Fact checkingul săptămânii: Afirmația că „vaccinurile agravează infecția cu COVID-19” – denaturată și atribuită în mod fals lui Anthony Fauci

Fact checkingul săptămânii: Afirmația că „vaccinurile agravează infecția cu COVID-19” – denaturată și atribuită în mod fals lui Anthony Fauci
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Articole și postări pe rețelele sociale au distribuit mai multe secvențe video și imagini care ar arătă că Anthony Fauci recunoaște într-o conversație cu Mark Zuckerberg că vaccinurile împotriva COVID-19 „ar agrava infecția cu COVID-19”, iar persoanele vaccinate ar avea un risc mai mare de infectare. De fapt, în cadrul conversației transmise în direct pe Facebook pe 19 martie 2020, Anthony Fauci și Mark Zuckerberg au discutat despre etapele studiilor clinice în dezvoltarea unui vaccin. Anthony  Fauci a menționat că sunt necesare studii pentru a determina dacă un vaccin este sigur pentru utilizare, prezentând două exemple care au ilustrat importanța studiilor clinice eficiente. Acesta nu a declarat că vaccinurile împotriva COVID-19 s-ar fi dovedit a fi ineficiente sau nesigure.

Informații de context

În decembrie 2021, articole și postări pe rețelele sociale au distribuit mai multe secvențe video și imagini care ar arăta că  Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA (NIAID) „recunoaște că vaccinurile împotriva COVID-19 pot agrava îmbolnăvirea sau crește riscul de infectare cu COVID-19”. Aceste secvențe sunt prezentate în mod înșelător și reprezintă o denaturare a observațiilor făcute de Anthony Fauci, în martie 2020, cu mult timp înainte de aprobarea și distribuirea oricăror vaccinuri împotriva COVID-19.

Care sunt faptele?

ADVERTISING

Conversația dintre Anthony Fauci și Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei Facebook, a fost transmisă în direct pe Facebook și poate fi urmărită aici. Secvențele îi arată pe cei doi discutând despre diferite etape ale studiilor clinice în dezvoltarea vaccinurilor, însă clipurile care circulă în spațiul online nu arată contextul comentariilor făcute. Anthony Fauci a vorbit despre procesul de dezvoltare, testare și aprobare a vaccinurilor împotriva COVID-19 și a subliniat calendarul ipotetic al acestui proces, precum și potențialele întârzieri sau dificultăți.

La minutul 24:22 al conversației, Mark Zuckerberg afirmă:

„Una dintre întrebările pe care le-am auzit din partea mai multor persoane este realizarea testelor de siguranță, evident, incredibil de importante, deoarece doriți să vă asigurați că nu injectați oamenilor ceva care ar putea fi dăunător. Dar, odată ce ai realizat această etapă, de ce să nu impulsionezi lansarea, chiar dacă nu cunoști gradul de eficiență? Care sunt motivele sau explicațiile legate de sănătatea publică ce stau în spatele necesității de a demonstra că ceva despre care știi că este sigur este și extrem de eficient?”.

ADVERTISING

Declarația completă oferită de Fauci ca răspuns la întrebarea adresată de Zuckerberg poate fi urmărită la minutul 24:52:

„Bine, asta e o întrebare bună. Studiul inițial de siguranță, Mark, este să văd dacă în urma injectării în braț, apar unele reacții adverse. Există un alt element de siguranță, și anume, dacă vaccinezi pe cineva și acesta, drept răspuns, dezvoltă anticorpi, iar apoi este expus și infectat, răspunsul pe care l-ați indus agravează infecția și o înrăutățește?”

Și singurul mod în care vei ști asta este dacă faci un studiu extins, nu la un voluntar obișnuit care are un risc redus de infecție, ci la oameni care se află într-o situație de risc. Nu ar fi prima dată când, dacă s-ar întâmpla, un vaccin care arăta bine în etapele inițiale ale testelor de siguranță să înrăutățească infecția ulterioară. Există cazul vaccinului cu virus respirator sincițial la copii care, paradoxal, a înrăutățit infecția. Unul dintre vaccinurile HIV pe care le-am testat cu câțiva ani în urmă, de fapt, a determinat ca indivizii să fie mai susceptibili de a se infecta. Deci, nu poți pur și simplu să îl administrezi, doar dacă simți că, în viața de zi cu zi, când cineva se infectează și se expune, vaccinarea nu agravează infecția. De aceea trebuie să faci teste.”

ADVERTISING

Anthony  Fauci a menționat că sunt necesare studii pentru a determina dacă un vaccin este sigur pentru utilizare, nu că vaccinurile COVID-19 s-au dovedit a fi ineficiente sau nesigure. Referirile lui A. Fauci la dezvoltarea vaccinurilor pentru virusul respirator sincițial (RSV) și HIV au fost exemplificări ale importanței studiilor clinice eficiente. Exemplele referitoare la vaccinurile RSV și HIV ilustrează clar scopul testelor de siguranță în mai multe faze, deoarece ambele vaccinuri păreau sigure la testarea timpurie, însă, într-o etapă ulterioară a studiilor, s-au dovedit a fi ineficiente.

Evaluarea noastră: Declarații scoase din context și denaturate

Fauci abordează un scenariu ipotetic în care un vaccin candidat împotriva COVID-19 s-ar dovedi, în timpul testelor clinice, a fi contraproductiv și dăunător, chiar dacă părea a fi sigur în timpul unei etape anterioare de testare. Acesta nu vorbea, în acel moment, despre un vaccin existent împotriva COVID-19, disponibil pe scară largă și care ar fi nociv sau „agrava îmbolnăvirea”.

Încă de la începutul pandemiei, diverse articole sau postări pe rețelele sociale au susținut eronat și fără dovezi că vaccinurile împotriva COVID-19 ar agrava sau ar crește riscul de infectare. De fapt, datele disponibile ne arată că vaccinurile COVID-19 nu au prezentat semne că pot provoca infecții mai severe, atât în studiile de laborator pe animale sau în studiile clinice, cât și odată cu administrarea vaccinului în rândul populației generale. Dimpotrivă, vaccinurile COVID-19 s-au dovedit eficiente în prevenirea formelor severe de boală și a deceselor.

Înainte de a fi aprobat în UE, vaccinurile trebuie să treacă prin teste riguroase efectuate de fabricant și printr-o evaluare științifică efectuată de autoritățile de reglementare. La fel ca toate medicamentele, vaccinurile sunt testate mai întâi în laborator. După aceea, pentru a verifica siguranța și producerea unui răspuns imun, vaccinurile sunt testate pe mai multe categorii de persoane voluntare (tineri, vârstnici, boli cronice, etc)  în mai multe etape numite „studii clinice”.

Narațiuni și interpretări alimentate de astfel de conținuturi prezentate denaturat:

  • Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt ineficiente și periculoase, ele provocând, de fapt, forme mai severe ale infecției;
  • Vaccinurile sunt „experimentale”, „oamenii sunt cobai mințiți de guvernele lor că vaccinul a fost testat”;
  • Autoritățile (inclusiv cele medicale) „mint” cu scopul de a impune „vaccinarea forțată” a populației;
  • Establishment-ul global promovează agenda pro-vaccinare nocivă, cu scopul de a face rău.

Tips & tricks pentru a nagiva în siguranță mediul informațional

Este important să recunoaștem și să evităm, pe cât posibil, conținuturile înșelătoare care circulă preponderent în mediul online (publicații online și rețele sociale). În acest sens, sugerăm câţiva paşi relativ simpli:

  • să îi verificăm sursa și acuratețea unor declarații, folosind motoarele de căutare (ex. Google), care pot oferi detalii despre contextul în care au fost făcute, dacă au fost făcute, de către cine;
  • să verificăm contextul și data publicării, astfel încât să verificăm că nu avem de-a face cu o reciclare a unui conținut mai vechi, adaptat unui nou context;
  • să verificăm o declarație în integralitatea sa;
  • să verificăm contextul în care o anumită declarație a fost făcută și să verificăm dacă declarația nu a fost scoasă din context;
  • să facem distincția între o declarație invocată și interpretarea cu privire la respectiva declarație, eventual la interpretarea declarației scoase din context sau prezentate trunchiat.

Sursele noastre:

facebook.com – Mark Zuckerberg, March 19, 2020, Facebook livestream

snopes.com – No, Fauci Did Not Say COVID Vaccines Are ‘Making People Worse’

reuters.com – Fact Check-Video of Dr Anthony Fauci discussing vaccines with Facebook’s Mark Zuckerberg does not say COVID-19 vaccines make recipients more vulnerable to infection.

eu.usatoday.com – Fact check: Video of Fauci discussing COVID-19 vaccine safety is from March 2020

antifake.ro – Fact checking-ul săptămânii: Vaccinurile împotriva COVID-19 nu provoacă forme mai severe ale infecției

healthfeedback.org – No evidence that COVID-19 vaccines cause more severe disease; antibody-dependent enhancement has not been observed in clinical trials

fullfact.org –There’s no evidence Covid-19 vaccines make the disease worse

vaccinare-covid.gov.ro – TOP 10 informații sigure


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇