Green fact checking-ul săptămânii: Contrar unor afirmații false, există o legătură directă demonstrată științific între schimbările climatice și dioxidul de carbon

Green fact checking-ul săptămânii: Contrar unor afirmații false, există o legătură directă demonstrată științific între schimbările climatice și dioxidul de carbon
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Informații de context

Mai multe postări și articole din spațiul online susțin că „nu există nicio legătură între încălzirea globală și dioxidul de carbon”. Afirmațiile au apărut în anumite publicații din România cunoscute pentru distribuirea de informații false.

Care sunt faptele?

Afirmația potrivit căreia dioxidul de carbon nu are nicio legătură cu schimbările climatice este falsă. CO2 este un gaz cu efect de seră care poate influența clima. O dovadă incontestabilă în acest sens este frecvența mare a valurilor de temperaturi record din ultimii ani, înregistrate la nivel global. NASA a confirmat că activitățile umane au dus la creșterea conținutului de dioxid de carbon din atmosfera cu 50%, în mai puțin de 200 de ani.

Figura 1. Pământul absoarbe energie din lumina soarelui, dar pe măsură ce suprafața sa se încălzește, emite și energie sub formă de radiație infraroșie (căldură) în spațiu. Vaporii de apă și CO2 acționează însă ca un capac ce reține această căldură la suprafața Pământului. (Credit: A loose necktieWikimedia Commons)

Pământul nu poate absorbi cantități nelimitate de CO2, fără a experimenta efecte negative. Prea mult dioxid de carbon în mediu ar putea perturba ciclul carbonului, care este mișcarea naturală a carbonului în și din rezervoarele de pe Pământ. Această mișcare are loc prin intermediul  fotosintezei, prin arderea combustibililor fosili sau chiar prin respirație.

Creșterea nivelului CO2 este asociată cu temperaturi mai ridicate și ar putea crește riscul de evenimente meteorologice extreme. Majoritatea oamenilor de știință este de acord că schimbările recente ale climei se datorează emisiilor de gaze cu efect de seră și sunt legate de activitatea umană.

Figura 2. Nivelurile de CO2 în timpul ultimelor trei cicluri glaciare ale Pământului. Credit NOAA. Sursă aici.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Miami a descoperit că dioxidul de carbon devine un gaz cu efect de seră mai puternic pe măsură ce cantitatea de CO2 eliberată în atmosferă crește. Noul studiu a fost publicat în revista Science chiar în prima zi a Summitul Climatic Global COP28. În acest studiu, cercetătorii au folosit modele climatice de ultimă generație și alte instrumente pentru a analiza efectul pe care creșterea CO2 o are asupra unei regiuni a atmosferei superioare – cunoscută sub numele de stratosferă – despre care oamenii de știință știu că se răcește odată cu creșterea concentrațiilor de CO2. Ei au descoperit că această răcire a stratosferei face ca creșterile ulterioare ale CO2 să aibă un efect de captare a căldurii mai mare decât creșterile anterioare, determinând o amplificare a efectului de seră a dioxidului de carbon.

Potrivit raportului ONU-IPCC, concentrațiile de CO2 sunt deja mai mari decât în ​​orice altă perioadă istorică a omenirii și cu 50% mai mari decât nivelurile preindustriale. Astăzi, nivelurile de CO2 sunt mai mari decât au fost în ultimele 3 milioane de ani. Și, deși reprezintă doar 0,04% din atmosferă, această pondere se traduce totuși prin miliarde și miliarde de tone de gaz care captează căldura.

Dioxidul de carbon din atmosferă încălzește Pământul, provocând schimbări climatice. Schimbările climatice, parțial determinate de dioxidul de carbon, au dus deja la îmbolnăviri, decese, fenomene meteorologice extreme și perturbarea sistemelor agricole. Contrar afirmațiilor false  sau înșelătoare care circulă în spațiul online, rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al schimbărilor climatice.

În cadrul Antifake.ro, am demontat anterior diferite versiuni ale acestei narațiuni false potrivit căreia dioxidul de carbon nu are nicio legătură cu schimbările climatice.

 

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”.

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

„Utilizarea combustibililor fosili nu este nocivă pentru planetă.”

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

 

Evaluarea noastră:  

Fals. Conform NASA, dioxidul de carbon din atmosferă este principalul poluant responsabil de schimbările climatice. Activitățile umane au crescut conținutul de dioxid de carbon al atmosferei cu 50% în mai puțin de 200 de ani. Dioxidul de carbon duce la încălzire globală prin captarea energiei termice în sistemul climatic.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

climate.nasa.gov – Scientific Consensus: Earth’s Climate Is Warming

climate.nasa.gov – Carbon Dioxide

climate.gov –Climate Change: Atmospheric Carbon Dioxide

phys.org – Carbon dioxide becomes more potent as climate changes, study finds

climate.columbia.edu – You Asked: If CO2 Is Only 0.04% of the Atmosphere, How Does it Drive

Global Warming?

Nationalgeographic.com – Why carbon dioxide is both friend and foe

royalsociety.org – The Basics of Climate Change

antifake.ro – Green fact checking-ul săptămânii: Emisiile de carbon și realitățile schimbărilor climatice

antifake.ro – Green fact checking-ul săptămânii: Dioxidul de carbon: vital, dar periculos în exces

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇