republica Cehă, Ecuador, Germania, Panama, Peru, Spania, Statele Unite și Uruguay) s-au angajat să reducă emisiile de metan din sectoarele agricole naționale, printr-o declarație comună la summitul Global Methane Hub desfășurat în luna aprilie în Chile. În cadrul întâlnirii, s-a decis ca țările semnatare ale declarației să susțină eforturile de îmbunătățire a accesului la finanțare pentru adaptarea la schimbările climatice și măsurile de atenuare în sectoarele agricole și alimentare și să colaboreze la eforturile care vizează reducerea emisiilor de metan în agricultură și sistemele alimentare.

ADVERTISING

Metanul este un gaz cu efect de seră, responsabil pentru aproximativ jumătate din creșterea netă a temperaturii medii globale. Se estimează că, în decurs de 20 de ani, metanul are un potențial efect de încălzire globală de 80 de ori mai mare decât CO2. Emisiile de metan provin în principal din producția și utilizarea combustibililor fosili, din deșeuri și din agricultură. printr-o reducere rapidă a acestor emisii, se pot obține câștiguri pe termen scurt în acest deceniu și se poate atinge obiectivul conținut în Acordul de la Paris, de a limita încălzirea globală la 1,5°C.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

ADVERTISING

„Forumul Economic Mondial își accelerează planul de a crea foamete globală”.

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”.

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației”.

„Încălzirea globală este o mascaradă creată pentru a distruge tradițiile, inclusiv tradițiile culinare”.

Evaluarea noastră:

Conținut media înșelător ce alimentează teorii ale conspirației despre o așa-zisă Mare Resetare. Contrar postărilor viralizate pe rețelele sociale, nicăieri în textul acordului GMH nu se face referire la desființarea agriculturii sau la combaterea schimbărilor climatice printr-o astfel de măsură. Cele 13 țări s-au angajat voluntar să își reducă emisiile de metan din sectorul agricol, nu să își desființeze agricultura. Directorul organizației vizate de această dezinformare, Global Methan Hub, a declarat pentru Reuters că afirmațiile despre desființarea agriculturii „sunt complet false”. Asemenea afirmații fac parte din teoria conspirației a Marii Resetări, răspândind convingerea că WEF și așa-zisul guvern mondial au o agendă distructivă, ce urmărește reducerea, îmbolnăvirea sau controlul total al populației.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Fact Check-Headline that 13 nations commit to abolish farming is false

Logicallyfacts.com – No, 13 nations did not commit to abolishing farming to ‘save the planet’

Globalmethanehub.org – Major Livestock Producing Countries Commit to Mitigate Methane in Agriculture

Climatechangenews.com – Global hub launched to help countries slash methane emissions


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇