Green fact checking-ul săptămânii: Are agricultura un impact major asupra schimbărilor climatice?

Green fact checking-ul săptămânii: Are agricultura un impact major asupra schimbărilor climatice?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Informații de context

Elon Musk, unul dintre cei mai urmăriți influenceri la nivel global,  a făcut declarații publice care neagă dovezile științifice despre impactul agriculturii în încălzirea planetei. Elon Musk, care are peste 145 de milioane de urmăritori pe platforma X (Twitter), a făcut o serie de postări în ultimul an în care a minimalizat rolul agriculturii în fenomenul încălzirii globale, spunând că eforturile de a reduce poluarea de la ferme nu va contribui la combaterea crizei climatice. Mesajele lui Elon Musk  includ referiri la protestele fermierilor olandezi împotriva planurilor coaliției de guvernământ de a reduce emisiile de azot prin reducerea numărului de animale și, posibil, prin închiderea unor ferme.

ADVERTISING

În raportul din 2023 , Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice Climei (Intergovernmental Panel on Climate Change) a declarat că 22% din emisiile înregistrate în 2019 au provenit din „agricultura, silvicultură și alte utilizări ale terenurilor”. IPCC a a ajuns la concluzia că reducerea emisiilor din agricultură este „esențială” pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, o țintă cheie conform Acordului de la Paris. Numai consumul global de alimente ar putea adăuga aproape 1 grad Celsius până în 2100, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change.

Un studiu al cercetătorilor de la Comisia Europeană și Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură a constatat că poluarea generată de industria alimentară reprezintă 34% din emisiile totale de gaze cu efect de seră.

ADVERTISING

Metanul este un gaz cu efect de seră responsabil pentru aproximativ jumătate din creșterea netă a temperaturii medii globale. Se estimează că, în decurs de 20 de ani, metanul are un potențial efect de încălzire globală de 80 de ori mai mare decât CO2. Emisiile de metan provin în principal din producția și utilizarea combustibililor fosili, din deșeuri și din agricultură. Printr-o reducere rapidă a acestor emisii se pot obține câștiguri pe termen scurt în acest deceniu și se poate atinge obiectivul conținut în Acordul de la Paris, de a limita încălzirea globală la 1,5°C.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi eronate

ADVERTISING

„Fermierii sunt victimele unui atac asupra civilizației occidentale însăși”.

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practica Marea Resetare”.

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației prin provocarea foametei globale”.

Evaluarea noastră:

Afirmații false, nefundamentate științific. Datele științifice arată că poluarea cu gaze cu efect de seră din agricultură, silvicultură și alte utilizări ale terenurilor a reprezentat 13-21% din emisiile globale între 2010 și 2019. Oamenii de știință sunt de acord că agricultura, producția de alimente și alte activități conexe au un efect direct asupra nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră. Emisiile provenite din industria creșterii animalelor sunt un factor cheie al schimbărilor climatice. Agricultura intensivă generează niveluri de oxid de azot mari, iar aceste emisii agravează schimbările climatice și dăunează biodiversității.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Afp.com – Elon Musk erroneously downplays farming’s climate impact

Dw.com – Elon Musk tweets false climate claim


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇